Разговор со корисник:Kiril Simeonovski/Архива 12

Анастас Јанков уреди

Не член на ТМОРО, туку на Врховниот комитет... поправив... поздрав--Еден Македонец 21:34, 3 март 2010 (UTC)

Здраво. Става некој FA link на англиската верзија од нашата избрана статија? Поздрав--Никола Стоіаноски 16:16, 7 март 2010 (UTC)

Јас не ставам. После одредено време гледам дека има. Провери да не е некој бот. Обично ботовите го прават тоа. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 10:30, 8 март 2010 (UTC)
Сега прегледав и немаше ставено LInks FA уште од статијата посвојување. Јас ставив сè до шкотски јазик, па не е лошо да ставаме на англиската за полесно ботот да најде.--Никола Стоіаноски 15:58, 15 март 2010 (UTC)

Проблем со слика уреди

Здраво Кирил!! Јас имав некои обврски и поради тоа бев отсутен неколку месеци од Википедија, но сега се вратив и решив да ја доуредам статијата НБА, но кога го ставав официјалното лого во инфокутијата не ми се појавува слика, туку линк до сликата, ај види што е проблемот и ако можеш реши го. --Stefan40-3e3e (разговор) 19:42, 15 март 2010 (UTC)

Проблемот бил што си подигнал слика во svg формат, при што кога кликаш на сликата ти се појавуга предупредување за грешка, односно дека сликата треба да биде во png формат. Ја подигнав сликата во png формат и проблемот се реши. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 21:35, 15 март 2010 (UTC)

Berlin 2010 уреди

Потврди резервација на карти и прати cc до мене.--brest (разговор) 20:50, 18 март 2010 (UTC)

Re: Статии за години уреди

Здраво и од мене. Знам дека се празни скоро сите статии за одини но што да се прави... Времето кое ќе го изубам за да пополнам една таква статија, пример за 2009 година ќе биде многу поголемо отколку нешто слично да се направи. Ако имаш идеја како да настапиме пиши ми. Јас не знам, ама се нафаќам. Од каде да ги црпиме податоците на пример, од другите википедии... Ајде пиши ми да знам шо мислиш--Тиверополник (разговор) 21:45, 19 март 2010 (UTC)

Автоматски ќе биде најдобро, во секој случај но како ќе се изведе...

Еден Македонец уреди

Во статијата Уставот на ТМОРО и Устав на ВМОРО си игра куратшак некој ако сакаш да видиш, поздрав--Еден Македонец 21:07, 20 март 2010 (UTC)

Нови статии уреди

Здраво. Гледам не се презема иницијатива за нови статии, па јас веќе си почнав. Ако можеш да помогнеш со веќе започнатиот проект за окрузи во Азербејџан би било одлично. Види тука. Правам статии според листата веднаш под првата табела (исто е со табелата) и сум до Бејлаган. Поз--Никола Стоіаноски 22:46, 21 март 2010 (UTC)

Ти знаеш кога се однесува за квантитетот и квалитетот на македонската Википедија јас се согласувам во секој добар предлог. За нови статии мислам сме само јас ти и Тиверополник и мислам ќе успееме. Сакам да завршам со Азербејџан па ќе видиме што имаме на репертоар. Идејата за шаблони е одлична, но да правиме шаблони за серија статии кои сигурно ќе ги завршима, да не ни оди маката за џабе. Мислам ќе успееме набргу и со шаблоните кои си ги направил. Поз--Никола Стоіаноски 16:32, 22 март 2010 (UTC)
Гледам дека за повеќе од 2 месеца немаме уредено ни 1000 статии. Добро е што успеваме доста да го подобриме квалитето на статии. Мислам дека е време поинтензивно да работиме на уредувањето на нови статии и затоа дадов предлог секојдневно да се уредуваат по дваесетина статии, наместо еден ден во месецот по 200. Сепак, добро е кога и тие статии би имале некоја содржина и би можело лесно да се пристапува кон нив, па затоа и предложив одредено време да уредуваме шаблони па потоа да ги уредиме статиите, со што впрочем ќе знаеме и што да уредуваме. Мислам дека веќе кога имаме што да уредуваме, истот и ќе го правиме.--Kiril Simeonovski (разговор) 18:53, 22 март 2010 (UTC)
Ајде ќе си пробам среќата. Поздра--Тиверополник (разговор) 22:07, 22 март 2010 (UTC)

Пред малку токму за тоа му пишав на Николче, за да се среди овој шаблон ако се може. Ако можеш среди го ти, на мене не ми успва--Тиверополник (разговор) 22:22, 22 март 2010 (UTC) Ок, уште малку ќе се занимавам со 2010 о ЈАР, па вечер здравје ќе напишам и општини-никулци. Поздрав--Тиверополник (разговор) 17:15, 23 март 2010 (UTC) Ajde ako sakas pomogni za da znam so da se preveduva, da ne lutam vidi kako dava--Тиверополник (разговор) 19:27, 23 март 2010 (UTC)

Грешка во шаблон уреди

Здраво Кирил!!! Јас пишувам статии за АТП, но на Шаблон:Тениски настан инфо ми покажува две цртички, кога ќе гу употребам на страница. Тој е препишан од англискиот, а таму не покажува така. Што би можело да биде проблемот?? И ако можеш реши го.--Stefan40-3e3e (разговор) 22:29, 23 март 2010 (UTC)

Имало грешка при преводот на шаблонот. Истата ја исправив.--Kiril Simeonovski (разговор) 22:34, 23 март 2010 (UTC)

Непокажување знаме уреди

Во статијата 2010 АТП Светски Тур, правам за освоени титули од играчи. Но кога преведував од англиски, таму има со шаблонот flagathlete и некои знамиња не ги покажуваа, а некои да. На пр. знамето на САД го кажува, а она на Полска и некои др. не. Ај те молам види што можи да биди проблемот. Пробав да сменам нешто во шаблонот, но пак исто.--Stefan40-3e3e (разговор) 20:09, 25 март 2010 (UTC)

Тоа е поради тоа што ги немаме шаблоните за знамиња. Треба да се уреди шаблонот, а како помош види некој друг шаблон за знаме како е уреден. Инаку, би ти препорачал малку послободно да ги преведуваш статиите, а не буквално како на англиски, бидејќи разликите меѓу македонскиот и англискиот јазик се огромни. Исто така, при транскрипцијата на туѓите имиња, обрни внимание на фактот дека презимињата на лица од Македонија, Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина и Хрватска завршуваат на „ќ“, а сите истанати на „ч“.--Kiril Simeonovski (разговор) 20:16, 25 март 2010 (UTC)
Кажи ми кој шаблон да го искористам за да го средам или пак направи да биде се во ред.--Stefan40-3e3e (разговор) 20:58, 25 март 2010 (UTC)
Шаблоните кои започнуваат со Country data.--Kiril Simeonovski (разговор) 21:05, 25 март 2010 (UTC)

Нови статии, ре уреди

ОК, ова организирано уредување е многу добро и мислам ќе биде продуктивно. Сè е ок, само ритамот на уредување не знам дали ќе биде ист секој ден, но да се надеваме ќе биде. Поз--Никола Стоіаноски 22:52, 25 март 2010 (UTC)

Да, тоа е добра и корисна идеја. Секако ние и уредуваме такви големи и добри статии, дури и статии кои не се дел од инкубаторот. Наизменичо ако работиме и на квалитет и на квантите мислам добро ќе биде. Прво да стигнеме фо 40 000 па повеќе ќе се осврнеме кон квалитетот, односно 60% од нашите уредувања да бидат за квалитет а 40% за квантитет, сега треба да е обратно. Поз--Никола Стоіаноски 19:53, 28 март 2010 (UTC)
Плус, правам svg знамиња за на Комонс, да не нѝ ги избришат постоечките. Вака ќе бидат мое дело и слободно ќе се користат. Сега за сега ќе правам само --Никола Стоіаноски 19:54, 28 март 2010 (UTC)

Категорија - категории уреди

Здраво Кирил. Забележав дека во секоја статија, најдолу кога се наведуваат повеќе категории стои во еднина Категорија: таа и таа. Порано, кога беа повеќе категории, си стоеше убаво во множина Категории: таа и таа. Дали знаеш како може да се врати оваа состојба? Поздрав. Бојан имаш за кажување? 16:51, 1 април 2010 (UTC)

Нови статии уреди

Здраво Кирил, како си... Гледам започнуваш со нови статии. ОК, ајде да ги направиме веќе еднаш тие 40.000... Поздрав--Тиверополник (разговор) 13:06, 6 април 2010 (UTC)

ОК... ајде да се обидеме. Ако може и Николче, мислам дека ќе успееме најмногу за две недели. Поздрав --Тиверополник (разговор) 13:10, 6 април 2010 (UTC)

Ajde prijatna raota togas i HRISTOS VOSKRESE--Тиверополник (разговор) 13:13, 6 април 2010 (UTC) Со ова темпо, шо го направивме денес, ДА! Само да продолжиме. А сакав да прашам, кога ќе стасаме до 40.000 шо ќе се промени:( Дали ќе не има на главната англиска википедија?Друго...--Тиверополник (разговор) 18:13, 6 април 2010 (UTC)

Значи ефектот освен обична бројка што ќе биде од се ова?--Тиверополник (разговор) 18:30, 6 април 2010 (UTC)

Ај кога сме овде кажи ми шо требаше да се стави во шаблоните за да не излегува како оваа статија... Значи, за јазиците се наоѓа два пати Англиски (за шаблон и самата верзија на аснглиски)--Тиверополник (разговор) 18:39, 6 април 2010 (UTC)
Кирил, фала ти за информациите и помошта. Поздрав --Тиверополник (разговор) 20:28, 6 април 2010 (UTC)

Окрузи во Азербејџан уреди

Готови се сите окрузи, но ако можеш (кога ќе имаш време) направи ги уште статиите за градови во Азербејџан, неколку се. Поз--Никола Стоіаноски 15:50, 6 април 2010 (UTC)

Јас ги уредувам сега статиите за комуни во Романија. Само, статиите за комуни во два округа ги имаме завршено, а ги има 41. За градовите ќе уредуваме статии, но прво да стигнеме до 40.000. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 16:51, 6 април 2010 (UTC)
Kiril me zezna, konfliktni mi izlegoa na prasalnikot.--Никола Стоіаноски 14:16, 8 април 2010 (UTC)
Извини.--Kiril Simeonovski (разговор) 14:20, 8 април 2010 (UTC)
Gi dodaov i moite.--Никола Стоіаноски 14:24, 8 април 2010 (UTC)
Кај ги најде овие прашања? Јас најдов малку поразлични :) --Никола Стоіаноски 14:25, 8 април 2010 (UTC)
Во воведот на страницата има шаблон за работа.--Kiril Simeonovski (разговор) 14:27, 8 април 2010 (UTC)

Руски текст уреди

Најдов ист прашалник за „што мислите за вашата Википедија“, ама овој пат на руски јазик. Дали можеш да го пополниш? Поздрав--Никола Стоіаноски 23:04, 8 април 2010 (UTC)

Патролирање уреди

Здраво Кирил. Патролирањето е многу корисна работа за заштита од вандали и намерни зли уредувања што би ја олеснила работата на нашата Википедија. Колку што знам јас, само админи ја проверуваат статијата и ако е сè како шти треба статијата се зачувува. Така според таа новина има главна статија и работна статија. Секоја промена после патролирањето се зачувува во работната статија и админ оценува дали новите уредувања ќе одат во главната статија. Многу корисно би ни било ова, барем да го воведеме додека имаме среден број статии. Види тука.--Никола Стоіаноски 19:18, 9 април 2010 (UTC)

Големи и мали уреди

Здраво,
Ако е така како што велиш тогаш треба да се пишува и Руска федерација, Соединети американски држави и Обединето кралство на велика британија и северна ирска. Ама обајцата знаеме дека тоа не е точно.[1] Поздрав, --Wikimk (разговор) 13:02, 10 април 2010 (UTC)

Не мора да значи. Кога станува збор за придавка треба со мала. Не може да биде „велика британија“ или „северна ирска“. „Федерација“ и „Кралство“, исто така не се придавки. Ако придавката, сред името ја запишеме со голема буква, тоа е исто како да запишеме „Македонски“, со големо „М“. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 13:09, 10 април 2010 (UTC)
Ама не погледна во Правописот, оти таму примерот е ама баш со ова царство. :-) --Wikimk (разговор) 13:14, 10 април 2010 (UTC)

Литература уреди

  1. Правопис, Просветно дело, 1999, стр. 44 (употреба на голема буква).

Минато време уреди

Здраво Кирил. Користењето на правилно минато време е нешто многу многу основно и мора да биде правилно за да можеме да се нарекуваме енциклопедија. Работи кои се случувале во минати времиња и периоди едноставно не се раскажуваат со наставка -ше, како да сме учествувале ние. Мора да се промени насекаде (а особено во избраната статија!) Заправо на Википедија не смее да се користи тој начин воопшто. --Б. Јанкулоски (разговор) 16:21, 10 април 2010 (UTC)

Увидов дека си го поправил. Моја грешка што зборувам без претходна проверка, и се извинувам. Што се однесува до упорното користење на тоа време, јас навистина, колку и да се трудам, едноставно не можам да сфатам зошто тоа се случува. Исклучително чудно... --Б. Јанкулоски (разговор) 05:18, 11 април 2010 (UTC)

Македонски ?? уреди

Како е правилно да биде категоријата Македонски Албанци или Македонски албанци?--brest (разговор) 14:25, 11 април 2010 (UTC)

„Македонски Албанци“ е правилно.--Kiril Simeonovski (разговор) 14:29, 11 април 2010 (UTC)

слики од мк.вики на заедничка ризница уреди

Започнав со масовно префрлување на слики од мк.вики на заедничката ризница. Погледни [1] и види што може да се направи (да се наведе соодветна лиценца, категоризација и сл). Ова е добра прилика да се расчисти со сликите од мк.вики кои не се слободни за употреба. --brest (разговор) 16:06, 11 април 2010 (UTC)

Види Брест. Се што можело да се префрли сим префрлил. другото едноставно неможе. Неслободни дела во никој случај. И сликите од нашата вики што се нелиценцирани не може да се префрлат.--Р ашо  16:12, 11 април 2010 (UTC)

Незнам дали ќе можеме... Немам направено шаблон, тоа одзема доволно време... 200 статии ссе во прашање... Шо велиш--Тиверополник (разговор) 14:21, 16 април 2010 (UTC)

Ха, денот е пред нас... Да те прашам, дали ќе се прави ново лого и кој ќе го средува истото--Тиверополник (разговор) 14:24, 16 април 2010 (UTC)

ok, kako i da e...poz--Тиверополник (разговор) 14:28, 16 април 2010 (UTC)

Ајде честитки, имаме 40.000... И сега? ;((((--Тиверополник (разговор) 22:28, 16 април 2010 (UTC)

Ајде...:((

Кирил, нема проблем... Може да ми кажаш од каде да започнам т.е. од која година и започнувам. Само што стварно има доста работа, а и напорна. Пиши ми на пример од каде да почнам, па же пробам--Тиверополник (разговор) 22:57, 16 април 2010 (UTC)

Добро, ако го превземаш првиот чекор, ќе чекам на тебе--Тиверополник (разговор) 23:00, 16 април 2010 (UTC)

Кирил, само да те прашам, на овој ли начин мислеше да уредуваме години--Тиверополник (разговор) 23:26, 16 април 2010 (UTC) Ок, же почекам

Ај со среќа нека се 40.000 статии. Баш ми е криво што не можев да земам учество при достигнување на истите зошто два дена сум на матер предавања. Се надевам брзо и 50.000 ќе бидат. Поздрав--Никола Стоіаноски 17:07, 17 април 2010 (UTC)

Со среќа нека се! Сега, мислам дека ни се потребни квалитетни уредувања. Нешто со Тиверополник се договоривме, но ќе треба масовност во таа работа. Исто така, добро би било да уредуваме по десетина средни статии на ден. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 17:11, 17 април 2010 (UTC)
Со среќа нека се... која е 40.000тата статија, патем? :) --FlavrSavr (разговор) 09:49, 18 април 2010 (UTC)
Може да се изброи, но како што гледам на другите јазични изданија избираат јубилејна статија, која всушност е квалитетна статија уредена во периодот на достигнување на јубилејниот број.--Kiril Simeonovski (разговор) 11:31, 18 април 2010 (UTC)
40.000 статија би требало да биде некоја од никулците, што значи дека срамно ќе биде таа статија да биде објавена како 40.000та. Ако сакате може да се напише дека е статијата Економија на Европа, која денеска ќе биде целосно готова, иако не е којзнае каква квалитетна. Поздрав--Тиверополник (разговор) 11:46, 18 април 2010 (UTC)
Да, Економија на Европа или пак може таа за Кувајт исто така скоро е направена. Поздрав--Никола Стоіаноски 11:47, 18 април 2010 (UTC)
Мислам дека сè уште е рано да објавуваме вакви работи. Веќе ако избирама, најсоодветно би било да биде јуубилејна статија, што претпоставува да биде квалитетна, но кога ќе има поголем број на статии и поголема активност, можеби ќе биде и вистинско време за вакво нешто.--Kiril Simeonovski (разговор) 11:48, 18 април 2010 (UTC)
Не е голем проблем ова сега за сега, најбитно е да чуваме една голема статија која ќе биде јубилејна за 50.000 статија. Односно, некој ќе направи статија и ќе ја чува на компјутер па ќе се објави таа како 50.000 статија, бидејќи случајно некој може да направи некој никулец па таа да се брои. Не се намалува ентизијазмот на само 40.000 статии, планираме и за понатака така? Поздрав :) --Никола Стоіаноски 11:58, 18 април 2010 (UTC)

Патролирање уреди

Гледам дека гласањето заврши. Тоа е еден чекор кој го завршивме, останаа уште два. Вториот е да се внесе код во МедијаВики и третиот е да се побара на багзила да ни го овозможат ова на мк Вики. Јас веќе се информирав за кодот кој треба да се внесе, само чекам да ми кажат во каде поточно треба. Додека чекам јас тоа, дали можеш на багзила да побараш да ни го овозможат овој додаток? Еве еден пример како треба да се направи, босанскиот е. Поздрав--Никола Стоіаноски 12:15, 18 април 2010 (UTC)

Се регистрирав, но добив известување дека корисничка сметка може да отворам дури по 21 април.:((--Kiril Simeonovski (разговор) 13:07, 18 април 2010 (UTC)
ОК, ако не прво да видиме како да се внесе тој код во МедијаВики па ќе побарам јас. Поз--Никола Стоіаноски 13:08, 18 април 2010 (UTC)

Благодарам за честитките уреди

Могу среќа да имаш, благодарам за честитките.--brest (разговор) 12:41, 18 април 2010 (UTC)

Книга уреди

Ок. се снајдов фала многу поздрав--Еден Македонец ? (разговор) 17:25, 18 април 2010 (UTC)

(преместен коментар. Се мисли на статијта на македонските албанци :))) Odliçna e statiata mise svigja.Pozdrav,--Rizvan (разговор) 19:54, 18 април 2010 (UTC)

Назад на корисничката страница на „Kiril Simeonovski/Архива 12“.