Кристина Шваниц (гер. Christina Schwanitz; Дрезден, 24 декември 1985) е германска атлетичарка, специјалист за фрлање ѓуле .

Кристина Шваниц, 2015
Кристина Шваниц, 2019

Кариера

уреди

Кристина Шваниц првпат се качила на победничкиот штанд во 2004 година по освојувањето на третото место на Светското јуниорско првенство во Гросето, а следната година во Ерфурт освоила сребрен медал на Европското јуниорско првенство (до 23 години) зад нејзиниот сограѓанин Петра Ламерт .

Во 2008 година, таа ја подобрила својата лична евиденција во сала и на отворено. Во февруари во Кемниц, на натпреварот во салата, таа фрлила ѓуле 19,68 метри, а во јуни 19,31 метри на отворено во Шенебек . Истата година на Олимпијадата во Пекинг таа била 11-та со 18,27 метри, а на Светското првенство 2009 во Берлин со 17,84 метри дванаесетта.

Таа постигнала најголем успех во својата кариера на Европското првенство во 2011 година во сала во 2011 година со освојување на првиот медал на со резултат од 18,65 метри . -

Поважни резултати

уреди
Датум Конкуренција Град Пласман Резултатот
2004 година Светски јуниорски првенства Гросето 3 16,52 м
2005 година Европско јуниорско првенство У-23 Ерфурт 2 18,64 м
2008 година Светско првенство во сала Валенсија 6 18,27 м
Олимписки игри Пекинг 11 18,55 м
2009 година Светско првенство на отворено Берлин 12 17,84 м
2011 година Европско првенство во сала Париз 2 18,65 м
Светско првенство на отворено Тегу 12 17,96 м
2012 Светско првенство во сала Истанбул 10 17,58 м
Европско отворено првенство Хелсинки 5 18,25 м
Олимписки игри Лондон 10 18,47 м
2013 Европско првенство во сала Гетеборг 1 19.25 м
Светско првенство на отворено Москва 2 20,41 m ЛР
2014 Светско првенство во сала Сопот 2 19,94 м
Европско првенство Цирих 1 19.90 м
2015 Светско првенство на отворено Пекинг 1 20,37 м
2016 година Европско отворено првенство Амстердам 1 20,17 м
Олимписки игри Рио де Жанеиро 6 19,03 м
2018 Европско отворено првенство Берлин 2 19,33 м
2019 Европско првенство во салата Глазгов 2 19,11 м

Лични рекорди

уреди

[1]

Дисциплина Резултатот Град Датум
Фрлање ѓуле 20.77 Пекинг 20 мај 2015 година
Фрлање на ѓуле (сала) 20.05 Рохлиц 2 февруари 2014 година

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди