Лерин (општина)

општина во Егејска Македонија
Оваа статија се однесува на административната единица. За градот, кој е нејзино седиште, погл. Лерин. За округот, погл. Лерин (округ)
Дем Лерин
Δήμος Φλώρινας
Dimos Florinas - West Macedonia.svg
Општина Лерин
на картата на Западна Македонија
City Hall of Florina, Greece.jpg
Општинската управа во Лерин
Податоци
Област: Западна Македонија
Округ: Лерин
Гео. област: Пелагонија
Население: 33.282 (2001)
Седиште: Лерин
Нас. места: 53
Пошт. бр.: 531 00
Пов. бр.: 23850-2
Портал: cityoflorina.gr

Лерин (грчки: Δήμος Φλώρινας, Димос Флоринас) — општина во истоимениот округ од областа Западна Македонија во Егејска Македонија (денес во Грција).

Етничка Карта на Општина Лерин

Населени местаУреди

Општината Лерин е создадена на 1 јануари 2011 година со спојување на четирите дотогашни општини: Лерин, Долно Клештино, Овчарани и Кучковени.[1]

Општинска единица Долно КлештиноУреди

Според пописот од 2001 година, општината Долно Клештино (Δήμος Κάτω Κλεινών) со седиште во с. Долно Клештино (Като Клинес) има население от 3.963 и ги опфаќа следниве населени места:

 
Поранешната општина Долно Клештино на картата на некогашниот округ Лерин.
 • Општински оддел Долно Клештино
 • Општински оддел Асаново Село
 • Општински оддел Битуша
 • село Битуша (Παρόρειο, Парорио) (38 жители)
 • Општински оддел Буф
 • село Буф (Ακρίτας, Акритас) (134 жители)
 • Општински оддел Горно Каленик
 • Општински оддел Горно Клештино
 • Општински оддел Долно Каленик
 • Општински оддел Клабучишта
 • Општински оддел Кладороби
 • Општински оддел Негочани
 • Општински оддел Нов Кавказ
 • село Нов Кавказ (Νέος Καύκασος, Неос Кавкасос) (412 жители) новосоздадено
 • Општински оддел Опсирино
 • село Опсирино (или Опсирина; Εθνικό, Етнико) (71 жител)
 • Општински оддел Орта Оба
 • село Орта Оба (Μεσόκαμπος, Месокамбос) (133 жители)
 • Општински оддел Раково
 • село Раково (Κρατερό, Кратеро) (151 жител)
 • Општински оддел Сакулево
 • Општински оддел Света Петка
 • село Света Петка (Αγία Παρασκευή, Агија Параскеви) (209 жители)

На територијата на општинската единица се наоѓале и денес напуштените села Рахманли (Раманче) и Коњари.

Општинска единица КучковениУреди

Според пописот од 2001 година, општината Кучковени (Δήμος Μελίτης) со седиште во с. Кучковени (Перасма) има население от 5.510 и ги опфаќа следниве населени места:

 
Поранешната општина Овчарани на картата на некогашниот округ Лерин.
 • Општински оддел Кучковени
 • Општински оддел Бел Камен
 • село Бел Камен (Δροσοπηγή, Дросопиги) (355 жители)
 • Општински оддел Вртолом (555 жители)
 • село Вртолом (Άγιος Βαρθολομαίος, Агиос Вартоломеос) (437 жители)
 • село Станица Баница (Σταθμός Βεύης, Статмос Вевис) (118 жители) новосоздадено
 • Општински оддел Горно Котори
 • Општински оддел Долно Котори
 • Општински оддел Крапешино
 • село Крапешино (Крапешина, Ατραπός, Атрапос) (174 жители)
 • Општински оддел Лаген
 • село Лаген (или Лагино; Τριανταφυλλιά, Тријандафилија) (83 жители)
 • Општински оддел Лесковец
 • село Лесковец (Λεπτοκαρυές, Лептокариес) (116 жители)
 • Општински оддел Маала
 • село Маала (или Махала; Τροπαιούχος, Тропеухос) (371 жител)
 • Општински оддел Негован
 • село Негован (Φλάμπουρο, Фламбуро) (559 жители)
 • Општински оддел Неред
 • село Неред (Πολυπόταμο, Полипотамо) (482 жители)
 • Општински оддел Песочница
 • Општински оддел Плешевица

На територијата на општинската единица се наоѓало и денес напуштеното село Елово (или Елеово; грч. Ελάτεια, Елатија).

Општинска единица ЛеринУреди

Според пописот од 2001 година, општината Лерин има население од 16.771 жител и ги опфаќа следниве населени места:

 
Поранешната општина Лерин на картата на некогашниот округ Лерин.
 
Соборната црква „Свети Пантелејмон“ во Лерин и Сакулева (Јелашка) Река.
 • Општински оддел Лерин (14.555 жители)
 • град Лерин (Φλώρινα, Флорина) (14.279 жители)
 • село Матешница (Σίμος Ιωαννίδης, Симос Јоанидис) (276 жители)
 • Општински оддел Арменово
 • село Арменово (Ерменово; Αρμενοχώρι, Арменохори) (1.063 жители)
 • Општински оддел Арменско
 • Општински оддел Горно Неволјани
 • Општински оддел Кабасница
 • село Кабасница (или Кладошница; Πρώτη, Проти) (103 жители)
 • Општински оддел Лажени
 • село Лажени (Μεσονήσι, Месониси) (227 жители)
 • Општински оддел Турје
 • село Турје (Κορυφή, Корифи) (5 жители)
Општински оддел Трсје (10 жители)
 • село Трсје (Τρίβουνο, Тривуно) (5 жители)
 • село Калуѓерица (Καλογερίτσα, Калогерица) (5 жители)

Општинска единица ОвчараниУреди

Според пописот од 2001 година, општината Овчарани (Δήμος Μελίτης) со седиште во с. Неокази (Неохораки) има население от 7.038 и ги опфаќа следниве населени места:

 
Поранешната општина Овчарани на картата на некогашниот округ Лерин.
 • Општински оддел Неокази (593 жители)
 • село Неокази (Νεοχωράκι, Неохораки) (542 жители)
 • маалото Свети Атанас (Άγιος Αθανάσιος, Агиос Атанасиос) (51 жител)[2]
 • Општински оддел Баница
 • село Баница (Βεύη, Веви) (688 жители)
 • Општински оддел Борешница
 • Општински оддел Врбени
 • село Врбени (Ιτέα, Итеја) (650 жители)
 • Општински оддел Забрдени
 • Општински оддел Крушоради (468 жители)
 • Општински оддел Овчарани
 • Општински оддел Петорица
 • село Петорица (или Петорак; Τριπόταμος, Трипотамос) (356 жители)
 • Општински оддел Пополжани
 • село Пополжани (или Вакуфќој; Παππαγιάννης, Папајанис) (1.016 жители)
 • Општински оддел Росен
 • село Росен (Σιταριά, Ситарија) (812 жители)
 • Општински оддел Сетина
 • село Сетина (Σκοπός, Скопос) (139 жители)

На територијата на општинската единица се наоѓало и денес напуштеното село Попадија.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

 1. „Ν. 3852/10“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2010-07-05. Посетено на 2010-07-05.
 2. Портал на поранешната општина Овчарани[мртва врска]