Окупација на Цариград

Окупацијата на Константинопол (13 ноември 1918 година - 4 октомври 1923 година) претставувала окупација на главниот град на Османлиската империја од страна на британските, француските и италијснките сили потпишувањето на Мудроскиот договор и излегувањето на империјата од Првата светска војна. Првите француски војници во градот влегле на 12 ноември 1918 година по кое следувало и британското следниот ден. На 7 февруари 1919 година италијснките сили влегле во Галата. Ова довело до започнување на Турксата војна за независност. Според Лозанскиот договор, последните сојузнички сили од градот заминале на 4 октомври 1923 година, а првиот турски војник во градот влегол на 6 октомври 1923 година. Оваа окупација претставува единствена нетурска управа на градот по зазимањето на Мехмед II во 1453 година.

Окупација на Константинопол
Дел од Турска војна за независност
USS Noma off Istanbul Turkey 1920.jpg
Датум 13 ноември 1918 – 4 октомври 1923[1]
Место Константинопол
Територијални
промени
Британија го распуштила османлискиот парламент во 1920
Завојувани страни
Обединето Кралство Обединето Кралство

Франција France
Италија Кралство Италија
 Грција
 САД

 Османлиско Царство
Турско национално движење

НаводиУреди

  1. „6 Ekim İstanbul'un Kurtuluşu“. Sözcü. 6 октомври 2017. 
  2. „Constantinople occupied by British and Indian troops“. British Pathé. October 30–31, 1918. конс. 25 April 2012.