Оснабрик е град во Долна Саксонија, Германија. Се наоѓа на приближно 80 km северно-североисточно од Дортмунд, 45 km североисточно од Минстер и 100 km западно од Хановер. Оснабрик е родното место на Ерих Марија Ремарк.