Јуначко колено (телевизиска серија)

Јуначко колено e македонски игран филм по сценарио на Славко Димевски, а во режија на Благој Андреев.

„Јуначко колено“
РежисерБлагој Андреев
СценаристСлавко Димевски
Главни улогиАлександар Ѓорчев
Душко Јовановиќ
Милица Стојанова
Ацо Јовановски
Данчо Чевревски
Вукан Диневски
Ненад Стојановски
Ѓорѓи Колозов
Крсте Јовановски
Шенка Колозова
Џемаил Максут
Гоце Влахов
ДистрибутерВардар филм
Премиера1984
ЗемјаСФРЈ СФР Југославија
Јазикмакедонски

Премиерата била одржана во 1984 година.

Улоги уреди

Глумец Улога
Душко Јовановиќ Никола Карев
Милица Стојанова Марија Карева
Ацо Јовановски Јанаки Карев
Ѓорѓи Колозов Чакмак ефенди
Александар Ѓорчев Ѓузбашијата
Џемаил Максут Али Саит ефенди
Данчо Чевревски Иџко
Гоце Тодоровски Кирча
Ѓорѓи Тодоровски /
Илија Милчин Кајмакамот
Ненад Стојановски Учителот
Горан Илиќ /
Тодор Николовски
Благоја Стефановски
Ацо Видиков Ѓузбашијата
Васо Ангелов /
Крсте Јовановски /
Ацо Стефановски /
Јосиф Јосифовски /
Методија Марковски /
Димитар Гешоски
Вукан Диневски /
Трајче Иваноски /
Благоја Ивчески /
Љупчо Петрушевски /
Илко Стефановски /
Петар Стојковски-Бабец /
Гоце Влахов /
Шенка Колозова /
Кирил Псалтиров /
Блаже Алексоски /
Стојна Костовска /
Илија Струмениковски /
Миодраг Шаурек /

Надворешни врски уреди