Дело (весник)

Дело. Независен Македоно-одрински лист (бугарски: Дѣло. Независимъ Македоно-Одрински Листъ) излегувал во Софија во периодот од 31 декември 1901 до 28 јули 1902 година. Тој е неделен весник, во почетокот се декларирал како независен македоно-одрински лист, од 13 број како бранител на македоно-одринските интереси со што станал неофицијален орган на Македонската револуционерна организација.

Дело
Дело.jpg
Насловна страница
УредникПејо Јаворов
Основан31 декември 1901
ЈазикБугарски
Престанал28 јули 1902
СедиштеСофија

УреднициУреди

Главен уредник бил бугарскиот поет и македонски револуционер Пејо Јаворов, а како уредници се јавуваат: Александар Георгиев и Никола Харлаков

ДејностУреди

Неофициален орган на ОрганизацијатаУреди

Весникот бил печатен во печатницата на Ив. К. Чучев и К. Боцинов, а биле објавени вкупно 25 броја.

Самите содржини на весникот ги преставувале интересите на Организацијата, во периодот кога весникот излегувал доаѓа до отворен судир помеѓу Организацијата и Врховниот македонски комитет така што дел од неговите содржини биле насочени против врховистите, се дискутирало Македонското прашање и на кој начин тоа де се реши дали преку автономна или независна Македонија.

Според редакторот Никола Харлаков преку овој весник се изградувале:

... основите на идеологијата на левицата во македонското револуционерно движење

Дело како весник кој бил печатен и излегувал во Бугарија имал големо влијани врз македонска емиграција.

Бугарската историографија е на стојалиште дека весникот ја заштитувал идејата за автономија на Македонија и дека постепено еволуирал кон ставот за создавање на македонска независна држава, што според погледите на бугарските историчари било опасно и се предизвикувал политички сепаратизам што можел да доведе до распарчување на единствената бугарска нација [1][2]

ИзвориУреди

  1. Енциклопедия Пирински край, том 1, Благоевград, 1995, стр. 259.
  2. Треба да се има предвид дека најголемиот дел од бугарските историчари ја негираат посебноста на македонскиот народ на културе, етнички, историски, јазичен и духовен план

ЛитертураУреди

  • д-р Боро Мокров, Развојот на македонскиот печат и новинарство (од првите почетоци до 1945) Скопје, 1980
  • д-р Боро Мокров - м-р Томе Груевски, Преглед на македонскиот печат (1885-1992), Скопје, 1993