Дел од серијата статии за природата
Време
 
Годишни времиња

Пролет · Лето
Есен · Зима

Сува сезона
Дождовна сезона

Бури

Тропска бура · Торнадо
Ураган · Тајфун
Песочна бура · Леден дожд

Врнежи

Магла · Роса · Дожд
Град · Снег · Слана · Лапавица ·
Иње · Поледица · Суградица

Поврзани тематики

Метеорологија
Временска прогноза
Клима · Загаденост на воздухот

Лапавица[1][2] — вид на висок врнеж вообичаен за зимската сезона. Тоа е мешавина од дожд и снег, што се јавува кога температурата во пониските делови на атмосферата е малку повисока од 0 °C. Лапавицата се состои од капки и кристали и обично претставува преодна фаза кон снежни врнежи.

Лапавица

Поврзано

уреди

Наводи

уреди

Литература

уреди
  • Дучиќ, Владан и Анѓелковиќ, Горан (2007): Климатологија - практикум, Географски факултет, Белград.