Тајфунот е локално име за тропски циклон кое се користи во источна и југоисточна Азија. Во тајфуните се појавува т.н. око на циклонот во кое владее тотален мир, не врни дожд и не дува ветер. Местото кое се наоѓа во центарот на окото на циклонот останува мирно околу 1 час. Тајфуните најчесто се појавуваат во летно време, а исто така и на есен. Ветровите во внатрешноста на тајфунот можат да достигнат огромна брзина, дури до 300 км/ч. Тајфуните со себе носат обемни врнежи и можат да предизвикаат огромни штети.

Тајфуните Талим и Наби, 2005 година

Тајфунот како тема во уметноста и во популарната култура уреди

Наводи уреди

  1. Магор, Каталог 2015. Скопје, 2015, стр. 10.
  2. Џозеф Конрад, Тајфун. Београд: Српска књижевна задруга, 1991.