Список на градови во Германија со повеќе од 100.000 жители

Локација на седумте најголеми градови во Германија, урбаните окрузи се обележани

Ова е список на градови во Германија по население. Следнава табела ги прикажува сите градови во Германија, кои моментално имаат население поголемо од 100.000. Сојузниот главен град е покажен во жолто, додека главните градови на покраините (освен Шверин, кој не ги исполнува критериумите на табелата) во светло сино.

Се земаат исклучиво само површините во рамките на градските административни граници на Рур, поточно се нарекува округот Рур или регионот Рур (германски Ruhrgebiet), е урбано подрачје во Северна Рајна-Вестфалија, Германија. Со 4.435 км² и население од над 5,2 милиони (2009), таа е најголемо урбано подрачје во Германија, но не е на листата, поради тоа што не е еден административен град, туку направен од градовите како Есен и Дортмунд.

Содржина

СписокУреди

Сојузен главен град
Покраински главен град


Место Град Нас.
1950
Нас.
1960
Нас.
1970
Нас.
1980
Нас.
1990
Нас.
2000
Нас.
2009
Нас.
2010
Површина
[км²]
Густина
по км²
Раст
[%]
(2000–
2010)
Поминал
100.000 (година)
Покраина
(Land)
1.   Берлин &100000000033360260000003.336.026 &100000000032740160000003.274.016 &100000000032087190000003.208.719 &100000000030487590000003.048.759 &100000000034336950000003.433.695 &100000000033821690000003.382.169 &100000000034426750000003.442.675 &100000000034607250000003.460.725 887,70 &100000000000038990000003.899 2,32 1747   Берлин
2.   Хамбург &100000000016056060000001.605.606 &100000000018369580000001.836.958 &100000000017936400000001.793.640 &100000000016450950000001.645.095 &100000000016523630000001.652.363 &100000000017153920000001.715.392 &100000000017742240000001.774.224 &100000000017864480000001.786.448 755,16 &100000000000023660000002.366 4,14 1787   Хамбург
3.   Минхен &10000000000831937000000831.937 &100000000011013840000001.101.384 &100000000013119780000001.311.978 &100000000012989410000001.298.941 &100000000012290260000001.229.026 &100000000012102230000001.210.223 &100000000013304400000001.330.440 &100000000013531860000001.353.186 310,69 &100000000000043550000004.355 11,81 1852   Баварија
4.   Келн &10000000000594941000000594.941 &10000000000801142000000801.142 &10000000000849451000000849.451 &10000000000976694000000976.694 &10000000000953551000000953.551 &10000000000962884000000962.884 &10000000000998105000000998.105 &100000000010071190000001.007.119 405,17 &100000000000024860000002.486 4,59 1852   Северна Рајна-Вестфалија
5.   Франкфурт на Мајна &10000000000532037000000532.037 &10000000000675009000000675.009 &10000000000666179000000666.179 &10000000000629375000000629.375 &10000000000644865000000644.865 &10000000000648550000000648.550 &10000000000671927000000671.927 &10000000000679664000000679.664 248,31 &100000000000027370000002.737 4,80 1875   Хесен
6.   Штутгарт &10000000000496490000000496.490 &10000000000637366000000637.366 &10000000000634202000000634.202 &10000000000580648000000580.648 &10000000000579988000000579.988 &10000000000583874000000583.874 &10000000000601646000000601.646 &10000000000606588000000606.588 207,35 &100000000000029250000002.925 3,89 1874   Баден-Виртемберг
7.   Диселдорф &10000000000500516000000500.516 &10000000000697891000000697.891 &10000000000660963000000660.963 &10000000000590479000000590.479 &10000000000575794000000575.794 &10000000000569364000000569.364 &10000000000586217000000586.217 &10000000000588735000000588.735 217,22 &100000000000027100000002.710 3,40 1882   Северна Рајна-Вестфалија
8.   Дортмунд &10000000000507349000000507.349 &10000000000640802000000640.802 &10000000000640642000000640.642 &10000000000608297000000608.297 &10000000000599055000000599.055 &10000000000588994000000588.994 &10000000000581308000000581.308 &10000000000580444000000580.444 280,71 &100000000000020680000002.068 −1,45 1894   Северна Рајна-Вестфалија
9.   Есен &10000000000605411000000605.411 &10000000000729462000000729.462 &10000000000696419000000696.419 &10000000000647643000000647.643 &10000000000626973000000626.973 &10000000000595243000000595.243 &10000000000576259000000576.259 &10000000000574635000000574.635 210,32 &100000000000027320000002.732 −3,46 1896   Северна Рајна-Вестфалија
10.   Бремен &10000000000444549000000444.549 &10000000000563270000000563.270 &10000000000592533000000592.533 &10000000000555118000000555.118 &10000000000551219000000551.219 &10000000000539403000000539.403 &10000000000547685000000547.685 &10000000000547340000000547.340 325,42 &100000000000016820000001.682 1,47 1875   Бремен (покраина)
11.   Дрезден &10000000000494187000000494.187 &10000000000493603000000493.603 &10000000000502432000000502.432 &10000000000516225000000516.225 &10000000000490571000000490.571 &10000000000477807000000477.807 &10000000000517052000000517.052 &10000000000523058000000523.058 328,31 &100000000000015930000001.593 9,47 1852   Саксонија
12.   Лајпциг &10000000000617574000000617.574 &10000000000589632000000589.632 &10000000000583885000000583.885 &10000000000562480000000562.480 &10000000000511079000000511.079 &10000000000493208000000493.208 &10000000000518862000000518.862 &10000000000522883000000522.883 297,36 &100000000000017580000001.758 6,02 1871   Саксонија
13.   Хановер &10000000000444296000000444.296 &10000000000574672000000574.672 &10000000000521003000000521.003 &10000000000534623000000534.623 &10000000000513010000000513.010 &10000000000515001000000515.001 &10000000000520966000000520.966 &10000000000522686000000522.686 204,14 &100000000000025600000002.560 1,49 1875   Долна Саксонија
14.   Нирнберг &10000000000362459000000362.459 &10000000000458401000000458.401 &10000000000478181000000478.181 &10000000000484405000000484.405 &10000000000493692000000493.692 &10000000000488400000000488.400 &10000000000503673000000503.673 &10000000000505664000000505.664 186,38 &100000000000027130000002.713 3,53 1881   Баварија
15.   Дујсбург &10000000000410783000000410.783 &10000000000503641000000503.641 &10000000000452721000000452.721 &10000000000558089000000558.089 &10000000000535447000000535.447 &10000000000514915000000514.915 &10000000000491931000000491.931 &10000000000489599000000489.599 232,83 &100000000000021030000002.103 −4,92 1904   Северна Рајна-Вестфалија
16.   Бохум &10000000000289804000000289.804 &10000000000362490000000362.490 &10000000000343809000000343.809 &10000000000400757000000400.757 &10000000000396486000000396.486 &10000000000391147000000391.147 &10000000000376319000000376.319 &10000000000374737000000374.737 145,66 &100000000000025730000002.573 −4,20 1904   Северна Рајна-Вестфалија
17.   Вупертал &10000000000363224000000363.224 &10000000000421378000000421.378 &10000000000417694000000417.694 &10000000000393381000000393.381 &10000000000383660000000383.660 &10000000000366434000000366.434 &10000000000351050000000351.050 &10000000000349721000000349.721 168,39 &100000000000020770000002.077 −4,56 1884   Северна Рајна-Вестфалија
18.   Бон &10000000000115394000000115.394 &10000000000146889000000146.889 &10000000000275722000000275.722 &10000000000288148000000288.148 &10000000000292234000000292.234 &10000000000302247000000302.247 &10000000000319841000000319.841 &10000000000324899000000324.899 141,22 &100000000000023010000002.301 7,49 1934   Северна Рајна-Вестфалија
19.   Билефелд &10000000000153613000000153.613 &10000000000174527000000174.527 &10000000000168609000000168.609 &10000000000312708000000312.708 &10000000000319037000000319.037 &10000000000321758000000321.758 &10000000000323084000000323.084 &10000000000323270000000323.270 257,92 &100000000000012530000001.253 0,47 1930   Северна Рајна-Вестфалија
20.   Манхајм &10000000000245634000000245.634 &10000000000311383000000311.383 &10000000000332378000000332.378 &10000000000304303000000304.303 &10000000000310411000000310.411 &10000000000306729000000306.729 &10000000000311969000000311.969 &10000000000313174000000313.174 144,96 &100000000000021600000002.160 2,10 1897   Баден-Виртемберг
21.   Карлсруе &10000000000198840000000198.840 &10000000000240450000000240.450 &10000000000259091000000259.091 &10000000000271892000000271.892 &10000000000275061000000275.061 &10000000000278558000000278.558 &10000000000291959000000291.959 &10000000000294761000000294.761 173,46 &100000000000016990000001.699 5,82 1901   Баден-Виртемберг
22.   Минстер &10000000000118496000000118.496 &10000000000180871000000180.871 &10000000000198878000000198.878 &10000000000269696000000269.696 &10000000000259438000000259.438 &10000000000265609000000265.609 &10000000000275543000000275.543 &10000000000279803000000279.803 302,96 &10000000000000924000000924 5,34 1915   Северна Рајна-Вестфалија
23.   Визбаден &10000000000220741000000220.741 &10000000000257293000000257.293 &10000000000250715000000250.715 &10000000000274464000000274.464 &10000000000260301000000260.301 &10000000000270109000000270.109 &10000000000277493000000277.493 &10000000000275976000000275.976 203,93 &100000000000013530000001.353 2,17 1905   Хесен
24.   Аугсбург &10000000000185183000000185.183 &10000000000206422000000206.422 &10000000000213230000000213.230 &10000000000248346000000248.346 &10000000000256877000000256.877 &10000000000254982000000254.982 &10000000000263646000000263.646 &10000000000264708000000264.708 146,84 &100000000000018030000001.803 3,81 1909   Баварија
25.   Ахен &10000000000129811000000129.811 &10000000000170367000000170.367 &10000000000175451000000175.451 &10000000000243947000000243.947 &10000000000241861000000241.861 &10000000000244386000000244.386 &10000000000258380000000258.380 &10000000000258664000000258.664 160,84 &100000000000016080000001.608 5,84 1888   Северна Рајна-Вестфалија
26.   Менхенгладбах &10000000000124879000000124.879 &10000000000152414000000152.414 &10000000000151085000000151.085 &10000000000258424000000258.424 &10000000000259436000000259.436 &10000000000263014000000263.014 &10000000000258251000000258.251 &10000000000257993000000257.993 170,45 &100000000000015140000001.514 −1,91 1921   Северна Рајна-Вестфалија
27.   Гелзенкирхен &10000000000315460000000315.460 &10000000000388608000000388.608 &10000000000347074000000347.074 &10000000000304386000000304.386 &10000000000293714000000293.714 &10000000000278695000000278.695 &10000000000259744000000259.744 &10000000000257981000000257.981 104,94 &100000000000024580000002.458 −7,43 1903   Северна Рајна-Вестфалија
28.   Брауншвајг &10000000000223760000000223.760 &10000000000242489000000242.489 &10000000000223275000000223.275 &10000000000261141000000261.141 &10000000000258833000000258.833 &10000000000245816000000245.816 &10000000000247400000000247.400 &10000000000248867000000248.867 192,15 &100000000000012950000001.295 1,24 1890   Долна Саксонија
29.   Хемниц &10000000000293373000000293.373 &10000000000286329000000286.329 &10000000000299411000000299.411 &10000000000317644000000317.644 &10000000000294244000000294.244 &10000000000259246000000259.246 &10000000000243089000000243.089 &10000000000243248000000243.248 220,84 &100000000000011010000001.101 −6,17 1883   Саксонија
30.   Кил &10000000000254449000000254.449 &10000000000271610000000271.610 &10000000000271070000000271.070 &10000000000250062000000250.062 &10000000000245567000000245.567 &10000000000232612000000232.612 &10000000000238281000000238.281 &10000000000239526000000239.526 118,65 &100000000000020190000002.019 2,97 1898   Шлезвиг-Холштајн
31.   Крефелд &10000000000171875000000171.875 &10000000000211479000000211.479 &10000000000222666000000222.666 &10000000000223969000000223.969 &10000000000244020000000244.020 &10000000000239916000000239.916 &10000000000235414000000235.414 &10000000000235076000000235.076 137,75 &100000000000017070000001.707 −2,02 1888   Северна Рајна-Вестфалија
32.   Хале &10000000000289119000000289.119 &10000000000277855000000277.855 &10000000000257261000000257.261 &10000000000232294000000232.294 &10000000000310234000000310.234 &10000000000247736000000247.736 &10000000000232323000000232.323 &10000000000232963000000232.963 135,02 &100000000000017250000001.725 −5,96 1890   Саксонија-Анхалт
33.   Магдебург &10000000000260305000000260.305 &10000000000261594000000261.594 &10000000000272237000000272.237 &10000000000289032000000289.032 &10000000000278807000000278.807 &10000000000231450000000231.450 &10000000000230456000000230.456 &10000000000231549000000231.549 200,99 &100000000000011520000001.152 0,04 1882   Саксонија-Анхалт
34.   Фрајбург &10000000000109717000000109.717 &10000000000141637000000141.637 &10000000000163568000000163.568 &10000000000175106000000175.106 &10000000000191029000000191.029 &10000000000205102000000205.102 &10000000000221924000000221.924 &10000000000224191000000224.191 153,06 &100000000000014650000001.465 9,31 1934   Баден-Виртемберг
35.   Оберхаузен &10000000000202808000000202.808 &10000000000258626000000258.626 &10000000000246199000000246.199 &10000000000228947000000228.947 &10000000000223840000000223.840 &10000000000222151000000222.151 &10000000000214024000000214.024 &10000000000212945000000212.945 77,11 &100000000000027620000002.762 −4,14 1914   Северна Рајна-Вестфалија
36.   Либек &10000000000238276000000238.276 &10000000000232140000000232.140 &10000000000239955000000239.955 &10000000000220588000000220.588 &10000000000214758000000214.758 &10000000000213399000000213.399 &10000000000209818000000209.818 &10000000000210232000000210.232 214,21 &10000000000000981000000981 −1,48 1912   Шлезвиг-Холштајн
37.   Ерфурт &10000000000188650000000188.650 &10000000000186448000000186.448 &10000000000196528000000196.528 &10000000000211575000000211.575 &10000000000208989000000208.989 &10000000000200564000000200.564 &10000000000203830000000203.830 &10000000000204994000000204.994 269,14 &10000000000000762000000762 2,21 1906   Тирингија
38.   Росток &10000000000133109000000133.109 &10000000000158630000000158.630 &10000000000198636000000198.636 &10000000000232506000000232.506 &10000000000248088000000248.088 &10000000000200506000000200.506 &10000000000201442000000201.442 &10000000000202735000000202.735 181,26 &100000000000011180000001.118 1,11 1935   Мекленбург-Западна Померанија
39.   Мајнц &1000000000008836900000088.369 &10000000000133089000000133.089 &10000000000174858000000174.858 &10000000000187392000000187.392 &10000000000179486000000179.486 &10000000000182870000000182.870 &10000000000197778000000197.778 &10000000000199237000000199.237 97,74 &100000000000020380000002.038 8,95 1908   Рајнска област-Пфалц
40.   Касел &10000000000162132000000162.132 &10000000000206354000000206.354 &10000000000214785000000214.785 &10000000000195912000000195.912 &10000000000194268000000194.268 &10000000000194766000000194.766 &10000000000194774000000194.774 &10000000000195530000000195.530 106,78 &100000000000018310000001.831 0,39 1899   Хесен
41.   Хаген &10000000000146401000000146.401 &10000000000195500000000195.500 &10000000000201042000000201.042 &10000000000218927000000218.927 &10000000000214449000000214.449 &10000000000203151000000203.151 &10000000000190121000000190.121 &10000000000188529000000188.529 160,35 &100000000000011760000001.176 −7,20 1928   Северна Рајна-Вестфалија
42.   Хам &1000000000005986600000059.866 &1000000000006877500000068.775 &1000000000008462900000084.629 &10000000000171869000000171.869 &10000000000179639000000179.639 &10000000000182427000000182.427 &10000000000181741000000181.741 &10000000000181783000000181.783 226,25 &10000000000000803000000803 −0,35 1975   Северна Рајна-Вестфалија
43.   Сарбрикен &10000000000111450000000111.450 &10000000000129801000000129.801 &10000000000128251000000128.251 &10000000000193554000000193.554 &10000000000191694000000191.694 &10000000000183257000000183.257 &10000000000175810000000175.810 &10000000000175741000000175.741 167,09 &100000000000010520000001.052 −4,10 1909   Сар
44.   Милхајм &10000000000149589000000149.589 &10000000000183979000000183.979 &10000000000192183000000192.183 &10000000000181279000000181.279 &10000000000177681000000177.681 &10000000000172862000000172.862 &10000000000167471000000167.471 &10000000000167344000000167.344 91,29 &100000000000018330000001.833 −3,19 1908   Северна Рајна-Вестфалија
45.   Херне &10000000000111591000000111.591 &10000000000113252000000113.252 &10000000000103849000000103.849 &10000000000182542000000182.542 &10000000000178132000000178.132 &10000000000174529000000174.529 &10000000000165632000000165.632 &10000000000164762000000164.762 51,41 &100000000000032050000003.205 −5,60 1933   Северна Рајна-Вестфалија
46.   Лудвигсхафен &10000000000123869000000123.869 &10000000000164657000000164.657 &10000000000176257000000176.257 &10000000000159399000000159.399 &10000000000162233000000162.233 &10000000000163383000000163.383 &10000000000163340000000163.340 &10000000000164177000000164.177 77,55 &100000000000021170000002.117 0,49 1921   Рајнска област-Пфалц
47.   Оснабрик &10000000000109538000000109.538 &10000000000135821000000135.821 &10000000000144864000000144.864 &10000000000157367000000157.367 &10000000000163168000000163.168 &10000000000164101000000164.101 &10000000000163514000000163.514 &10000000000164119000000164.119 119,80 &100000000000013700000001.370 0,01 1939   Долна Саксонија
48.   Олденбург &10000000000122809000000122.809 &10000000000122337000000122.337 &10000000000131545000000131.545 &10000000000136764000000136.764 &10000000000143131000000143.131 &10000000000154832000000154.832 &10000000000161334000000161.334 &10000000000162173000000162.173 102,98 &100000000000015750000001.575 4,74 1946   Долна Саксонија
49.   Леверкузен &1000000000006553100000065.531 &1000000000009394000000093.940 &10000000000107626000000107.626 &10000000000160825000000160.825 &10000000000160919000000160.919 &10000000000161047000000161.047 &10000000000160593000000160.593 &10000000000160772000000160.772 78,87 &100000000000020380000002.038 −0,17 1963   Северна Рајна-Вестфалија
50.   Золинген &10000000000147845000000147.845 &10000000000170619000000170.619 &10000000000177124000000177.124 &10000000000166085000000166.085 &10000000000165401000000165.401 &10000000000164973000000164.973 &10000000000160992000000160.992 &10000000000159927000000159.927 89,54 &100000000000017860000001.786 −3,06 1929   Северна Рајна-Вестфалија
51.   Потсдам &10000000000118180000000118.180 &10000000000115004000000115.004 &10000000000111336000000111.336 &10000000000130900000000130.900 &10000000000139794000000139.794 &10000000000129324000000129.324 &10000000000154606000000154.606 &10000000000156906000000156.906 187,53 &10000000000000837000000837 21,33 1939   Бранденбург
52.   Нојс &1000000000006347800000063.478 &1000000000009368000000093.680 &10000000000116013000000116.013 &10000000000149334000000149.334 &10000000000147019000000147.019 &10000000000150013000000150.013 &10000000000151280000000151.280 &10000000000151388000000151.388 99,53 &100000000000015210000001.521 0,92 1963   Северна Рајна-Вестфалија
53.   Хајделберг &10000000000116488000000116.488 &10000000000127595000000127.595 &10000000000121398000000121.398 &10000000000133227000000133.227 &10000000000136796000000136.796 &10000000000140259000000140.259 &10000000000146466000000146.466 &10000000000147312000000147.312 108,83 &100000000000013540000001.354 5,03 1946   Баден-Виртемберг
54.   Падерборн &1000000000004027000000040.270 &1000000000005277300000052.773 &1000000000006820700000068.207 &10000000000110155000000110.155 &10000000000120680000000120.680 &10000000000139084000000139.084 &10000000000145320000000145.320 &10000000000146283000000146.283 179,51 &10000000000000815000000815 5,18 1975   Северна Рајна-Вестфалија
55.   Дармштат &1000000000009478800000094.788 &10000000000138736000000138.736 &10000000000141847000000141.847 &10000000000138201000000138.201 &10000000000138920000000138.920 &10000000000138242000000138.242 &10000000000143332000000143.332 &10000000000144402000000144.402 122,09 &100000000000011830000001.183 4,46 1937   Хесен
56.   Регенсбург &10000000000117291000000117.291 &10000000000123751000000123.751 &10000000000130888000000130.888 &10000000000132604000000132.604 &10000000000121691000000121.691 &10000000000125676000000125.676 &10000000000134218000000134.218 &10000000000135520000000135.520 80,70 &100000000000016790000001.679 7,83 1940   Баварија
57.   Вирцбург &1000000000007844300000078.443 &10000000000115541000000115.541 &10000000000116395000000116.395 &10000000000128652000000128.652 &10000000000127777000000127.777 &10000000000127966000000127.966 &10000000000133195000000133.195 &10000000000133799000000133.799 87,63 &100000000000015270000001.527 4,56 1932   Баварија
58.   Инголштат &1000000000004052300000040.523 &1000000000005254000000052.540 &1000000000007059400000070.594 &1000000000009049000000090.490 &10000000000105489000000105.489 &10000000000115722000000115.722 &10000000000124387000000124.387 &10000000000125088000000125.088 133,37 &10000000000000938000000938 8,09 1989   Баварија
59.   Хајлброн &1000000000006464300000064.643 &1000000000008720300000087.203 &10000000000102300000000102.300 &10000000000111938000000111.938 &10000000000115843000000115.843 &10000000000119305000000119.305 &10000000000122415000000122.415 &10000000000122879000000122.879 99,88 &100000000000012300000001.230 3,00 1970   Баден-Виртемберг
60.   Улм &1000000000007113200000071.132 &1000000000009038300000090.383 &1000000000009315800000093.158 &10000000000100671000000100.671 &10000000000110529000000110.529 &10000000000117233000000117.233 &10000000000122087000000122.087 &10000000000122801000000122.801 118,69 &100000000000010350000001.035 4,75 1980   Баден-Виртемберг
61.   Волфсбург &1000000000002542200000025.422 &1000000000006257700000062.577 &1000000000009011500000090.115 &10000000000125935000000125.935 &10000000000128510000000128.510 &10000000000121805000000121.805 &10000000000121109000000121.109 &10000000000121451000000121.451 204,05 &10000000000000595000000595 −0,29 1972   Долна Саксонија
62.   Гетинген &1000000000007868000000078.680 &1000000000007778500000077.785 &10000000000109892000000109.892 &10000000000129656000000129.656 &10000000000121831000000121.831 &10000000000124132000000124.132 &10000000000121457000000121.457 &10000000000121060000000121.060 116,89 &100000000000010360000001.036 −2,47 1964   Долна Саксонија
63.   Офенбах &1000000000008903000000089.030 &10000000000115051000000115.051 &10000000000118841000000118.841 &10000000000110993000000110.993 &10000000000114992000000114.992 &10000000000117535000000117.535 &10000000000118770000000118.770 &10000000000120435000000120.435 44,89 &100000000000026830000002.683 2,47 1954   Хесен
64.   Пфорцхајм &1000000000005414300000054.143 &1000000000008137300000081.373 &1000000000009110400000091.104 &10000000000106500000000106.500 &10000000000112944000000112.944 &10000000000117156000000117.156 &10000000000119788000000119.788 &10000000000119781000000119.781 98,00 &100000000000012220000001.222 2,24 1975   Баден-Виртемберг
65.   Реклингхаузен &10000000000104791000000104.791 &10000000000130405000000130.405 &10000000000125369000000125.369 &10000000000119418000000119.418 &10000000000125060000000125.060 &10000000000124785000000124.785 &10000000000119050000000119.050 &10000000000118365000000118.365 66,43 &100000000000017820000001.782 −5,14 1949   Северна Рајна-Вестфалија
66.   Ботроп &1000000000009326800000093.268 &10000000000111246000000111.246 &10000000000106225000000106.225 &10000000000114571000000114.571 &10000000000118936000000118.936 &10000000000120611000000120.611 &10000000000117241000000117.241 &10000000000116771000000116.771 100,61 &100000000000011610000001.161 −3,18 1953   Северна Рајна-Вестфалија
67.   Фирт &1000000000009989000000099.890 &1000000000009861500000098.615 &1000000000009441500000094.415 &1000000000009908800000099.088 &10000000000103362000000103.362 &10000000000110477000000110.477 &10000000000114044000000114.044 &10000000000114628000000114.628 63,35 &100000000000018090000001.809 3,76 1950   Баварија
68.   Бремерхафен &10000000000114070000000114.070 &10000000000141017000000141.017 &10000000000142919000000142.919 &10000000000138728000000138.728 &10000000000130446000000130.446 &10000000000120822000000120.822 &10000000000114031000000114.031 &10000000000113366000000113.366 93,82 &100000000000012080000001.208 −6,17 1939   Бремен (покраина)
69.   Ројтлинген &1000000000004573500000045.735 &1000000000006665900000066.659 &1000000000007970500000079.705 &1000000000009545600000095.456 &10000000000103687000000103.687 &10000000000110650000000110.650 &10000000000112132000000112.132 &10000000000112484000000112.484 87,06 &100000000000012920000001.292 1,66 1988   Баден-Виртемберг
70.   Ремшајд &10000000000103276000000103.276 &10000000000125912000000125.912 &10000000000136822000000136.822 &10000000000129082000000129.082 &10000000000123155000000123.155 &10000000000119287000000119.287 &10000000000111422000000111.422 &10000000000110563000000110.563 74,60 &100000000000014820000001.482 −7,31 1929   Северна Рајна-Вестфалија
71.   Кобленц &1000000000006644400000066.444 &1000000000009786700000097.867 &10000000000120079000000120.079 &10000000000113676000000113.676 &10000000000108733000000108.733 &10000000000107950000000107.950 &10000000000106445000000106.445 &10000000000106417000000106.417 105,05 &100000000000010130000001.013 −1,42 1962   Рајнска област-Пфалц
72.   Бергиш Гладбах &1000000000003268100000032.681 &1000000000004140900000041.409 &1000000000005022800000050.228 &10000000000101472000000101.472 &10000000000104037000000104.037 &10000000000105693000000105.693 &10000000000105699000000105.699 &10000000000105723000000105.723 83,11 &100000000000012720000001.272 0,03 1977   Северна Рајна-Вестфалија
73.   Ерланген &1000000000005001100000050.011 &1000000000006856900000068.569 &1000000000008506100000085.061 &10000000000101845000000101.845 &10000000000102440000000102.440 &10000000000100778000000100.778 &10000000000105554000000105.554 &10000000000105629000000105.629 76,95 &100000000000013730000001.373 4,81 1974   Баварија
74.   Мерс &1000000000003483200000034.832 &1000000000004590800000045.908 &1000000000005341000000053.410 &1000000000009992300000099.923 &10000000000104595000000104.595 &10000000000107062000000107.062 &10000000000105929000000105.929 &10000000000105506000000105.506 67,69 &100000000000015590000001.559 −1,45 1975   Северна Рајна-Вестфалија
75.   Трир &1000000000007552600000075.526 &1000000000008521000000085.210 &10000000000103598000000103.598 &1000000000009553600000095.536 &1000000000009783500000097.835 &1000000000009941000000099.410 &10000000000104587000000104.587 &10000000000105260000000105.260 117,13 &10000000000000899000000899 5,88 1969   Рајнска област-Пфалц
76.   Јена &1000000000008030900000080.309 &1000000000008119000000081.190 &1000000000008813000000088.130 &10000000000103718000000103.718 &10000000000102518000000102.518 &1000000000009989300000099.893 &10000000000104449000000104.449 &10000000000105129000000105.129 114,47 &10000000000000918000000918 5,24 1975   Тирингија
77.   Зиген &1000000000003878700000038.787 &1000000000004821000000048.210 &1000000000005756300000057.563 &10000000000112320000000112.320 &10000000000109174000000109.174 &10000000000108476000000108.476 &10000000000103984000000103.984 &10000000000103424000000103.424 114,67 &10000000000000902000000902 −4,66 1975   Северна Рајна-Вестфалија
78.   Хилдесхајм &1000000000007229200000072.292 &1000000000009435200000094.352 &1000000000009337300000093.373 &10000000000102619000000102.619 &10000000000105291000000105.291 &10000000000103909000000103.909 &10000000000102903000000102.903 &10000000000102794000000102.794 92,18 &100000000000011150000001.115 −1,07 1974   Долна Саксонија
79.   Залцгитер &10000000000100667000000100.667 &10000000000108872000000108.872 &10000000000119031000000119.031 &10000000000113600000000113.600 &10000000000114355000000114.355 &10000000000112302000000112.302 &10000000000103446000000103.446 &10000000000102394000000102.394 223,91 &10000000000000457000000457 −8,82 1942   Долна Саксонија
80.   Котбус &1000000000006087400000060.874 &1000000000006681300000066.813 &1000000000008344400000083.444 &10000000000113479000000113.479 &10000000000125891000000125.891 &10000000000108491000000108.491 &10000000000101671000000101.671 &10000000000102091000000102.091 164,29 &10000000000000621000000621 −5,90 1976   Бранденбург
Место Град Нас.
1950
Нас.
1960
Нас.
1970
Нас.
1980
Нас.
1990
Нас.
2000
Нас.
2009
Нас.
2010
Површина
[км²]
Густина
по км²
Раст
[%]
(2000–
2010)
Преминал
100.000 (година)
Покраина
(Land)

НаводиУреди

Оваа статија содржи информации од ревизија од 2006-12-20 од истоветната статија на Википедија на германски јазик.


ЛитератураУреди

  • Kaiserliches Statistisches Amt (Hrsg.): Statistisches Jahrbuch für das Deutsche Reich, 1880-1918 (германски)
  • Statistisches Reichsamt (Hrsg.): Statistisches Jahrbuch für das Deutsche Reich, 1919-1941/42 (германски)
  • Deutscher Städtetag (Hrsg.): Statistisches Jahrbuch Deutscher Gemeinden, 1890 ff. (германски)
  • Statistisches Bundesamt (Hrsg.): Statistisches Jahrbuch für die Bundesrepublik Deutschland, 1952 ff. (германски)
  • Staatliche Zentralverwaltung für Statistik (Hrsg.): Statistisches Jahrbuch der Deutschen Demokratischen Republik, 1955-1989 (германски)

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди