За истоимениот град во Либан, видете Триполи (Либан).

Триполи (население: 1,68 милиони; на арапски: طرابلس Тарāбулус) е главниот град на Либија. Се наоѓа во северозападниот дел на земјата, на работ на пустината Сахара, на брегот на Средоземното Море. Триполи бил основан во 7 век п.н.е. од фениќаните, кои го крстиле Оеа.

Триполи

Триполи е најголемиот град, главно пристаниште и најголемиот комерцијален и производствен центар во Либија. Тој е и седиште на народната влада и дом на Ал-Фатех универзитетот. Како резултат на долгата историја на овој град, има многу наоѓалишта од археолошка важност. Климата е типично средоземна, со топли и суви лета, ладни зими и скромни врнежи од дожд.

Градот бил подложен на воздушен напад од страна на САД во 1986, како резултат на либиската поддршка на тероризмот. Санкциите на Обединетите нации против Либија беа подигнати во 2003, со што се очекуваше тоа да го зголеми сообраќајот на пристаништето во Триполи и да има позитивен ефект врз економијата на самиот град.