Лозански договор

мировен договор помеѓу Турција и сојузничките сили по Првата светска војна

Лозанскиот мир бил во 1923 година. Мировен договор помеѓу Република Турција и од другата страна коалицијата на Антантата. Потпишан бил на 24 јули 1923 во градот Лозана, Швајцарија, на конференцијата која била одржана од 20 ноември 1922 до 24 јули 1923 година. По што биле извршени и територијални поправки (Турција и била вратена источна Тракија со Одрин и Анадолија со Измир). Со тоа Турција ги добила денешните граници.

Лозански договор
Договор за мир и размена на воени заробеници со Турција потпишан во Лозана
Accord relatif à la restitution réciproque des internés civils et à l'échange des prisonniers de guerre, signé à Lausanne
{{{image_alt}}}
Границите на Турција со Лозанскиот договоор
Потпишан24 јули 1923
МестоЛозана, Швајцарија
На сила од6 август 1924
УсловПо ратификацијата од Турција и кои било три од Обединетото Кралство, Франција, Италија и Јапонија, договорот ќе стапи на сила за оние „високи договорни страни“, а потоа и за секој дополнителен потписник по депонирањето на ратификацијата
Потписници
ЧуварФранцуска Република
Јазикфранцуски
Целосен текст
Treaty of Lausanne на Викиизвор
Турската делегација по потпишувањето на договорот, предводена од Мустафа Исмет Инени (во средина)

Со овој договор е пропишана познатата размена на население, со кој муслиманското население во Грција е иселено во Турција, а Грците од Турција се иселени во Грција (во голема мера во Егејска Македонија).

Кралството СХС не го потпишал Лозанскиот договор. Тие со Турција потпишале посебен мировен договор.