Укинување на османлискиот султанат

Укинувањето на османлискиот султанат се случило на 1 ноември 1922 година од страна на турското Големо национално собрание и султанот Мехмед VI заминал од земјата. Ова овозможило на турската националистичка влада во Анкара да стане единствена политичка сила во државата.

Укинување на
Османлискиот султанат
Заминувањето на Мехмед VI, последниот османлиски султан.
УчеснициМустафа Кемал Ататурк
Sultan Мехмед VI
Турското Големо национално собрание
МестоАнкара
Истанбул
Датумноември 1 1922 (1922-11-01)
ИсходЕгзил на Мехмед VI; крај на Османлиското Царство

Со тоа владата во Цариград била забранета, а главниот град бил преместен во Анкара.