Отвори го главното мени

Централен комитет на МРО

Признаница на Централниот комитет на ВМРО од 15 јануари 1924, дадена на Георги Стрезов со потписот на Тодор Александров.

Централниот комитет бил раководното тело на Внатрешната Македонска Револуционерна Организација. Револуционерната мрежа на ВМРО била изградена од селски, окружни и околиски комитети а целосната дејност и важните решенија на организацијата зависеле од Централниот комитет.[1] За прв претседател на комитетот бил избран Христо Татарчев во 1894 година. Паралелно со Централниот комитет во 1896 година со работа започнува и Задграничното претставништво кое било прекинато во 1928 година. Централниот комитет прекинува со работа по Деветнаесетомајскиот преврат во 1934 година во Бугарија кога биле превземени мерки за ликвидирање на ВМРО и тогашниот раководител Иван Михајлов.

Членови на Централниот комитетУреди

НаводиУреди