Автономија (1898 - 1902)

Автономија. Орган на политичките интереси на христијанското население во Турција (бугарски: Автономия. Орган на политическите интереси на християнското население в Турция) бил весник на македонска емиграција во Бугарија.

Автономија
Типнеделен
УредникДимитар Чохаџиев
Основан1898
ЈазикБугарски
Престанал1902
СедиштеСофија

Излегувал во Софија во периодот од 1898 до 1899 и од 1901 до 1902 година [1].

Вестникот излегувал во сабота и бил редактиран од Димитар Чохаџиев.

Во почетокот ги претставувал политичките интереси на Врховен македонски комитет, а подоцна весникот зазел центристичка позиција меѓу Комитетот и Македонската револуционерна организација [2].

Извори уреди

  1. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 198.
  2. Куманов, Милен. „Македония. Кратък исторически справочник“, София, 1993, стр. 12.