Разговор со корисник:Kiril Simeonovski/Архива 10

ВикиПроект:Литература уреди

Имаме капацитет да направиме еден добар портал за литература и еден ВикиПроект? Како што ми изгледа мене, можеме и имаме доста добри статии поврзани со литературата. Поз--Никола Стоіаноски 13:51, 19 август 2009 (UTC)

Јас баш сега мислев на тоа. Веднаш почнувам.
Инаку започнав со уредување на статиите за земјите-учеснички на олимписките игри по Олимписки игри оделно. Мислам дека ќе треба доста време за работа, но ако ние тројца продолжиме и евентуално ако вклучиме некој четврти може брзо да ги завршиме сите статии. Отприлика ги има над 3000.--Kiril Simeonovski (разговор) 13:55, 19 август 2009 (UTC)
Тиверополник не ќе може да уредува овие денови (му се зезнал компјутерот) па сега сме двајца. Прави ги тие одделните статии а јас шаблоните па барем ќе завршиме некој дел од работата.--Никола Стоіаноски 13:58, 19 август 2009 (UTC)
Видов дека Тиверополник завршил речиси со сите европски земји, но работата е што многу често во неговите уредувања има граматички грешки, па најдобро ќе биде да се направи ревизија на текстот, па после да се уредува. инаку добро ќе биде до крајот на месецот ако завршиме со статиите за сите европски држави на сите Олимписки игри оделно.--Kiril Simeonovski (разговор) 14:00, 19 август 2009 (UTC)

Награда уреди

Благодарам за признанието! Со гордост го истакнав на коеисничката страница, и се надевам дека ќе служи како инспирација за подобрување на содржините и функционалноста на сите нешта на македонски јазик.

Патем, штета е што немаме никакви македонски преведувачки или уредувачки тимови на ниеден проект. На пример, на Мета може да се создаде тим со водач и да се работи на преводи и слично, но гледам дека сепак главно тука сте зафатени на домашен терен. И со право. Впрочем, размислувајќи за нашата Википедија не знам што да кажам. Од една страна имаме проблеми и назадуваме во доста работи и други проекти, но од друга страна, со оглед на тоа дека активното уредништво ни е минијатурно, постигаме колосални успеси, можеби сразмерно повеќе од било која друга Википедија. Интересно е, колку и да размислувам едноставно не можам да сфатам зошто на мк вики имаме толку малку заинтересирано уредништво на јазик кој сепак го зборуваат голем број на луѓе, од кои исто така голем број имаат пристап до нас. Просто се чудам и не можам да си објаснам... Поздрав и уште еднаш благодарам! --Б. Јанкулоски (разговор) 22:57, 19 август 2009 (UTC)

Картата на Bogrom уреди

Иако страницата е заклучена, сепак ме интересира до кога корисникот Bogorm ќе ја истакнува таа карта на страницата? И не знам зошто досега ништо не е преземено истата да се отстрани од секаква примена на нашава Википедија (освен можеби во некое заглавје од типот „Бугарското гледиште“). --Б. Јанкулоски (разговор) 00:01, 22 август 2009 (UTC)

Нерегистриран корисник уреди

Здраво. Забележав дека еден нерегистриран корисник започнал да уредува со вандализми и без добри намери, прекршувајќи го правилото за однесување. Што вообичаено се презема во ваков случај? Благодарам. Relativefrequency (разговор) 13:19, 23 август 2009 (UTC)

Овој нерегистриран корисник ќе биде блокиран, поради употребата на несоодветни зборови.--Kiril Simeonovski (разговор) 13:41, 23 август 2009 (UTC)
 ОкГотово! IP адресата на овој нерегистриран корисник е блокирана во времетраење од 3 дена, по основ на ширење на омраза спрема некои корисници, односно поради провокативната и несоодветна содржина на неговите уредувања.--Kiril Simeonovski (разговор) 13:47, 23 август 2009 (UTC)

Благодарам и се надевам во иднина да имаме што повеќе уредувачи со добри намери. Поздрав. Relativefrequency (разговор) 13:53, 23 август 2009 (UTC)

Ako gi imaat tvoite nameri, togaš mu ja pluknavme rabotata :D--Р ашо  13:57, 23 август 2009 (UTC)

Олимпијада уреди

Оооо, така ли се договоривме:)) Па кога ќе дојдам на ред да си ги завршам тврдините во Србија и Хрватска, на сред пат сум:)) Шо велиш? А во врска во Подпоручикъ, ништо страшно, само дискутираме за сликата на Сандански дали е фалш или не.--Астрион (разговор) 20:27, 24 август 2009 (UTC)

Одговор уреди

нема никаков проблем, само сакав да дадам одговор на малку поинаков начин. Би сакал да дојдам, ама не сум во можност, ама ако можам да помогнам на некој друг начин слободно контактирајте ме. Поздрав, LazialeStojakovo (разговор) 21:28, 24 август 2009 (UTC)

Кире, ок фала на поправката. Сега јас сум скоро готов, па ќе си додвршам за тврдините, а потоа одам Историја на Шпанија. Оки ли е?--Астрион (разговор) 14:12, 25 август 2009 (UTC)

Не сега за сега имам околу 10-тина за Шпанија, а за тврдините се околу 100тина, кои би требало бргу да одат, шо значи дека ако се ангажираме ќе надминеме 35.000--Астрион (разговор) 14:16, 25 август 2009 (UTC)

Статиjа за Борис Глаушев уреди

Драг Кириле, дали имам право да напишам одделна статиjа за Борис Глаушев? Глаушев е главниот хероj на романот "Илинден" од Димитар Талев. Мислам дека ако се верва на твоjата теориjа дека "Ова дело е доказ дека говорот се случил." и Борис Глаушев мора да бил вистински историски хероj. А?

 

Поздрави, Бобан   Крумески 16:57, 25 август 2009 (UTC)

Напиши, ако сакаш. Само немој да ми кажеш дека и Гоце Делчев е измислен лик.--Kiril Simeonovski (разговор) 16:59, 25 август 2009 (UTC)

Гоце Делчев не е измислен лик, но литературниот лик на Делчев во романот "Илинден" од Димитар Талев е измислен. Тоа е разликата. Бобан   Крумески 17:04, 25 август 2009 (UTC)

Сега, што? Борис Глаушев да не е ликот на Гоце Делчев?--Kiril Simeonovski (разговор) 17:12, 25 август 2009 (UTC)

Литературните ликови Глаушев и Делчев во романот "Илинден" се во ист степен литературни ликови. Нема податоци за тоа дека нивните белетристички зборови се директни цитати од историски документи. А што се однесува до градот Преспа... Од првиот роман од тетралогиjата, "Железниот светилник", "Съчинения", том 3, София, 1972, стр. 17:
Преспа беше град със стара слава и със своите десет, а може би и петнадесет хиляди жители беше един от големите градове в Македония. Улиците му бяха тесни и криви, на няколко места се отваряха малки площади и само житният и конският пазар бяха доста широки празни места на двата края на чаршията...
Годината била 1833, ова се тврди на стр. 7. Преспа во творештвото на Талев е град од 19 и почетокот на 20 век, а не историско-географска област, и претставува обопштен симболичен лик на големиот македонски град од таа епоха. Нема било каква конкретна врска со Ресен, коj и во краjот на 19 век немал ни 5.000 жители, а дури денес брои само 8.748 луѓе. Теориите за Преспа како не-град во творештвото на Талев се ирелевантни. Накраj, навистина не разбирам зошто уредуваш прашања, за кои не си прочитал ни еден ред... А литературата сепак не е еднаква со историската наука. Биди поздравен, Бобан   Крумески 23:14, 25 август 2009 (UTC)

Број на статии уреди

Па по некоја логика нема да е лошо да пробаме дали можеме денеска 100 статии. Шо шаблони или теми имаме на располагање или сам да си најдам?--Астрион (разговор) 15:19, 26 август 2009 (UTC)

Ај ќе видам, имам уште околу 40-тина тврдини па после ќе гледам. Нешто не ме влече кон телефоните:) ама ако не најдам друг тогаш тој ќе биде--Астрион (разговор) 15:42, 26 август 2009 (UTC)
Кирил, добро бре, не се замарај. Ќе најдам нешто. Јас обично сум по историјата, географијата или градбите. Ќе најдам некој кралеви во Шпанија или незнам...--Астрион (разговор) 15:48, 26 август 2009 (UTC)

Фази логика уреди

Би сакал мислење на Разговор:Фази логика. Поздрав --Б. Јанкулоски (разговор) 08:38, 31 август 2009 (UTC)


Ре:Нови статии уреди

Здраво и од мене. Во моментот се занимавам со категоризација. Тврддини колку што ги знам ги има околу 60-тина статии (ми останаа уште дел од СЛО, ХРВ и ЦГ). Потоа има околу 15-тина статии од Шпанија, па ајде да почнеме. Јас може да прекинам малку со категориите кои се катастрофа за жал. Поздрав--Астрион (разговор) 14:19, 31 август 2009 (UTC) А во исто време не знам дали виде, нешто инфокутиите не се во ред!

Translation of a short story уреди

Hi my friend!

I'm a Hungarian Wiki-editor, my name is Norbert. I would like to request something from you. Yes, translation. I hope, it's not a bad thing for you. Some years ago I wrote a (really) short story about a lonely man (actually symbolized the Saami nation). I translated into some languages and I thought, it would be great to have it more, like also in Macedonian :) I made this page, the Serbian (or English) translation is somewhere there. You can put the Macedonian translation there. Thank you again! Sorry for my disturb... :( - hu:User:Eino81

Hi, Кирил. I need your help. Can you check my contibs, 'cause I don't speak Makedonian very well? Best regards, --94.250.61.151 (разговор) 16:42, 5 септември 2009 (UTC)

Кирил, ај те молам превод на ова: Late Roman-era tribes in the Balkans. Не знам не ми текнува како да го поврзам:)--Астрион (разговор) 21:59, 7 септември 2009 (UTC)

Сакаш да кажеш категоријата да се вика: Варварските племиња на Балканот во доцната римска ера или... --Астрион (разговор) 22:06, 7 септември 2009 (UTC)
Incredible... TU--Астрион (разговор) 22:14, 7 септември 2009 (UTC)

Кирил ајде повторно превод... Rashidun Caliphate како да го преведам? Како на босанската верзија Праведен калифат или...--Астрион (разговор) 13:35, 8 септември 2009 (UTC)

Зашто ми зимаш редот за шаблонот. Напред Македонија--Астрион (разговор) 16:28, 8 септември 2009 (UTC)

Ок, среди ја главната тогаш. Поздрав--Астрион (разговор) 16:32, 8 септември 2009 (UTC)

Средување на шаблон уреди

Ајде ако сакаш среди го малку шаблонот, види само како излева. знаеш дека не ме бидува за вакви работи. Поздрав--Астрион (разговор) 19:15, 8 септември 2009 (UTC)

Dear friend. kindly I ask you if you can adjourn the articles in Macedonian and Russian on Кампора Сан Џовани. I thank you in advance. уреди

Dear Friend, I write you if kindly you would adjourn the articles that I have signalled you, naturally I reciprocate the courtesy that you will do me.... translating what you have of need in Italian, Spanish, French and Portuguese. I am biographer and geographer.... also photographer. I can also translate you in the Italian dialects on the wikipedia. I am sure that we will put in accord there.... for now thanks of heart♥♥--Lodewijk Vadacchino (разговор) 09:18, 9 септември 2009 (UTC)

I see that the article in Macedonian needs additional informations about the history of the place, and also about the tradition and culture. Nowadays, I'm busy with other things on and out of WIkipedia, and when I' ll have much more time, I'll expand this article. Best regards.--Kiril Simeonovski (разговор) 13:24, 9 септември 2009 (UTC)

Шаблон повторно уреди

Здраво Кирил, како оди... Би те замолил неколку работи:

  • Овој шаблон да се среди. Не само што не излеваат знамињата како овде на пример, туку во категоријата се појавува: Статии за поранешни земји кои бараат одржување, Поранешни европски монархии (за која постои веќе категорија)... Знам дека е малку глупо да се замараш, но јас го гледав некако не можам да се снајдам.
  • Шаблон за Шпанија, каде повторно некаде грешам по се изгледа со , не знам. На секоја статија каде што ќе го ставам шаблонот, сите се појавуваат во категорија
  • Ако последната статаија за Визиготско Кралство малку ја средам, дали би можела да се најде во поранешниот Портал:500

Ајде кога ќе имаш време среди ги ако можеш. Поздрав --Астрион (разговор) 21:26, 14 септември 2009 (UTC) ok, pozdrav

Вратено уредување уреди

Здраво Кирил, и jас мислам дека нема потреба от толку цитирани извори (15) во статиjата. Од изворите за Комитопули, само овоj на Владимир Ћоровић е од интернет издание на книга (оригиналот е хартиен) - се наога во "Проект Растко" ([1]). Другите се од скенирани хартиени книги и за секоj извор можам да дам скени, ако е потребно. Еве например целата 30 страница од John W. Birkenmeier: [2] --Стан (разговор) 20:53, 20 септември 2009 (UTC)

Додатоци уреди

Пренесов од англиска википедија некои додатоци, доколку си заинтересиран оди во мои нагодувања -> додатоци и избери си додаток кој сакаш да го користиш. Некои од додатоците се навистина корисни.--brest (разговор) 11:07, 21 септември 2009 (UTC)

Re: Лех Валенса уреди

Hello! Thank you so much for your help :) Best wishes, Patrol110 (разговор) 07:46, 22 септември 2009 (UTC)

Кралчиња уреди

Здраво и од мене. Планирам да ги уредам, но најпрвин сакам да ги довршам основните статии од историјата на Шпанија, па потоа започнувам повторно со никулчињата. Шо да се праи, тоа е. Ќе ѕирнам кај француските кралеви. Поздрав--Астрион (разговор) 18:54, 22 септември 2009 (UTC) Само ако сакаш погледни ги имињата дали се во ред

Додатоци уреди

Здраво, како е? Сакав да те питам тебе околу додатоците (Брест нешто не одговара), како функционираат, шо полза од ниов или пак каде да читнам. Поздрав--Астрион (разговор) 16:37, 23 септември 2009 (UTC)

Ok, fala--Астрион (разговор) 19:51, 23 септември 2009 (UTC)

Здраво! уреди

Здраво Кирил, извини што вака касно реагирам на твојата порака за проектот:Математика, но имав некои обврски кои периодов ги завршувам, а со кои бев преокупиран изминативе месец дена. Ја погледнав листата на статии и мислам дека е извонредно детална. Ќе додадам уште некој наслов ако ми падне на ум. Сега останува „само“ уште да се пишуваат статиите :). Поздрав! Фичо (разговор) 08:46, 25 септември 2009 (UTC)

Статијата е обемна и со сигурност би била една од најквалитетните. Ако сакаш помош, пиши ми што поточно да работам--Астрион (разговор) 16:35, 26 септември 2009 (UTC)

Човечки папиломавирус уреди

Ако сакаш да биде папилома вирус, тогаш треба да стои цртичка меѓу двата збора бидејќи папилом (англ. papilloma) е именка која служи како придавка. Што се однесува до нашиот правопис и словообразуване, прифатливи се следниве форми: папиломавирус, папилома-вирус и папиломен вирус (што е најдобриот варијант), но никогаш папилома вирус. Треба да се забележи дека именката е папилом (без а на крај). --Феликс (разговор) 10:54, 29 септември 2009 (UTC)

Назад на корисничката страница на „Kiril Simeonovski/Архива 10“.