Суровичево (општина)

општина во Леринско, Егејска Македонија
Општина Суровичево
Δήμος Αμυνταίου
Dimos Amyndeou - West Macedonia.svg
Општина Суровичево
на картата на Западна Македонија
Patele.jpg
Пателе со Островското Езеро
Податоци
Област: Западна Македонија
Округ: Лерин
Гео. област: Сариѓол
Население: 18.975 (2001)
Седиште: Суровичево
Нас. места: 29
Пошт. бр.: 532 00
Пов. бр.: 23860-2
Портал: amyntaio.gr

Суровичево (грчки: Δήμος Αμυνταίου, Димос Аминдеу) — општина во западниот дел на Егејска Македонија, денес во Грција. Административен центар е градот Суровичево (Аминдео). Општината ги опфаќа селата во најсеверниот дел на котлината Сариѓол (Кајларско Поле) околу Петерското и подрачјето на запад од Островското Езеро.

Населени местаУреди

Општината Суровичево е создадена на 1 јануари 2011 г. со спојување на шест стари општини: Суровичево, Ајтос и Чалџиево и општинските целини Мокрени, Лехово и Невеска.[1]

Општинска единица АјтосУреди

Според пописот од 2001 г. општината Ајтос (Δήμος Αετού) со седиште во Ајтос (Аетос) има 3.727 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 
Поранешната општина Ајтос на картата на некогашниот округ Лерин.
 
Поглед на Зелениче.
 • Општински оддел Ајтос
 • село Ајтос (Αετός, Аетос) (857 жители)
 • Општински оддел Горицко
 • село Горицко (Αγραπιδιές, Аграпидиес) (250 жители)
 • Општински оддел Долно Неволјани
 • Општински оддел Зелениче
 • Општински оддел Љубетино
 • Општински оддел Рудник
 • село Рудник (Ανάργυροι, Анаргири) (498 жители)
 • Општински оддел Свети Тодор
 • село Свети Тодор (Черкезќој; Λιμνοχώρι, Лимнохори) (323 жители)
 • Општински оддел Сребрено (416 жители)
 • село Сребрено (или Сребрени; Ασπρόγεια, Аспрогија) (375 жители)

На територијата на општинската единица е и напуштеното Ново Село (Άνω и Κάτω Νέα Κόμη, Ано и Като Неја Коми).

Општинска единица ЛеховоУреди

 
Поранешната општина Лехово на картата на некогашниот округ Лерин.

Според пописот од 2001 г. општината (Κοινότητα Λεχόβου) има 1227 жители и има само едно населено место — селото Лехово (Λέχοβο).

Кон територијата на општинската единица Лехово е присоединет и атарот на некогашното село Врапчин (Χειμαδιό, Химадио), срушено во 1980 г.

Општинска единица МокрениУреди

 
Поранешната општина Мокрени на картата на некогашниот округ Лерин.

Според пописот од 2001 г. општината Мокрени (Κοινότητα Βαρικού) има 698 жители и има само едно населено место — селото Мокрени (Βαρικό, Варико).

Општинска единица НевескаУреди

 
Поранешната општина Невеска на картата на некогашниот округ Лерин.

Според пописот од 2001 г. општината Невеска (Κοινότητα Νυμφαίου) има 413 жители и има само едно населено место — селото Невеска (Νυμφαίο, Нимфео).

Општинска единица СуровичевоУреди

Според пописот од 2001 г. оппштината Суровичево има 8.378 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 
Училиштето во Долно Врбени.
 
Поранешната општина Суровичево на картата на некогашниот округ Лерин.
 • Општински оддел Суровичево (4.407 жители)
 • град Суровичево (Αμύνταιο, Аминдео) (3.636 жители)
 • населба Аналипси (Ανάληψη) (629 жители) новосоздадено
 • село Сотир (Σωτήρας, Сотирас) (142 жители)
 • Општински оддел Долно Врбени
 • село Долно Врбени (само Врбени или Екши Су; Ξινό Νερό, Ксино Неро) (1.229 жители)
 • Општински оддел Горничево
 • Општински оддел Гулинци
 • село Гулинци (Ροδώνας, Родонас) (107 жители)
 • Општински оддел Петерско
 • Општински оддел Пателе
 • село Пателе (Άγιος Παντελεήμονας, Агиос Пантелејмонас) (1.110 жители)
 • Општински оддел Спанци
 • село Спанци (Φανός, Фанос) (137 жители)
 • Општински оддел Церово
 • село Церово (Κλειδί, Клиди) (139 жители)

Општинска единица ЧалџиевоУреди

До 20-те години на XX век селата имале исклучиво турско население, кое по Лозанскиот договор е иселено во Турција, а на негово место доаѓаат понтиски Грци. Според пописот од 2001 г. општината Чалџиево (Δήμος Φιλώτα) со седиште во Чалџиево (Филотас) има 4.532 жители и ги опфаќа следниве општински оддели населени места:

 
Поранешната општина Чалџиево на картата на некогашниот округ Лерин.
 • Општински оддел Чалџиево
 • село Чалџиево (Чалџилар; Φιλώτας, Филотас ) (1.821 жител)
 • Општински оддел Елевиш
 • село Елевиш (Λακκιά/Λεβαία, Лакија/Левеја) (826 жители)
 • Општински оддел Коларица
 • Општински оддел Ќоселер
 • село Ќоселер (Αντίγονος, Антигонос) (372 жители)
 • Општински оддел Муралар
 • село Муралар (или Моралар; Πελαργός, Пеларгос) (345 жители)
 • Општински оддел Нови Град
 • Општински оддел Уклемеш
 • село Уклемеш (или Келемез; Φαράγγι, Фаранги) (163 жители)

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

 1. „Ν. 3852/10“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2010-07-05. Посетено на 2010-07-05.