Ерлангенгермански град во Средна Франконија, Баварија. Се наоѓа на устието на Untere Schwabach во Регниц. Ерланген има повеќе од 100,000 жители.

Замокот во Ерланген, дом на голем дел од универзитетската администрација

Ерланген е познат по неговиот универзитет и повеќето подрачни канцеларии на Сименс, како и по големиот институт на Фраунхоферовото друштво. Настан кој сѐ уште влијае на градот е населувањето на хугенотите по нивното повлекување од Нантскиот указ во 1685 година.

Надворешни врски уреди