Тропска клима

Тропска клима е климата на тропските региони во светот. Според Кепеновата класификација, ова е неаридна клима каде во сите месеци од годината средната температура изнесува над 18 °C. За разлика од вонтропските подрачја, каде има значајни разлики во должината на денот и температурата зависно од годишното време, тропската температура е помалку или повеќе иста во текот на годината, а најзначајна сезонска промена е присуството на врнежи.

Тропските клими со нивните поттипови.
Плажа во Нејплс, Флорида. Иако местото не лежи во тропскиот појас, климата е тропска поради топлата вода на Мексиканскиот Залив.

ПоттиповиУреди

Во рамките на тропскиот климатски појас постојат различни подрачја зависно од количеството на врнежи:

  • тропска екваторска клима (Af):[1] Ја карактеризираат дождовни шуми. Преку целата година просечното количество на врнежи е барем 60 мм. Вакви клими обично се среќаваат во рамките на 5–10° ГД од екваторот. Некои источни крајбрежни области, ваквиот појас може да достигне 25° од екваторот. Преку целата година преовладува тивки воздушни струења со низок притисок и затоа нема природни годишни времиња.
  • тропска монсунска клима (Am):[1] Овој топ на клима е најзастапен во Јужна и Средна Америка и е последица од монсунските ветришта кои го менуваат правецот зависно од сезоната. Оваа клима има најсув месец (веднаш по „зимската“ краткодневица на таа страна од екваторот) со врнежи помали од 60 мм, но повеќе од (100 − [вкуп. год. врнежи {мм}/25]).
  • Tropical wet and dry or саванска клима (Aw):[1] Овие клими имаат изразена сува сезона, каде најсувиот месец има количество врнежи помало од 60 мм, но помало и од (100 − [вкуп. год. врнежи {мм}/25]).

Пренс]] (Хаити)

Треба да се напомене дека постојат места во рамките на тропскиот појас кои немаат тропска клима: такви примери се пустината Сахара и планинските предели како (на пр. планината Кенија)

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 1,2 McKnight, Tom L; Hess, Darrel (2000). „Climate Zones and Types: The Köppen System“. Physical Geography: A Landscape Appreciation. Upper Saddle River, NJ: Prentice Hall. стр. 205–211. ISBN 0-13-020263-0.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
  2. „ГЛАВА 7: Вовед во атмосферата“. physicalgeography.net. Посетено на 15 јули 2008. (англиски)