Список на сојузни држави и територии на САД по број на жители

список на статии на Викимедија

Ова е список на сојузни држави во САД по бројот на население (која ги вклучува и населените територии кои немаат статус на сојузна држава), податоците прикажани се од 1 април 2010, кога е завршен последниот попис во САД. Во девет држави со најмногу жители живеат нешто повеќе од вкупното население на Соединетите Американски Држави. Во 25 држави со најмалку жители живеат помалку од една шестина од вкупниот број на жители.

Карта која ја прикажува големината на населението на секоја држава во март 2013

Методологија уреди

Пописот на населението во Соединетите Американски Држави го евидентира поголемиот број на жители коишто живеат во САД, вклучувајќи ги американските државјани , луѓе со трајно место на живеење, и долгорочните посетители.[1] Цивилните и воени службеници коишто се во странство се пишуваат о нивните матични држави.[2]

Доделување на изборници уреди

На основа на резултатите од пописот на населението кое се врши секои 10 години, секоја држава добива пропорционален дел на пратенички места во Претставничкиот дом кој вкупно има 435 места, иако на секоја земја и е загаранирано барем едно место без обзир на бројот на жители. Оваа делење е направено пропорционално, по споредувањето на населението на секоја држава и на вкупното население со исклучок на Федералниот округ Колумбија, Порторико и други територии. Изборниот корпус на телото, на секои 4 години, избира претседател и заменик претседател. Секоја држава има онолку изборници колку што изнесува нејзиниот збир на места во Претставничкиот дом и Сенатот на САД. Со донесувањето на XXIII амандман на Уставот на САД, Дистриктот Колумбија исто така добил три електорати, оносно добил онлку електора колку што би добил ако би бил држава, ама не повеќе од онаа држава која што има најмалку изборници. Електорскиот колегиум исто така вбројува 538 членови (100 сенатори + 435 пратеници + 3 членови од Владиниот Дистрикт (Колумбија).[3] Првите 11 држави по бројот на жители ја ја имаат величината во електорскиот колегиум така што можат сами да избираат претедатели.

Држави и територии уреди

 
Графикон кој го прикажува односот на бројот на жителите према сојузните држави од 2008.[4]
Ранг во
педесетте држави
1 април,
2010
Ранг во сите
држави
и тери-
тории,
2010
Држава или територија
Попис,
1 април 2010
Ранг во сите
педесет држави
2000
Попис,
1 април 2000
Попис,
1 април 1990
Seats in
Прет. дом,
2003–2013
Прет-
седателски
Избирачи
2004–
2008
2010 Попис
по
место во
Претс. Дом[5]
2000 Попис Населиние
по место во
Претс.
дом
2000 Попис Население
по
Електорат
Процент
од
насленеието на САД
2010[6]
&100000000000000010000001 &100000000000000010000001   Калифорнија 37.253.956 &100000000000000010000001 33.871.648 29.780.021 &1000000000000005300000053 &1000000000000005500000055 702.905 639.088 615.848 11,91%
&100000000000000020000002 &100000000000000020000002   Тексас 25.145.561 &100000000000000020000002 20.851.820 16.986.510 &1000000000000003200000032 &1000000000000003400000034 785.799 651.619 613.289 8,04%
&100000000000000030000003 &100000000000000030000003   Њујорк 19.378.102 &100000000000000030000003 18.976.457 17.980.455 &1000000000000002900000029 &1000000000000003100000031 668.210 654.361 612.144 6,19%
&100000000000000040000004 &100000000000000040000004   Флорида 18.801.310 &100000000000000040000004 15.982.378 12.937.926 &1000000000000002500000025 &1000000000000002700000027 752.052 639.295 591.940 6,01%
&100000000000000050000005 &100000000000000050000005   Илиноис 12.830.632 &100000000000000050000005 12.419.293 11.630.602 &1000000000000001900000019 &1000000000000002100000021 675.296 653.647 591.395 4,10%
&100000000000000060000006 &100000000000000060000006   Пенсилванија 12.702.379 &100000000000000060000006 12.281.054 11.881.643 &1000000000000001900000019 &1000000000000002100000021 668.546 646.371 584.812 4,06%
&100000000000000070000007 &100000000000000070000007   Охајо 11.536.504 &100000000000000070000007 11.353.140 10.847.115 &1000000000000001800000018 &1000000000000002000000020 640.917 630.730 567.657 3,69%
&100000000000000080000008 &100000000000000080000008   Мичиген 9.883.640 &100000000000000080000008 9.938.444 9.295.297 &1000000000000001500000015 &1000000000000001700000017 658.909 662.563 584.614 3,16%
&100000000000000090000009 &100000000000000090000009   Џорџија 9.687.653 &1000000000000001000000010 8.186.453 6.478.218 &1000000000000001300000013 &1000000000000001500000015 745.204 629.727 545.764 3,10%
&1000000000000001000000010 &1000000000000001000000010   Северна Каролина 9.535.483 &1000000000000001100000011 8.049.313 6.628.837 &1000000000000001300000013 &1000000000000001500000015 733.499 619.178 536.621 3,05%
&1000000000000001100000011 &1000000000000001100000011   Њу Џерси 8.791.894 &100000000000000090000009 8.414.350 7.730.188 &1000000000000001300000013 &1000000000000001500000015 676.300 647.258 560.957 2,81%
&1000000000000001200000012 &1000000000000001200000012   Вирџинија 8.001.024 &1000000000000001200000012 7.078.515 6.187.358 &1000000000000001100000011 &1000000000000001300000013 727.366 643.501 544.501 2,56%
&1000000000000001300000013 &1000000000000001300000013   Вашингтон 6.724.540 &1000000000000001500000015 5.894.121 4.886.892 &100000000000000090000009 &1000000000000001100000011 747.171 654.902 535.829 2,15%
&1000000000000001400000014 &1000000000000001400000014   Масачусетс 6.547.629 &1000000000000001300000013 6.349.097 6.016.425 &1000000000000001000000010 &1000000000000001200000012 654.763 634.910 529.091 2,04%
&1000000000000001500000015 &1000000000000001500000015   Индијана 6.483.802 &1000000000000001400000014 6.080.485 5.544.159 &100000000000000090000009 &1000000000000001100000011 720.422 675.609 552.771 2,07%
&1000000000000001600000016 &1000000000000001600000016   Аризона 6.392.017 &1000000000000002000000020 5.130.632 3.685.228 &100000000000000080000008 &1000000000000001000000010 799.002 641.329 513.063 2,04%
&1000000000000001700000017 &1000000000000001700000017   Тенеси 6.346.105 &1000000000000001600000016 5.689.283 4.877.185 &100000000000000090000009 &1000000000000001100000011 705.123 632.143 517.208 2,03%
&1000000000000001800000018 &1000000000000001800000018   Мисури 5.988.927 &1000000000000001700000017 5.595.211 5.117.073 &100000000000000090000009 &1000000000000001100000011 665.436 621.690 508.656 1,91%
&1000000000000001900000019 &1000000000000001900000019   Мериленд 5.773.552 &1000000000000001900000019 5.296.486 4.781.468 &100000000000000080000008 &1000000000000001000000010 721.694 662.061 529.649 1,85%
&1000000000000002000000020 &1000000000000002000000020   Висконсин 5.686.986 &1000000000000001800000018 5.363.675 4.891.768 &100000000000000080000008 &1000000000000001000000010 710.873 670.459 536.368 1,82%
&1000000000000002100000021 &1000000000000002100000021   Минесота 5.303.925 &1000000000000002100000021 4.919.479 4.375.898 &100000000000000080000008 &1000000000000001000000010 662.991 614.935 491.948 1,70%
&1000000000000002200000022 &1000000000000002200000022   Колорадо 5.029.196 &1000000000000002400000024 4.301.261 3.294.394 &100000000000000070000007 &100000000000000090000009 720.704 614.466 477.918 1,61%
&1000000000000002300000023 &1000000000000002300000023   Алабама 4.779.736 &1000000000000002300000023 4.447.100 4.040.587 &100000000000000070000007 &100000000000000090000009 682.819 635.300 494.122 1,53%
&1000000000000002400000024 &1000000000000002400000024   Јужна Каролина 4.625.364 &1000000000000002600000026 4.012.012 3.486.703 &100000000000000060000006 &100000000000000080000008 770.894 668.669 501.502 1,48%
&1000000000000002500000025 &1000000000000002500000025   Луизијана 4.533.372 &1000000000000002200000022 4.468.976 4.219.973 &100000000000000070000007 &100000000000000090000009 647.625 638.425 496.553 1,45%
&1000000000000002600000026 &1000000000000002600000026   Кентаки 4.339.367 &1000000000000002500000025 4.041.769 3.685.296 &100000000000000060000006 &100000000000000080000008 723.228 673.628 505.221 1,39%
&1000000000000002700000027 &1000000000000002700000027   Орегон 3.831.074 &1000000000000002800000028 3.421.399 2.842.321 &100000000000000050000005 &100000000000000070000007 766.215 684.280 488.771 1,22%
&1000000000000002800000028 &1000000000000002800000028   Оклахома 3.751.351 &1000000000000002700000027 3.450.654 3.145.585 &100000000000000050000005 &100000000000000070000007 750.270 690.131 492.951 1,20%
&1000000000000002900000029   Порторико 3.725.789 3.808.610 3.522.037 &10000000000000001000000(1)[7] &100000000000000000000000 1,19%
&1000000000000002900000029 &1000000000000003000000030   Конектикат 3.574.097 &1000000000000002900000029 3.405.565 3.287.116 &100000000000000050000005 &100000000000000070000007 714.819 681.113 486.509 1,14%
&1000000000000003000000030 &1000000000000003100000031   Ајова 3.046.355 &1000000000000003000000030 2.926.324 2.776.755 &100000000000000050000005 &100000000000000070000007 609.271 585.265 418.046 0,97%
&1000000000000003100000031 &1000000000000003200000032   Мисисипи 2.967.297 &1000000000000003100000031 2.844.658 2.573.216 &100000000000000040000004 &100000000000000060000006 741.824 711.165 474.110 0,95%
&1000000000000003200000032 &1000000000000003300000033   Арканзас 2.915.918 &1000000000000003300000033 2.673.400 2.350.725 &100000000000000040000004 &100000000000000060000006 728.980 668.350 445.567 0,93%
&1000000000000003300000033 &1000000000000003400000034   Канзас 2.853.118 &1000000000000003200000032 2.688.418 2.477.574 &100000000000000040000004 &100000000000000060000006 713.280 672.105 448.070 0,91%
&1000000000000003400000034 &1000000000000003500000035   Јута 2.763.885 &1000000000000003400000034 2.233.169 1.722.850 &100000000000000030000003 &100000000000000050000005 921.295 744.390 446.634 0,88%
&1000000000000003500000035 &1000000000000003600000036   Невада 2.700.551 &1000000000000003500000035 1.998.257 1.201.833 &100000000000000030000003 &100000000000000050000005 900.184 666.086 399.651 0,86%
&1000000000000003600000036 &1000000000000003700000037   Ново Мексико 2.059.179 &1000000000000003600000036 1.819.046 1.515.069 &100000000000000030000003 &100000000000000050000005 686.393 606.349 363.809 0,66%
&1000000000000003700000037 &1000000000000003800000038   Западна Вирџинија 1.852.994 &1000000000000003700000037 1.808.344 1.793.477 &100000000000000030000003 &100000000000000050000005 617.665 602.781 361.669 0,59%
&1000000000000003800000038 &1000000000000003900000039   Небраска 1.826.341 &1000000000000003800000038 1.711.263 1.578.385 &100000000000000030000003 &100000000000000050000005 608.780 570.421 342.253 0,58%
&1000000000000003900000039 &1000000000000004000000040   Ајдахо 1.567.582 &1000000000000003900000039 1.293.953 1.006.748 &100000000000000020000002 &100000000000000040000004 783.791 646.977 323.488 0,51%
&1000000000000004000000040 &1000000000000004100000041   Хаваи 1.360.301 &1000000000000004200000042 1.211.537 1.108.228 &100000000000000020000002 &100000000000000040000004 680.151 605.769 302.884 0,43%
&1000000000000004100000041 &1000000000000004200000042   Мејн 1.328.361 &1000000000000004000000040 1.274.923 1.227.928 &100000000000000020000002 &100000000000000040000004 664.181 637.462 318.731 0,42%
&1000000000000004200000042 &1000000000000004300000043   Њу Хемпшир 1.316.470 &1000000000000004100000041 1.235.786 1.109.525 &100000000000000020000002 &100000000000000040000004 658.235 617.893 308.947 0,42%
&1000000000000004300000043 &1000000000000004400000044   Род Ајленд 1.052.567 &1000000000000004300000043 1.048.319 1.003.464 &100000000000000020000002 &100000000000000040000004 526.284 524.160 262.080 0,34%
&1000000000000004400000044 &1000000000000004500000045   Монтана 989.415 &1000000000000004400000044 902.195 799.065 &100000000000000010000001 &100000000000000030000003 989.415 902.195 300.732 0,32%
&1000000000000004500000045 &1000000000000004600000046   Делавер 900.877 &1000000000000004500000045 783.600 666.188 &100000000000000010000001 &100000000000000030000003 897.934 783.600 261.200 0,29%
&1000000000000004600000046 &1000000000000004700000047   Јужна Дакота 814.180 &1000000000000004600000046 754.844 696.064 &100000000000000010000001 &100000000000000030000003 814.180 754.844 251.615 0,26%
&1000000000000004700000047 &1000000000000004800000048   Алјаска 710.231 &1000000000000004800000048 626.932 550.043 &100000000000000010000001 &100000000000000030000003 710.231 626.932 208.977 0,23%
&1000000000000004800000048 &1000000000000004900000049   Северна Дакота 672.591 &1000000000000004700000047 642.200 638.800 &100000000000000010000001 &100000000000000030000003 672.591 642.200 214.067 0,21%
&1000000000000004900000049 &1000000000000005000000050   Вермонт 625.741 &1000000000000004900000049 608.827 562.758 &100000000000000010000001 &100000000000000030000003 625.741 608.827 202.942 0,20%
&1000000000000005100000051   Округ Колумбија 601.723 572.059 606.900 &10000000000000001000000(1)[8] &100000000000000030000003 190.686 0,19%
&1000000000000005000000050 &1000000000000005200000052   Вајоминг 563.626 &1000000000000005000000050 493.782 453.588 &100000000000000010000001 &100000000000000030000003 563.626 493.782 164.594 0,18%
&1000000000000005300000053   Гуам 178.430 154.805 133.152 &10000000000000001000000(1)[8] &100000000000000000000000 0,06%
&1000000000000005400000054   Американски Девствени Острови 109.825 108.612 101.809 &10000000000000001000000(1)[8] &100000000000000000000000 0,04%
&1000000000000005500000055   Северни Маријански Острови 88.662 69.221 43.345 &10000000000000001000000(1)[8] &100000000000000000000000 0,03%
&1000000000000005600000056   Американска Самоа 65.628 57.291 46.773 &10000000000000001000000(1)[8] &100000000000000000000000 0,02%
Педесетте држави 308.143.815 280.849.847 248.108.150 435 535 709.760 645.632 524.953 98,48%
Педесетте држави + Федералниот округ Колумбија 308.745.538 281.421.906 248.709.873 435 538 523.089 98,67%
Вкупна територија на САД 312.913.872 285.620.445 252.556.989 435 538 100,00%

— занемарливо

 •   Островот Вејк има околу 300 жители главно поврзани со Воздухопловството во САД и од кои ниеден не е сметан за перманентен граѓанин на тој остров.[9][10] Сите други островени области се под суверенитетот на САД се ненаселени .

Поврзано уреди

Наводи уреди

Генерални
 • „2010 Resident Population Data“. U. S. Census Bureau. Посетено на 2010-12-26.
 • "2010 Apportionment Population", U.S. Census Bureau. Retrieved January 6, 2011
 • „2009 Census estimates“. U. S. Census Bureau. Посетено на 2010-08-13.
 • „2000 Census population, area and density results“. U. S. Census Bureau. Архивирано од изворникот на 2003-10-18. Посетено на 2010-08-13.
Специфични
 1. „FAQ: Does the Census Bureau collect data on the number of unauthorized migrants?“. U. S. Census Bureau. Архивирано од изворникот на 2017-05-25.
 2. „FAQ: Will 2010 Census apportionment population counts also include any Americans overseas?“. U. S Census Bureau. Архивирано од изворникот на 2017-05-25.
 3. Office of the Federal Register. „A Procedural Guide to the Electoral College“. National Archives and Records Administration.
 4. National and State Population Estimates 2008. U.S. Census Bureau, Population Division
 5. For simplicity's sake, these are the 2010 Resident Populations per 2003-2013 House seat; the seats for 2013-2023 will, however, be apportioned on the slightly-different basis of "Apportionment Population" which can be found at http://2010.census.gov/2010census/data/apportionment-data-text.php and http://2010.census.gov/news/press-kits/apportionment/apport.html Архивирано на 21 јули 2011 г.
 6. Постотоците се заокружени, па затоа може заедно да не сочинуваат 100%.
 7. Puerto Rico elects a non-voting resident commissioner to the House.
 8. 8,0 8,1 8,2 8,3 8,4 American Samoa, the District of Columbia, Guam, the Northern Mariana Islands, and the U.S. Virgin Islands are represented by one non-voting House delegate each.
 9. http://www.teachervision.fen.com/united-states/population/2207.html
 10. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2017-05-07. Посетено на 2011-06-25.

Видете уште и уреди

Надворешни врски уреди