Разговор со корисник:Kiril Simeonovski/Архива 7

Избрани содржини

уреди

Јас ги преведувам содржините и правам статии, но не го вметнувам кодот и не знам како тоа се поставува, во што е проблемот, и како да се реши. Но не очајувајте, на тоа активно работат надлежните Brest и Brainmachine. Слободно обратете им се и сигурно ќе ја средат работата. --Б. Јанкулоски (разговор) 20:18, 11 април 2009 (UTC)

Епа да седнеме да средиме, што викаш?--MacedonianBoy 23:00, 11 април 2009 (UTC)

Листава ми дава имперсија дека има доста податоци кои треба да се вметнат, дали тоа ќе го правиме рачно или со бот? Со бот може само да се отворат статиите или само категориите а останатото рачно. Има работа со таа листа. А што велиш прво да завршиме со годиниве по области па потоа со таа листа?--MacedonianBoy 09:04, 12 април 2009 (UTC)
Статиите за книжевност ќе ги пополнувам додека можам, а ако завршам ќе продолжам и понатака. Откако ќе средиме тоа може да продолжиме со шефовите. Поздрав и лесна продуктивна работа. Поз--MacedonianBoy 21:57, 12 април 2009 (UTC)
Па Кирил мене ми е исто дали прво да продолжиме со годиниве па да фатиме за шефовите или обратно. Ако продолжиме со годиниве прво има две опции, или да направиме статии до 1500 година па потоа да ги пополниме поважните или втората опција е да ги пополниме постоечките. Мое мислење е ова: прво да ги направиме статиите до 1500, потоа да ги пополниме со поважни информации и со тоа мислам ќе завршиме. Ако не сакаш да продолжиме со ваква работа, тогаш да ги фатиме шефовите. Поздрав--MacedonianBoy 15:07, 13 април 2009 (UTC)
Значи договорено, правиме статии до 1500, пополнуваме па брест нека става интервики. Откако ова ќе го завршиме се фаќаме со шефови. Deal? :) --MacedonianBoy 16:03, 13 април 2009 (UTC)

Категории

уреди

За кои промени зборуваш? --Стан (разговор) 14:31, 13 април 2009 (UTC)

Статии за години

уреди

Само да прашам, подзаборавив, до 1500 година ќе правиме само за книжевност и наука?--MacedonianBoy 09:48, 15 април 2009 (UTC)

И уметност.--Kiril Simeonovski (разговор) 09:49, 15 април 2009 (UTC)
А што е со филозофијата, ќе правиме за неа?--MacedonianBoy 09:51, 15 април 2009 (UTC)
Види ја статијата на англиската. Има од 1600 па наваму, но не се уредени. Би можеле да се водиме по оваа листа и да ги средиме овие 400 статии.--Kiril Simeonovski (разговор) 10:07, 15 април 2009 (UTC)
Аха, епа оваа на крај штом нема на англиската статии кај ќе најдеме толку податоци за пополнување. Поздрав--MacedonianBoy 10:09, 15 април 2009 (UTC)
Да, и јас мислам за на крај да остане. Прво, овие најбитните да ги средиме.--Kiril Simeonovski (разговор) 10:10, 15 април 2009 (UTC)

Други јазици

уреди

Здраво Kiril Simeonovski, како оди работата? Сакам да те прашам: Пример, кога одам на статијата Ерусалим (а и на повеќе градови) на другите јазици, ми излева Template:Infobox Settlement на англиската верзија, Што чудо е ова т.е. зошто така прави. Поздрав--Астрион (разговор) 10:20, 15 април 2009 (UTC)

Вандализам

уреди

Здраво Кирил, што е ова со вандализирањево тука? Три пати странци враќаат и трите пати тоа се случува кога не сум он лајн :) Прееска реков ќе го начекам но повторно вандализирал кога сум отсутен. Има секакви луѓе.Поздрав--MacedonianBoy 21:09, 16 април 2009 (UTC)

Има, да видов, и тоа со IP адреси. Блокирај ги и ајде да влеземе во форма со стотина статии за години. Јас ги пополнив сите во шахот, па сега почнав нови статии да уредувам во другите области.--Kiril Simeonovski (разговор) 21:11, 16 април 2009 (UTC)
Да ти кажам во последниве денови бев малку зафатен па не можев да се посветам на Википедија, но од денес до 4 мај сум слободен, не сум на факс, па ќе се посветам повеќе. Здравје од утре ќе продолжам со правење на нови статии за години а вчера и завчера пополнував статии за книжевноста. Поздрав--MacedonianBoy 21:14, 16 април 2009 (UTC)
Јас, па сум зафатен баш следната недела, па таму од 27 април ќе седнам убаво.--Kiril Simeonovski (разговор) 21:16, 16 април 2009 (UTC)

Re, 30 000

уреди

Јас сум за, тоа е добар план и добра стратегија. Патем, налетав на коментари дека не треба да ги правиме тие статии и мислам кај некои корисници тоа не е добредојдено, но сепак како и да е јас сум за. Поздрав--MacedonianBoy 08:52, 21 април 2009 (UTC)

Пијалак

уреди

Во македонскиот литературен јазик не постои збор `пијалОк`. Јас го лекторирав, ти го измести... еееееееее :) --Виолетова (разговор) 20:28, 23 април 2009 (UTC)

Предлог за преведување на референци

уреди

Видете ја дискусијата за предлогот за преведување на референците (не сите, видете за повеќе детали во излагањето на селската чешма) на македонски јазик, поткрепена со примери. Можете да дадете свој предлог и да придонесете кон развивањето на дискусијата. -{админинстратор}-   гитардемон 23:34, 23 април 2009 (UTC)

Години по области

уреди

До каде сме со овие статии? Кои области треба да се доправат за да стигнат до 1500 година?--MacedonianBoy 14:37, 24 април 2009 (UTC)

Јас денес ги уредив сите од 1500 до 1799 во уметноста. Сега истото треба да се направи и со годините во науката, за години во архитектурата од 1700, воздухопловството и стрипот од 1900. Откако ќе ги завршиме овие ќе почнеме со шефови на држави по години.--Kiril Simeonovski (разговор) 14:43, 24 април 2009 (UTC)
Науката има до 1600. Значи ни останаа наука, архитектура, воздухопловство и стрип. Ќе биде наскоро. Поздрав--MacedonianBoy 14:46, 24 април 2009 (UTC)
Види ја статијата Листа на шефови на држави во 2009. Мислам дека добро би било вака ако ги уредуваме и останатите статии, почнувајќи некаде од 100 г.п.н.е. Може да направиме и еден шаблон, за да има поголема прегледност во статијата и да биде полесно при уредувањето. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 15:00, 24 април 2009 (UTC)
Кирил, дали ќе можеш да ги направиш статиите за години во воздухопловството? Уште тие и статиите за стрип останаа. поздрав--MacedonianBoy 16:43, 25 април 2009 (UTC)
Нема проблем.--Kiril Simeonovski (разговор) 17:32, 25 април 2009 (UTC)
Овие статии за воздухопловство не се воопшто започнати? --MacedonianBoy 18:47, 25 април 2009 (UTC)
Моментно ја довршувам статијата Роберт Хибнер, па откако ќе ја завршам ќе ги средам статиите и за воздухополвство и застрип. Уште оваа вечер ќе бидат завршени и ќе имаме повеќе од 29.000 статии, па уште утре би можеле да одиме на 30.000,а до први мај би можеле дури и да пополниме доста статии и да ги уредиме страниците за разговор и категориите. Јас мислам дека најдобро би било со секое пополнување на статија во било која област, да се уредува страницата за разговор и категоријата. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 18:50, 25 април 2009 (UTC)
Му реков на Брест да замени погрешни категории и го прашав дали ќе може да ги направи статиите за воздухопловство и стрип со бот зошто ми се здосади со рака да ги правиме. Ако се нафати Брест, тогаш ќе имаме со бот направено статии за воздухопловство, стрип и замена на погрешни категории. Останува само категориите да се средат а интервики гледам некој бот става но незнам кој. Е сега а дали треба да се направат статии за години во географија?--MacedonianBoy 18:54, 25 април 2009 (UTC)
Види погоре во оваа страница за разговор. Јас наведов една статија залидери по години. Инаку за географија, би можеле да уредуваме статии, во стилот листа на суверени држави по години. Инаку, издржи барем до 30.000 статии со рачно уредување, бидејќи и со бот не е така едноставно. Јас со мојот бот уредував страници на нови корисници и да знаеш дека потребно е со copy paste секое корисничко име да се префрли, па потоа да се одвои со запирка, а претпоставувам дека истото е потребно да се направи и доколку се сака ботот да уредува статии. Јас сепак, стојам на мислењето, колку побрзо толку подобро.--Kiril Simeonovski (разговор) 19:54, 25 април 2009 (UTC)

„Интернационален“ мајстор

уреди

Ах, воопшто не се досетив дека постои официјална терминологија за шаховските титули. Дури и ако не е официјална, веројатно е вообичаена практика. Во секој случај, бидејќи Википедија е енциклопедија, по правило се држиме до поимите како што нашироко се употребуваат и не е наше да ги менуваме. Впрочем, зборот „интернационален“ и не е баш грешен во нашиот јазик бидејќи, колку што јас знам, се употребува еднакво често како и нашиот збор „меѓународен“. Да, се согласувам, нека стои „интернационален“ како прифатен и стручен израз. Благодарам што ми посочивте и поздрав --Б. Јанкулоски (разговор) 23:20, 24 април 2009 (UTC)

Ре, pop up прозор

уреди

(одговорено на мојата страна)

Конечно некој да ме послуша. Јас тоа го велам уште кога бев кандидиран за прв пат за админ но БМ не сакаше да го тргне а другите не коментираа. Јас сум за и да го тргнеме тоа, досадно е тоа прозорче зошто тој што сака да даде опис ќе даде и без тоа а тој што не сака става само по една буква. Поз--MacedonianBoy 22:22, 25 април 2009 (UTC)
Pop up прозорот е отстранет и не се појавува. Поздрав--MacedonianBoy 22:59, 25 април 2009 (UTC)
Да само исчисти го кешот за да има ефект промената, на Мозила е ctr+F5. Poz--MacedonianBoy 23:09, 25 април 2009 (UTC)

Шаховска олимпијада

уреди

Не знам што виде грешно во моето уредување, но те уверувам дека земале учество и зеле учество не е иста работа, исто како што и биле преземани и биле преземени. Инаку Јубилејна го отстранив бидејќи е очигледно дека е јубилејна штом е дваесетта, а на почетокот на статијата го ставаме (официјалното) име на статијата или настанот за кој е статијата, а сигурен сум дека не било името Јубилејна 20. олимпијада, исто како што нема да напишеме Најјакиот анимиран филм South Park е... Тоа едноставно не влегува во статиите, провери ги и другите. Инаку тоа 20. го променав бидејќи за оскарите се договоривме дека е подобро да биде со букви отколку со бројки, па по таа логика го променав и ова. -{админинстратор}-   гитардемон 16:24, 26 април 2009 (UTC)

Лого

уреди

Хелло Кирил, како оди? Да те прашам кај се менуваше ова логото на Википедија што се наоѓа во горниот лев ќош? Ај смени го со тоа за 30 000 нека стои со новото малку. Барав но не ми текнува кај се менуваше. Поздрав--MacedonianBoy 10:20, 27 април 2009 (UTC)

Тоа не е проблем. Треба да ја смениме податотеката на главното лого([[Податотека:Wiki.png]]), за да може ова да се премести и во горниот лев агол да се најде логото за 30.000 статии. Постапката на враќање е идентична, само обратна, но немој да го откажуваш уредувањето за да може да се види кое било логото за 30.000 статии.--Kiril Simeonovski (разговор) 14:21, 27 април 2009 (UTC)
Почекај прво да дојдеме до 30.000 статии, па после логото ќе стои сè до 31.000.--Kiril Simeonovski (разговор) 20:52, 27 април 2009 (UTC)
Аха, епа штом така сакате ок, јас мислев да го ставиме додека не направиме 30 000.--MacedonianBoy 20:56, 27 април 2009 (UTC)
И ајде да се фаќаме за работа. Јас и така гледам дека деновиве нема нешто друго корисно да се уредува.--Kiril Simeonovski (разговор) 20:58, 27 април 2009 (UTC)
Шчо ни е во план?--MacedonianBoy 21:01, 27 април 2009 (UTC)
Јас вчера почнав со уредување на статии за лидери по години (пр.Листа на лидери во 2009). Доцна беше па средив само 50, но сега ќе средам многу повеќе. До 1. мај веќе да има 30.000 ми е во план. Сега без досаднио опис е многу полесно.--Kiril Simeonovski (разговор) 21:06, 27 април 2009 (UTC)
На кој принцип оди правењето статии? Да видам за да почнам и јас.--MacedonianBoy 21:07, 27 април 2009 (UTC)

Стандардно се работи, по принципот copy paste. Само има некои делови во кои треба да се смени бројката и статијата е готова. За една минута над 5 статии се првата без проблем.--Kiril Simeonovski (разговор) 21:58, 27 април 2009 (UTC)

Листа на лидери

уреди

Насловот на статиите од овој тип треба да се допрецизира дека се работи за политички лидери/водачи на држави, ако се раководиме според en.wiki, бидејќи може да имаме и друг тип на лидери (религиозни, економски, ...)--brest (разговор) 22:17, 27 април 2009 (UTC)

Интерјазичните врски не ви се добро дефинирани, најверојатно се повикуваат од шаблонот.--brest (разговор) 22:20, 27 април 2009 (UTC)
Шаблонот го преведе Bjankuloski06. Јас сакав да го сменам во шефови на државо, но видов дека во статиите се наведени и премиери, односно лица со политичка моќ. Во некои земји политичката моќ ја имаат и религизоните лидери. Можеби навистина не е соодветен поимот, но има добра логика во однос на некој друг.--Kiril Simeonovski (разговор) 22:44, 27 април 2009 (UTC)
Не знам колку ќе биде добро да бида Листа на државници. Може така да ги пренасочиме.--Kiril Simeonovski (разговор) 22:45, 27 април 2009 (UTC)
Гледам дека се пренасочени во Листа на лидери на држаи. Добро е вака. Нека останат вака. Значи вака да ги уредуваме?--Kiril Simeonovski (разговор) 22:46, 27 април 2009 (UTC)
Уште нешто. Дали не е подобро да се употребува зборчето водачи наместо лидери?. Ајде да ги разрешиме ове работи, и да креираме едно шаблонче за во страниците за разговор од типот Шаблон:ВикиПроект - Лидери по години, т.е. en:Template:WikiProject Leaders by year, па да пуштиме еден бот кој ќе креира никулци за 2000 години, ќе го направам да ги презема и интервики врските од англиската википедија. --brest (разговор) 22:47, 27 април 2009 (UTC)
Супер. Јас сум за таа работа. Само не знам од кај тоа „лидери“ во македонскиот јазик. Цело време само тоа го слушам, а и по медиумите само лидери. „Водачи“ се употребува единствено во смисла „религиозни водачи“, но сепак сум ова да се смени. Инаку барав шаблон кој автоматски ќе ја вчитува годината од насловот на статијата, но не можев да го најдам. Единствено треба да проверам во Magic words на Мета. Таму би можело да има такво нешто.--Kiril Simeonovski (разговор) 22:51, 27 април 2009 (UTC)
Водач и лидер е едно исто, само што лидер е денес модерно да се употребува. Има: религиозни водачи, политички, воени, економски, Вардар некогаш беше лидер на спортска табела (Вардар некогаш беше на чело на табелата, водеше пред другите...), ... Иначе не гледам потреба од шаблон кој автоматски би ја вчитувал годината од насловот, со бот тоа ќе се среди. Јас шаблонот го средив, само ако имаш време среди го шаблонот за на страницата за разговор, за да ни се покачи и depth-от, па да го активирам ботот.--brest (разговор) 22:59, 27 април 2009 (UTC)
Може да биде:
  • Листа на лидери на држави во 1999 година
  • Листа на водачи на држави во 1999 година
  • Листа на државни водачи во 1999 година
  • Листа на лидери во држави во 1999 година

Суфиксот година не знам дали е правилно да стои или не? Може да се консултираме со Виолетова и Јанкуловски за ова.--brest (разговор) 23:04, 27 април 2009 (UTC)

Само дел од статиите во науката се со суфиксот „година“. Иако тука суфиксот е на крај, сепак мислам дека не треба да стои. Еве конкретно, статијата Шаховска олимпијада 1972 би требала да биде „Шаховска олимпијада 1972 година“. Мене не ми изгледа логично.--Kiril Simeonovski (разговор) 23:08, 27 април 2009 (UTC)

Види сега ова:

 • Листа на лидери на држави во 1 година
 • Листа на водачи на држави во 7 година

Споредено со:

 • Листа на лидери на држави во 1
 • Листа на водачи на држави во 7

Попат, треба да креираме една статија, нека биде за 2008 година по кој терк ќе го направам ботот. Статијата да се обидеме да има обавезно соодветен шаблон - никулец и евентуално ако има таквоо нешто врска кон commons соодветна категорија.--brest (разговор) 23:16, 27 април 2009 (UTC)

Листа на лидери, прашање

уреди

Ај Кирил кажи ми од која до која година направи статии за лидерите и со кој формат на име ќе ги правиме. Видов дека си направил статии за лидерите но статијата има едно име а шаблонот ги именува со друго име. Ај кажи за да ги направиме веќе. Поз--MacedonianBoy 15:41, 29 април 2009 (UTC)

Хахах ај да се сретнеме ама пред 1 мај. Поздрав--MacedonianBoy 16:21, 29 април 2009 (UTC)
Јас ги правам како Листа на лидери на држави во ХХ. Мислам дека така треба.--MacedonianBoy 16:23, 29 април 2009 (UTC)

Лого

уреди

Може знаеш, последното лого што го ставив беше со проѕирни бројки, дали ви се допаѓа тоа?--MacedonianBoy 20:51, 29 април 2009 (UTC)

ПС:Ако не, ќе те замолам едно со боја да направиш, немам инспирација за тоа како да го направам, сакав да го направам интересно ама немам идеја воопшто.
Направив две логоа. Едното вакво, со проѕирно бројки (ми се виде интересно) а другото во боја. Арно ама, тоа наместо во боја испадна сиво и така незнам шо му беше. Не сум баш најдобар со ситниците во Фотошоп. Поз--MacedonianBoy 20:57, 29 април 2009 (UTC)
Подигнав ново лого, ми успеа со Фотошоп види го.--MacedonianBoy 21:10, 29 април 2009 (UTC)

Статии за држави

уреди

Секако, откако ќе внесеме по некоја информација, ќе продолжиме со тие, или пак да си правиме статии? Како велиш?--MacedonianBoy 21:10, 29 април 2009 (UTC)

На 48 место сме сега :) --MacedonianBoy 21:14, 29 април 2009 (UTC)
Логото се вика [[Податотека:wiki.png]], ако треба ќе го подигнам со друго име.--MacedonianBoy 21:41, 29 април 2009 (UTC)
Еве сега го подигнав под името Податотека:Wiki MK logo 30 000.png --MacedonianBoy 21:48, 29 април 2009 (UTC)

Соопштение за јавноста

уреди

Го дополнив соопштението за јавноста со некои статистики и мислам дека може да се проследи до медиумите. Погледни го уште еднаш а по потреба корегирај и дополни, па испрати го уште вечерва, колку што гледам некои печатени изданија ќе се печатат и во петок или како двоброј и за сабота. Кај електронските медиуми не би требало да има проблем. Испрати го обавезно до новинските агенции (МИА, МАКФАКС), телевизиите и радијата. Види список на целни email адреси овде а ако можеш прошири го овој список. Поздрав.--brest (разговор) 22:54, 29 април 2009 (UTC)

Тенохтитлан

уреди

Хеее, јас па гледам од бугарчињата, а заборавив дека имаме различни јазици:)) Фала, поздрав--Астрион (разговор) 18:10, 6 мај 2009 (UTC)

Здраво Кирил. Мислам дека некаде го видов твоето име таму, ама не се сеќавам. Дали ти си задолжен од оваа вики за ОТРС барањата таму. Ако е така да почнеме со подигањата. Дозволи имаме колку сакаш.--Р ашо  19:32, 6 мај 2009 (UTC)

Јас немам поим како оди таа процедура, која во секој случај е сложена малку повеќе. Еве ти пример како прават бугарчињата. Истиов шаблон го користат кога подигаат на Ризницата без никакви пречки. Полесно е, а и поедноставно. Кирил, имаме прекрасни слики од некои автори. Мора да се подигнат. --Р ашо  21:07, 6 мај 2009 (UTC)

Зошто ја отстрани од Портал:500 статии? Што ѝ фали на статијата? --Виолетова (разговор) 21:54, 10 мај 2009 (UTC)

Здраво Кирил,
Те молам да ми кажеш зошто ја тргна статијата за филмот Контакт од листата на 500 статии. Поздрав, --Wikimk (разговор) 21:56, 10 мај 2009 (UTC)

За разлика од некои други статии на кои им е потребно средување, на оваа статија ѝ недостасува содржина. Пред десетина дена од порталот ги отстранив статиите Дејвид Бом и Карл Прибрам поради истите причини. Искрено не сум го гледал филмот, но со оглед на актерите кои глумат, наградите коишто филмот ги има добиено и заработувачката, овој филм е меѓу најдобрите остварувања во 1997.Пребарав на пребарувач и видов дека уште меѓу првите 20 пронајдени страници кои не се од проект на Википедија има неколку со повеќе информации за филмот отколку статиојата на Википедија на македонски јазик. Статија за филм не може само со објаснување на содржината и листа на главмните улоги да биде во конкуренција за избрана. Погледнете ја во споредба статијата Хари Потер и Каменот на мудроста (филм), која исто така се наоѓа во порталот, а филмот исто така е снимен според пишано дело. Точно е дека во порталот има кратки статии, но ако подетално ги анализирате, може лесно да воочите дека на таа тема многу информации нема. Погледнете ја статијата за филмот Контакт и на другите јазични изданија и ќе видите дека и таму се многу пообемни. Такви се на пр. статиите: Гинисови рекорди и Херцшпрунг-Раселов дијаграм. Немојте ова да го сфатите како критика или незадоволство кон вашиот труд, но сепак не може секоја статија да се наоѓа во порталот. Критериумите за избрана статија важат и овде, а сметам дека најголемо значење за една избрана статија има критериумот за доволно голема содржина. Тоа е уште појасно ио се потврдува со фактот дека оној којшто чита и проверува информации од Википедија, пред сè бара содржина.--Kiril Simeonovski (разговор) 22:14, 10 мај 2009 (UTC)

Да те зпрашам, со какво ова [1] нарошува НГТ на статиjата?--Стан (разговор) 10:06, 12 мај 2009 (UTC)

Стан не спамирај страници и не изигрувај трол, односно потпарол.....--Р ашо  10:11, 12 мај 2009 (UTC)

Нови статии, ре

уреди

Многу ми е мило што се прват нови статии и тоа одлични се. Јас им давав на некои награди за вложен труд а не е лоша идејата да направиме една награда за напорна работа и изработка на нови статии. Инаку сите статии кои се направени горе долу имаат по најмалку еден шаблон, или сум ставал Внимание или шаблон Викифицирање за да не ги изгубам после. Така статиите се во соодветните категории, а доста има и во категоријата Економија. Да ги средиме овие (викифицирање и мало средување треба) и статиите се перфектни. Поздрав--MacedonianBoy 12:36, 13 мај 2009 (UTC)

Па да со мал разговор и со наградите мислам ќе решат да останат на МК Вики зошто прават одлични статии а и големи се. --MacedonianBoy 12:41, 13 мај 2009 (UTC)

Откритија

уреди

Еееее, како бре... порано не сум видел... Скоро ми беше готова утре ќе ја пуштев. Ок, ќе треба тие денови да ја склопам мојата со веќе постоечката. Фала ти, поздрав--Астрион (разговор) 22:40, 13 мај 2009 (UTC)

Сварно ова е зезната ситуација, правиш статија а таа веќе ја има. Поздрав до обајцата.--MacedonianBoy 22:44, 13 мај 2009 (UTC)
Па шо знам, глеам на англиската, македонска верзија не постои и почнувам. За во иднина ќе знам прво кај нашата да си проверувам. Ајде--Астрион (разговор) 22:46, 13 мај 2009 (UTC)
Назад на корисничката страница на „Kiril Simeonovski/Архива 7“.