Автономија. Задграничен лист на Внатрешната македоно-одринска револуционерна организација — македонски револуционерен весник кој излегувал во Софија во текот на 1903 година.[1]

Автономија
Насловна страница
Типнеделен
СопственикМакедонска револуционерна организација
УредникТома Карајовов
Основан1903
Политичка определбареволуционерен
ЈазикБугарски
Престанал1903
СедиштеСофија

Од овој весник излегле само три броја. Првиот се појавил на 1 август 1903, а третиот на 16 август истата година во Софија.

Негов уредник бил Тома Карајовов [2][3] и се печател во печатницата на Браќата Прошек.

Весникот објавувал информации поврзани со Илинденското востание [4]. Со цел да ја запознаат светската јавност со настаните околу Илинденското востание, дел од статиите, биле печатени и на француски јазик.[1]

Извори

уреди
  1. 1,0 1,1 Македонски историски речник. Скопје: ИНИ. 2000. стр. 12. ISBN 9989-624-46-1. На |first= му недостасува |last= (help)
  2. Енциклопедия Пирински край“. Том 1, Благоевград, 1995, стр. 420.
  3. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 72.
  4. Куманов, Милен. „Македония. Кратък исторически справочник“, София, 1993, стр. 12.