Отвори го главното мени

Пфорцхајм е град со 119,000 жители во Баден-Виртемберг, југозападна Германија, на прагот на Шварцвалд. Зафаќа површина од 98 km² и се наоѓа помеѓу градовите Штутгарт и Карлсруе, на точката каде се спојуваат реките Енц, Наголд и Вурм. Тоа е границата меѓу Баден и Виртемберг, а градот е сместен во Баден.

Пфорцхајм не припаѓа на ниту една административна област, но во исто време е административен центар на областа Енц која го обиколува градот. Познат е по индустријата за накит и производство на часовници.

За време на Втората светска војна, Пфорцхајм бил бомбардиран неколку пати. Најстрашното било изведено од Кралската Воздушна Војска (RAF) попладнето на 23 февруари, 1945 година.