Кајак е мал чамец кој се управува и движи со човечка сила. Најчесто има покриена палуба. Се движи со помош на посебни весла со две лопатки. Кајакот го користеле Ајните, алеутските и ескимските ловци во суб-арктичките подрачја на Североисточна Азија, Северна Америка и Гренланд. Модерните кајаци се прават со различни дизајни за посебни потреби. Во некои делови од светот се сметаат како и како кану.

Ескимски риболовец во кајак, вооружан со харпун
Спортски кајакар во Грејт Фалс, Вирџинија

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди