Снег

врнежи во облик на снегулки од кристализиран воден талог

Природниот снег е во форма на врнежи во атмосферата на Земјата во форма на кристален воден мраз, се состои од снегулки што паѓаат од облаците. Од снегот се составаат мали честички мраз, тоа е грануларен материјал. Таа има отворена и мека структура, освен ако не е спакувана со надворешениот притисок. Снегулките паѓаат во различни големини и форми. Во форма на топка, мраз пелети или снег зрна. Снежните врнежи, неговиот износ и неговите поврзани течни врнежи, се утврдува со помош на различни еквиваленти.

Процесот на таложење снег, т.н. снежни врнежи, имаат тенденција да се формираат во рамките на одделни региони во зависност од движењето на воздухот, еден вид на низок притисок, систем, познат како extratropical циклон. Снегот може да паѓа каде што постои релативно топла вода, на пример каде што има испарување на вода од езерата, т.н. езеро-ефект, снежни врнежи коишто можат да бидат локално тешки.

Во планинските области, обилните снежни врнежи се можни на места каде протокот е максимизиран во помалку ветровитите страни на планинскиот терен на одредена височина, ако атмосферата е доволно ладна. Индуциран снег е процес на таложење снег од атмосферата на Земјата, со воведување на стимулации за природен процес. Вештачки снег е процес на таложење снег во локализирана област. Вештачкиот снег не вклучува структури на мраз, се користи за да симулира природен снег за различни цели.

Снегот во МакедонијаУреди

Според историските податоци, височината на снегот што паднал во Битола изнесувала: 52 сантиметри во 1954 година, 63 сантиметри во 1962 година, 55 сантиметри во 1975 година и 84 сантиметри во 1983 година. Притоа, во август 1978 и август 2007 година, на Пелистер паднал снег со дебелина од десетина сантиметри.[1]

Снегот како тема во уметноста и во популарната култураУреди

Снегот како тема во книжевностаУреди

Снегот кко тема во музикатаУреди

 • „Снешко“ (Snowman) - песна на британската панк-рок група „Анти Ноувер Лиг“ (Anti Nowhere League) од 1982 година.[15]
 • „Првиот снег“ (Sometimes in Winter) - песна на британската рок-група „Блокхед“ (Blockhead) од 2005 година.[16]
 • „Вејте снегови“ - песна на српската поп-група „Зана“.[17]
 • „Јавач во снегот“ (Rider In The Snow) - песна на британската рок-група „Калт“ (The Cult) од 1984 година.[18]
 • „Понекогаш паѓа снег во април“ (Sometimes It Snows In April) - песна на американскиот поп-музичар Принс (Prince) од 1986 година.[19]
 • „Однесен како снегот“ (Driven Like The Snow) - песна на британската рок-група „Систерс оф мерси“ (The Sisters Of Mercy) од 1987 година.[20]

НаводиУреди

 1. „Битола памети сибирски зими до -36 степени“, Дневник, година XX, број 5992, четврток, 18 февруари 2016, стр. 28.
 2. Давид Албахари, Необични приказни, Темплум, Скопје, 2004.
 3. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига II: Прва четвртина – средина XX века (авангарда и социјалистички реализам). Београд: Paidea, 2007, стр. 242.
 4. Јован Јовановиħ Змај, Краљевина Лаждишажди. Београд: Просвета, 1963, стр. 35.
 5. Магор, Каталог 2015. Скопје, 2015, стр. 22.
 6. Габриел Гарсија Маркес, Дванаесет искушенија. Скопје: Три, 2008.
 7. Euđenio Montale, Leptir iz Dinara i ostali prozni spisi. Beograd: Rad, 1979, стр. 70-71.
 8. Дејан Мирчески, Кристалните јами на пропаста, Темплум, Скопје, 2012.
 9. Магор, Каталог 2015. Скопје, 2015, стр. 13.
 10. Борис Леонидович Пастернак, Изабране песме. Нови Сад: Orpheus, 2011, стр. 234-235.
 11. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига II: Прва четвртина – средина XX века (авангарда и социјалистички реализам). Београд: Paidea, 2007, стр. 89.
 12. Борис Леонидович Пастернак, Изабране песме. Нови Сад: Orpheus, 2011, стр. 278.
 13. Борис Леонидович Пастернак, Изабране песме. Нови Сад: Orpheus, 2011, стр. 270-271.
 14. Максанс Фермин, Снег. Скопје: Македонска филхармонија и Младински културен центар, 2012.
 15. YouTube, Anti Nowhere League- Snowman (пристапено на 25.12.2016)
 16. YouTube, Blockhead - The First Snowfall (пристапено на 3.4.2018)
 17. YouTube, Zana Vejte snegovi (пристапено на 8.4.2017)
 18. Discogs, The Cult ‎– Dreamtime (пристапено на 17.5.2020)
 19. DISCOGS, Prince And The Revolution ‎– Parade (пристапено на 18.3.2018)
 20. DISCOGS, The Sisters Of Mercy ‎– Floodland (пристапено на 22.9.2019)