Разговор со корисник:Kiril Simeonovski/Архива 25

Последен коментар: пред 3 години од Kiril Simeonovski на темата Азиски месец

Јигит или Меддах?

уреди

Здраво - овде пишуваш дека оваа слика [1] е од гробот на Јигит паша (очигледно пред реставрацијата на турбето во 16 година). Но гробот ми се гледа да не е истиот. [2], а ова е описанието на соседниот гроб на Меддах Баба [3]: "На нишанот покрај главата се наоѓа натпис со арапска транскрипција посветен на покојникот, а над него, во самиот надгробен камен е изрежана розета." Да не е Меддах? --Мико (разговор) 08:08, 28 септември 2017 (CEST)Одговори

@Мико: Здраво Мико. На просторот на верско-меморијалниот комплекс на Јигит-паша и Меддах-баба пред неговото неодамнешно обновување се наоѓаше гроб кој беше познат како остаток од турбето на Паша Јигит-бег. Во текот на 2014 година се спроведени археолошки истражувања и со нив можеби е утврдено дека тоа е всушност гробот на Меддах Баба. Во последните неколку години во Старата скопска чаршија се обновени многу знаменитости, така што фотографиите на кои се гледаат остатоци од споменици кои ги имам направено пред 4-5 години повеќе не даваат вистинска слика (пр. Турбе на Исхак-бег). За среќа, пред извесно време го посетив комплексот и имам направено фотографии кои планирам да ги подигнам и да ги дополнам статиите со новите сознанија. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 08:44, 28 септември 2017 (CEST)Одговори
Добро. Еве ги и нашиве статии bg:Игит паша тюрбе и bg:Гроб на шейх Медах Баба :)). Поздрави. --Мико (разговор) 08:59, 28 септември 2017 (CEST)Одговори

Доделување уредувачки права

уреди

Кирил, да те прашам како админ дали мислиш дека треба да му се дадат уредувачки права на корисникот Идеологист? Мислам дека со година и пол на проектов има доволно искуство, плус досега не направил никакво штетно уредување нити имал спор со некој корисник. Поздрав.--Retrohead (разговор) 18:28, 30 декември 2017 (CET)Одговори

@Retrohead:Здраво Игор и Среќна Нова Година! Како што гледам, уредувачките права на корисникот веќе му се доделени. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 08:23, 2 јануари 2018 (CET)Одговори
Во право си, Тони веќе му има доделено. Поздрав и среќни празници.--Retrohead (разговор) 17:10, 2 јануари 2018 (CET)Одговори

Share your experience and feedback as a Wikimedian in this global survey

уреди
WMF Surveys, 20:21, 29 март 2018 (CEST)Одговори

Reminder: Share your feedback in this Wikimedia survey

уреди
WMF Surveys, 03:19, 13 април 2018 (CEST)Одговори

Your feedback matters: Final reminder to take the global Wikimedia survey

уреди
WMF Surveys, 02:29, 20 април 2018 (CEST)Одговори

Прашање

уреди

Здраво Кирил! Би сакал да знам зошто мора сите придонеси на регистрирани учесници да бидат одобрени? Прашувам бидејќи неможам да ја создам мојата корисничка страница. Благодарам Köbra (разговор) 19:11, 7 август 2018 (CEST)Одговори

@Köbra: Здраво. Одобрување се врши само на уредувањата во главниот именски простор (статии) кои се направени од страна на новопријавени корисници. Со тек на време, доколку се утврди дека корисникот претпоставува добронамерност, тој ќе биде унапреден во автопрегледан корисник чии уредувања автоматски се одобруваат. Сепак, одобрување на уредувањето не е потребно во останатите именски простори (кориснички страници, страници за разговор итн.), така што секој слободно може да ги уредува овие страници без оглед на неговото уредувачко искуство. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 21:10, 7 август 2018 (CEST)Одговори
Фала ти за одговорот иако за жал неможам да креарирам нови статии ја разбирам причината за тоа. Сепак, кога ќе пробам да ја создам мојата корисничка страница оваа грешка се појавува: You do not have permission to create this page, for the following reason: The title "Корисник:Köbra" has been banned from creation. It matches the following blacklist entry: (?!(User|Wikipedia|Image|File)( talk)?:|Talk:)\P{Cyrillic}*\p{Cyrillic}.*[^\P{Latin}A-Z].* # Cyrillic + Non-ASCII Latin Köbra (разговор) 08:59, 8 август 2018 (CEST)Одговори
@Köbra: Обидете сега повторно. Мислам дека сега нема да се јавува проблемот затоа што нема потреба да ја создадете страницата. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 11:55, 8 август 2018 (CEST)Одговори
Готово. Благодарам! =) Köbra (разговор) 13:02, 8 август 2018 (CEST)Одговори

Помош

уреди

Здраво Кирил, како си? Сакам да те прашам дали имаш некои проблеми при уредувањата, кај мене не ми се појавуваат алатките за уредување Тиверополник.

@Тиверополник: Здраво Тивер. Сега отворив и гледам дека алатките ми се појавуваат како што треба. Мене ми стигна известување дека некој неуспешно се обидел да се најави со моето корисничко име. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 00:09, 11 ноември 2018 (CET)Одговори
Кирил, очигледно имам проблем околу нагодувањата. Јас сеуште работам на старата верзија од пред 10-тина години, каде излегуваа сите полиња за уредувања (здебелен текст, викиврски, слики и.т.н.). Оваа новата неможам да се снајдам, каде се копчињата за викиврските. Ако можеш да ми кажеш каде треба да одбележам во нагодувањата за да си работам по старо, или во новата верзија како да направам постојано да ми стои знакот за викиврски. Мислам дека ме разбираш кој ми е проблемот.

Наградени сте!

уреди
  Општа награда
За работата на Горна Река, алал да ти је брате ! Resnjari (разговор) 12:49, 22 ноември 2018 (CET)Одговори
Благодарам за наградата! Статијата ја уредував со задоволство. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 12:59, 22 ноември 2018 (CET)Одговори

Помош за шаблон

уреди

Здраво Кирил, како си? Ќе те замолам да го средиш шаблонот за острови, незнам каде грешам, па ми го покажува следното. Поздрав--Тиверополник 13:06, 3 декември 2018 (CET)

Здраво Тивер. Внимателно проверив како е создаден шаблонот и искрено не можам да откријам каде е грешката. Не знам ни зошто на страницата на шаблонот на Википедија на англиски се јавува истата грешка, а во тамошните статии шаблонот е употребен без грешка. Можеби Бојан знае како ова да се поправи. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 15:23, 3 декември 2018 (CET)Одговори
@Тиверополник: Тивер, јас да укажам дека секоја промена на шаблоните се одразуваат на сите можни статии, па затоа максимална внимателност во иднина. Увидов дека си го чепкал овој шаблон и си направил промени кои подоцна се одразиле на многу статии поврзани со островите. Проблемот со мапите и координатите се провлекува низ сите можни шаблони кои се поврзани со нив, па така ќе мораме да побараме надворешна помош, за да некој ги среди сите нив со ред. Во меѓувреме, не ја употребувај таа можност. За жал, не можам во моментов да се посветам доволно за да го средам шаблонот како што треба. Поздрав --Ehrlich91 (разговор) 18:29, 3 декември 2018 (CET)Одговори
Ви благодарам и на двајцата. Шаблонот го чепкав и направив copy/paste од англиската верзија, но пак не излезе ништо. Во ред, тогаш нека е така засега--Тиверополник
@Тиверополник: Го чепкав и модулот и шаблоните и најдобро што добив е на светска карта да го прикажува каде е. Колку што увидов ова се должи на грешка во претставувањето на иглата на картата ја дава огромна и не препознава делови од истата сега ќе ги вратам промените за да не изгледа како што сега изгледа.--Инокентиј (разговор) 00:13, 4 декември 2018 (CET)Одговори

RE: Самоубиство

уреди

Здраво,

Тоа што една статија е избрана не значи дека е совршена.

Во однос на зборот „вирален“:

  • Значењето на зборот не е исто како и значењето на зборот „штетен“. Имено, штетна е вдишувањето на загадениот воздух, ама тоа не се шири „вирално“ - некогаш луѓето во урбаните средини едноставно немаат многу избор! Најтривијален пример за вирално однесување е модата. Денес нешто се носи, а утре не. Ваквите трендови вирално се појавуваат и отприлика исто така и исчезнуваат. Ова е вирално однесување ама, најчесто, е штетно.
  • Во однос на непостоењето на зборот во стандардниот речник на македонскиот јазик имам едно прашање. Дали знаеш кога е отпечатено последното издание? Јас го имам.

Како и да е, ти си умен и знаеш дека статијата од „добра“ со твоето последно уредување ја направи „избрана“, a тоа не е во ред.

Поздрав, Wikimk (разговор) 09:41, 17 декември 2018 (CET)Одговори


Вирусен - се однесува на вирусот (на пример „протеин што се наоѓа во висусот),
Вирален - на поведението/однесувањето карактеристично за виусите.
Сличен пример:
Човеколик - личи на човек.
Човечки/човечко - се однесува на поведението.
На која страна од речникот се наоѓаат овие разлики? ...или пак сум во криво?!
Освен тоа, знам дека нема да можеш да се воздржиш и ќе мора да одговориш и на ова.
Поздрав,
Wikimk (разговор) 12:34, 17 декември 2018 (CET)Одговори

@Wikimk:    Аргументот е дека (1) во нашиот јазик тој збор не е усвоен во лексиконот и (2) дека истиот може се користи и во едниот и во другиот контекст, како што впрочем е случај на англиски, каде во обете ситуации е „viral“. Значи, постои и формална и неформална причина за неупотребата на тој збор на нашево вики. Б. Јанкулоски (разговор) 23:05, 17 декември 2018 (CET)Одговори

Date for 100,000 milestone

уреди

How did you determine that this wiki passed 100,000 articles on 27 April 2019 (specifically, at 11:56 CEST on that day, when "Небка" was created)? I don't see how that is possible. Here are the article counts reported by the wiki itself (through API queries, equivalent to what is shown on Special:Statistics), along with the number of pages listed as being created and deleted in that time, according to the wiki's logs):

Each UTC time would, of course, be two hours later in CEST — e.g., "00:00, 26 April 2019 (UTC)" would be "02:00, 26 April 2019 (CEST)". Remember this when checking the logs yourself.

Now, not evey main-namespace page will necessarily count as an article (it has to have a [[wikilink]] for that), but the numbers above indicate the maximum number of articles that may have been created and deleted in those periods of time. As you can see, the only way the "official" article count could have been over 100,000 is because of the "Panera Bread" spam pages that an IP editor created and you deleted. But those pages weren't even created until after 27 April 2019. And since those were not legitimate article anyway (they were obviously created merely to push the wiki past the milestone, but they were not useful articles in Macedonian), I would say that the 100,000 milestone was not legitimately passed until 1 May 2019.

What do you think? - dcljr (разговор) 01:13, 5 јуни 2019 (CEST)Одговори

Hmm. OK, nevermind, I guess. I just counted backwards from the 100,036 count of 12:00, 1 May 2019 (UTC) — since that was presumably as correct a count as we can get during this time period, because it shortly followed a full recount — and I landed on "Небка" being the 100,000th article. (!) I counted only the pages that were created between 00:00, 27 April 2019 (UTC) and 12:00, 1 May 2019 (UTC), and used the time that each one first became legitimate article (some pages were created with no wikilinks, and others initially contained only a copy of the page title with no actual information given about the topic, so in those cases I just went through the revisions until it looked like it would qualify as an article). With the pages in the correct chronological order based on those consideratons, the article that appears to be the 100,000th is indeed "Небка". BTW, note that my method would not catch a page that existed before "Небка" was created but nonetheless became an article after that time because of the addition of wikilinks. But I'm not going to try to do a more thorough job of it, because I've spent enough time on this already. [grin] - dcljr (разговор) 01:59, 5 јуни 2019 (CEST)Одговори
@Dcljr: Hi there. This is not the first time the number of articles on this wiki jumps automatically by several hundreds, and the easiest way to determine when it surpassed a specific threshold is by counting backwards on the day when the re-count was noticed, while also accounting for the recently deleted articles. I really don't know what's the exact reason for the automatic jump or whatever it is, but it has also never re-counted back once it happened, indicating that some articles that fail to appear to the human eye anywhere were not counted at all. Anyway, even if the counter adjusted for some uncounted articles, the backward-counting method would still render a plausible result. Best regards.--Kiril Simeonovski (разговор) 15:01, 5 јуни 2019 (CEST)Одговори
FYI, if you don't already know: Since April 2018, all Wikimedia wikis are getting their on-wiki statistics recounted "from scratch" twice a month, on the 1st and 15th day of each month (starting from 5:39am UTC), as a result of phab:T59788. This is to counteract both known and unknown bugs in the software that affect article counting (and the counting of other things tracked at Special:Statistics). If you see large, unexplainable changes in article or page counts on those days, that's why. - dcljr (разговор) 03:11, 6 јуни 2019 (CEST)Одговори
Thanks for the explanation. I didn't know about that. Best.--Kiril Simeonovski (разговор) 08:59, 6 јуни 2019 (CEST)Одговори

Леуново

уреди

Здраво Кирил, Во врска со статијата за Леуново,те молам одобри ги моите промени поради тоа што претходната верзија не користи извори,односно користи извор во којшто воопшто нема таква информација каква што е наведена во самото референцирање. За извор главно ја користам книгата на славниот македонски географ Јаким Синадиновски,кој е по потекло од Леуново.

Поздрав, Марко

Шаблон

уреди

Здраво Кирил, како си? Ќе те замолам да погледнеш шаблонот за Пиринска Македонија, ми дава некоја грешка. На пример, во статијата Богородица (Пиринско) ми кажува Координати: Минути географска ширина >= 60. Гледав од шаблоните за Егејска Македонија, но таму работат шаблоните, а овде не. Провери ако можеш.--Тиверополник (разговор) 16:36, 3 февруари 2020 (CET)Одговори

Здраво Тивер. Видов за што се работи и го средив делот со географската одредница, така што сега ја прикажува како што треба. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 16:53, 4 февруари 2020 (CET)Одговори
Голема благодарност Кирил. Поздрав--Тиверополник (разговор) 22:04, 4 февруари 2020 (CET)Одговори

Просьба

уреди

Здравствуйте! Просьба удалить мою страницу обсуждения участника, так как на ней разглашаются личные данные. С уважением, Curarin (разговор) 14:17, 5 септември 2020 (CEST)Одговори

Азиски месец

уреди

Здраво, сакам да прашам дали досега македонска Википедија има организирано уредувања на тема Азија, кои би можеле да ги приложите во статијата за натпреварот во ноември, за да имаме почетни статии кои би ги подобриле, а и би создале нови кои таму се означени како црвени врски. Поздрав77.29.29.24 (разговор) 13:02, 18 октомври 2020 (CEST)Одговори

Здраво. Досега немаме учествувано во меѓународната иницијатива за уредување на теми поврзани со Азија. Темата е доста обемна и може да се уредува буквално било што во врска со овој континент, такс што мислам дека нема потреба од составување со список на предложени статии. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 13:20, 18 октомври 2020 (CEST)Одговори

предлог за уредување

уреди

Здраво, сакам да ви предложам да организирате уредувачки ден/викенд на тема Детски избор за песна на Евровизија бидејќи недостасуваат статии по години или истите не се апдејтирани. Оваа Евровизија е закажана за 29 ноември, па така доколку немате предлози за тој ден, може да организирате на оваа тема. Поздрав

Здраво. Предлогот е во ред и би можело да се организира уредувачки ден/викенд на таа тема. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 21:41, 25 октомври 2020 (CET)Одговори

бришење статија

уреди

Здраво, следната статија Marjana Naceva треба да се избрише бидејќи постои веќе на македонски Марјана Нацева. Поздрав 77.29.29.68 (разговор) 14:50, 27 октомври 2020 (CET)Одговори

 Ок Избришано.--Kiril Simeonovski (разговор) 15:20, 27 октомври 2020 (CET)Одговори

лош превод

уреди

Здраво, приметив дека доколку го отворите овој линк [4], во горното мени пишува "Погледај на Ризницата". Нема да е подобро доколку се поправи во "Погледни на Ризницата"? 77.29.29.68 (разговор) 20:49, 27 октомври 2020 (CET)Одговори

Здраво, преводот си е сосема во ред. Се работи за заповеден начин од два различни глагола од свршен вид со слично значење — „погледај“ од „погледа“ и „погледни“ од „погледне“. Проблемот со глаголот „погледне“ е што временски има пократко значење и обично се однесува само на миг, па затоа далеку посоодветен е глаголот „погледа“. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 23:15, 27 октомври 2020 (CET)Одговори

бришење статија

уреди

Здраво, може ли да се организира некој уредувачки ден/викенд/натпревар/седмица, каде статиите како Државен празник (која треба да ја избришете, видете историја на промени), кои се непроверени статии и се уредувани пред 1 јануари 2020, да бидат проверени од корисниците на Википедија? Поздрав. Vikipedijanka (разговор) 01:12, 30 октомври 2020 (CET)Одговори

@Vikipedijanka: Пред неколку години организиравме уредувачки натпревар за средување постоечки статии, така што ова е нешто коешто секогаш можна тема за некој од следните уредувачки натпревари. Во врска со проверката на статии, тоа е задача на оценувачите затоа што само тие може да означат некоја статија како проверена. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 08:42, 30 октомври 2020 (CET)Одговори

лош превод

уреди

На линков Специјална:Придонеси/Kiril_Simeonovski, најдолу има текст "Едниствена најава", не треба да биде "Единствена"? Поздрав. Vikipedijanka (разговор) 01:26, 30 октомври 2020 (CET)Одговори

@Vikipedijanka: Благодарам за укажувањето. Го повикувам Бојан да ја поправи печатната грешка затоа што тој ги работи преводите на алатката по страничниците. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 08:42, 30 октомври 2020 (CET)Одговори
Грешката е поправена. Ѝ соопштив на Vikipedijanka во одговор на мојата страница. --Б. Јанкулоски (разговор) 06:25, 2 ноември 2020 (CET)Одговори

спојување на статии

уреди

Здраво, следните две статии Македонски Телеком и Македонски телекомуникации се однесуваат на ист субјект, и сметам дека втората статија треба да биде избришана. Ве молам проверете. Поздрав. Vikipedijanka (разговор) 22:20, 30 октомври 2020 (CET)Одговори

 Ок Избришано.--Kiril Simeonovski (разговор) 22:29, 30 октомври 2020 (CET)Одговори

бришење статија

уреди

Здраво, статијава Татијана Стефаноска е преместена на Татијана Стефановска, ве молам избришете ја првата. Поздрав Vikipedijanka (разговор) 19:11, 31 октомври 2020 (CET)Одговори

 Ок Избришано.--Kiril Simeonovski (разговор) 19:16, 31 октомври 2020 (CET)Одговори

Wikipedia Asian Month 2020

уреди

Dear organizer,

Many thanks for organizing Wikipedia Asian Month 2020. We notice that you haven't put fountain tool link to your event page. Could you kindly add the link to the event page?

If you need any help please don't hesitate to contact us.

Wikipedia Asian Month International Team, 2020.11

пренасочување

уреди

Здраво, кратенката LTE, во телекомуникациите значи Long Term Evolution, a сепак имало и некој бенд со истата кратенка наведен овде LTE, дали може да ги разграничите овие два поима и оваа пренасочувачка станица да не води кон бендот, бидејќи е кратенка и за друг поим, и да се средат оние статии кои водат до пренасочувањето, да водат кон телекомуникацискиот поим/името на бендот соодветно според контекстот? Поздрав Vikipedijanka (разговор) 20:06, 3 ноември 2020 (CET)Одговори

Пренасочувањето го претворив во појаснителна страница. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 21:47, 3 ноември 2020 (CET)Одговори

Азиски месец

уреди

Здраво, дали статиите што се направени со алатката за превод од англиски на македонски ќе бидат земени предвид? Бидејќи во правилата е наведено: "На натпреварот не се признаваат статии напишани автоматски, односно со помош на бот.". Поздрав Vikipedijanka (разговор) 22:24, 3 ноември 2020 (CET)Одговори

Да, статиите напишани со алатката за превод ќе бидат земени предвид во натпреварот, но квалитетот на преводот ќе има влијание врз висината на оценките на членовите на жири-комисијата. Правилото коешто го посочувате се однесува на создадени статии од страна на ботови, односно програмирани уредници да извршуваат автоматски задачи. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 22:59, 3 ноември 2020 (CET)Одговори
Назад на корисничката страница на „Kiril Simeonovski/Архива 25“.