Битка кај Ѓуришкиот манастир

Битката кај Ѓуришкиот манастир е борба помеѓу четата на Македонската револуционерна организација и османлиската војска и башибозук кај Светиниколско во екот на Илинденското востание.

Битката

уреди

Борбата започнала на 18 август 1903 година кај Ѓуришкиот манастир притоа востаниците се судриле со турските сили од Штип, Велес и Куманово. Во оваа битка загнал еден четник Тодор Мирасчиев, а двајца биле ранети додека пак турските сили имале околу 80 загинати. По целеодневната борба четниците успеале да го разбијат обрачот и да се повлечат [1].

Извори

уреди
  1. Манол Пандев, Македонското ослободително дело во XIX и XX век, II, Сккопје, 1987

Предлошка:МРО