Трета Француска Република

За Трета Француска Република се смета уредувањето политичкото уредување во Франција во периодот од 1870 до 1940.

Третата Француска Република и границите во Европа пред Првата светска војна

Историја

уреди

По падот на Втората Империја и уништувањето на Париската комуна, бил усвоен новиот Уставен Закон од 1875 година воспоставувајќи режим на парламентарна доминација. И покрај серијата влади на краток рок , Третата Република била означена како општествено стабилна (освен аферата со Алфред Драјфус), со воведувањето на индустријализацијата и формирањето професионални граѓански служби. Третата Република престанала да постои со падот на Франција и Германија во 1940 година.[1]

Претседатели

уреди
 • Адолф Тер (1871-1873)
 • Морис де Мак-Махон (1873-1879)
 • Жил Греви (1879-1887)
 • Сади Карно (1887-1894)
 • Феликс Фор (1895-1899)
 • Емил Лубе (1899-1906)
 • Арман Фалиер (1906-1913)
 • Рејмонд Поенкаре (1913-1920)
 • Александар Милеранд (1920-1924)
 • Гастон Думерж (1924-1931)
 • Алберт Лебрун (1932-1940)

Од другите познати водачи може да се спомнат имињата:

 • Леон Блум
 • Жорж Буланже
 • Аристид Бријан
 • Жорж Клемансо
 • Едуард Даладје
 • Жил Фери
 • Леон Гамбет
 • Едуард Ерио
 • Жан Жоре
 • Пјер Лавал
 • Филип Петен
 • Пол Рејно

Наводи

уреди
 1. Британика