Дел од серијата статии за природата
Време
 
Годишни времиња

Пролет · Лето
Есен · Зима

Сува сезона
Дождовна сезона

Бури

Тропска бура · Торнадо
Ураган · Тајфун
Песочна бура · Леден дожд

Врнежи

Магла · Роса · Дожд
Град · Снег · Слана · Лапавица ·
Иње · Поледица · Суградица

Поврзани тематики

Метеорологија
Временска прогноза
Клима · Загаденост на воздухот

Поледица[1][2] — вид на ниски врнежи што се случуваат во текот на зимата. Се јавува кога мали ладни капки вода паѓаат на земја или предмети чија температура е под 0 °C. По тој повод веднаш се замрзнуваат и се формира тенка ледена кора. Мразот создава големи проблеми на патиштата ширум светот бидејќи го отежнува и честопати целосно оневозможува нормалниот сообраќај.

Поледица

Поврзано уреди

Наводи уреди

Литература уреди

  • Mastilo, Natalija (2005): Recnik savremene srpske geografske terminologije, Geografski fakultet, Beograd.
  • Дучиќ, Владан и Анѓелковиќ, Горан (2007): Климатологија - практикум, Географски факултет, Белград

Надворешни врски уреди