Револуција бил нелегален хектографиран вестник на Македонската револуционерна организација

Револуција
СопственикМакедонска револуционерна организација
УредникПетко Пенчев
Основан1906
Политичка определбареволуционерен
Јазикбугарски
Престанал1906
СедиштеШтип

Тој излегувал во Штип во текот на 1906 година под редакција на Петко Пенчев[1].

Весникот бил неофицијален орган на ВМОРО меѓутоа во него преовладувале ставовите на Конзервативната струја .

Извори уреди

  1. Артър, Смит. Спомени от Мкаедония, Глава II, Издателство на Отечествения фронт, София, 1983.