Дел од серијата статии за природата
Време
 
Годишни времиња

Пролет · Лето
Есен · Зима

Сува сезона
Дождовна сезона

Бури

Тропска бура · Торнадо
Ураган · Тајфун
Песочна бура · Леден дожд

Врнежи

Магла · Роса · Дожд
Град · Снег · Слана · Лапавица ·
Иње · Поледица · Суградица

Поврзани тематики

Метеорологија
Временска прогноза
Клима · Загаденост на воздухот

Суградица[1][2] — вид на високи врнежи карактеристични за летниот дел од годината. Се излачува во форма на проѕирни зрна мраз со сферична или неправилна форма. Нивниот пречник достигнува најмногу пет милиметри. Кога ќе удрат на земја, отскокнуваат, но не се кршат.

Суградица

Поврзано

уреди

Наводи

уреди

Литература

уреди
  • Дучиќ, Владан и Анѓелковиќ, Горан (2007): Климатологија - практикум, Географски факултет, Белград