Вирцбург (германски: Würzburg) — град во областа Долна Франконија кој лежи во северниот дел на Баварија, Германија. Се наоѓа на реката Мајна и е седиште на Долна Франконија. Подрачниот дијалект во Вирцбург е франконскиот.

Вирцбург

Вирцбург се наоѓа на од околу 80 минути патување со воз од Франкфурт на Мајна и околу еден час од Нирнберг. Оддалеченост на најблиските градови преку автопат: Франкфурт 115 км, Нирнберг 115 км, Штутгарт 150 км, Касел 215 км.

Галерија со слики уреди


Поврзано уреди