Слобода или смрт (весник)

Слобода или смрт бил хектографиран весник на Македонската револуционерна организација под уредништво на Пејо Јаворов. Весникот станал промотор на Гоце Делчев и неговата концепција за борба во текот на предвиденото востание [1]. Тој бил наменет за работниците на Организацијата и македонското население. Нелегално бил растурат во текот на три месеци од страна на организациските курири сред македонските револуционерни средини, агитирајќи дека борбата треба да се води со засилени четнички дејствија и атентати.

Слобода или смрт
Слобода или смрт (весник - 1903).jpg
Насловна страница
СопственикМакедонска револуционерна организација
УредникПејо Јаворов
Основан10 февруари 1903
ЈазикБугарски
СедиштеСофија

ИзвориУреди

  1. Ванчо Ѓорѓиев, Слобода или Смрт, Македонското националноослободително движење во Солунскиот вилает 1893 - 1903 година, Табернакул, Институт за историја - Филозовски факултет, Скопје, 2003

ЛитертураУреди

  • ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ, Пейо Яворов, (Първо издание - София, 1904 година)
  • Ванчо Ѓорѓиев, Слобода или Смрт, Македонското националноослободително движење во Солунскиот вилает 1893 - 1903 година, Табернакул, Институт за историја - Филозовски факултет, Скопје, 2003

Надворешни врскиУреди

ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ, Пейо Яворов

ГалеријаУреди