Островот Вејк или Атолот Вејк е корален атол (со должина на брег од 19,3 километара) во Северниот Тихи Океан, кој се наоѓа на отприликa на две третини пат од Хонолулу (3.700 км западно) и Гуам (2.430 км источно). Таа е неорганизирана, неинкорпориpана територија на САД со која управува Бирото за островски работи при Секретаријатот за надворешни работи на САД. Вејк се наоѓа западно од Меѓународната датумска граница и со тоа е за еден ден понапред од 50-те американски држави. Пристапот на островот е ограничен и сите активности се управувани од страна на Военото воздухопловство на САД, американската војска и цивилната фабрика која управува и одржува воени бази.

Карта на Вејк
Карта на Вејк
Оштетени дрвја и остатоци што ги оставил Ураганот Ајок во 2006 година во Меморијалната капела на островот Вејк

Надворешни врски

уреди