Европско првенство во кошарка 2015

Европско првенство во кошарка 2015 или Евробаскет 2015 - 39. издание на европското првенство организирано од ФИБА Европа.

Европско првенство во кошарка 2015
39-то европско првенство во кошарка
Мрежно место
http://www.eurobasket2015.org/
Детали за турнирот
Домаќин
Тимови24 (од 37 федерации)
Сали(во 5 градови)
2013
2017 >
Учесници на ЕвроБаскет 2015.

Избор за домаќин

уреди

На 18 декември 2011 година, ФИБА Европа одлучила Украина да го добие правото да биде домаќин на првенството, откако Франција, Хрватска, Германија и Италија ги повлекле нивните понуди.[1] На 19 март 2014 година, организаторот на турнирот Маркијан Лубкивски најавил дека „Евробаскетот 2015“ нема да се одржи Украина поради финансиската и политичка криза и дека првенството ќе биде преместено.[2][3] Но подоцна, ФИБА Европа била принудена да ги негира изјавите дека Украина се откажала од правото на домаќин за „Евробаскет 2015“.[4] На 13 јуни 2014 година, ФИБА Европа официјално најавила дека Украина нема да биде домаќин на првенството.[5] Шеснаесет земји го изразиле почетниот интерес за преместениот настан. Националните федерации биле повикани од ФИБА Европа да дадат официјална понуда за домаќин на првенството или дел од турнирот до 31 јули 2014 година. Веднаш по рокот, ФИБА Европа ги најавила осумте официјалните понуди од можните организатори:[6]

Сите заинтересирани федерации им било обезбеден избор да понудат или една од групите во групната Фаза на турнирот, една од групите и завршницата, или само Нокаут Фазата или целиот турнир. ФИБА Европа официјално ќе ги најави деталите за понудите по 27 август 2014 година.[6] ФИБА одлучила дека „Евробаскетот 2015“ ќе се игра во четири земји: Франција, Германија, Хрватска и Латвија, а завршниот дел (нокаут фазата) во Франција.

Квалификации

уреди

Квалификувани тимови

уреди
тим квалификации датум учество последно учество
  Шпанија Домаќин на Светското првенство во 2014 и 3 место на Евробаскет 2013 23 мај 2009 30 2013
  Украина 6 место на Евробаскет 2013 18 декември 2011 (како почетен домаќин) 7 2013
  Естонија Победник од првата фаза на квалификациите за европското првенство во кошарка 2015 1 септември 2013[7] 5 2001
  Франција Победник на Евробаскет 2013 18 септември 2013 37 2013
  Словенија 5 место на Евробаскет 2013 19 септември 2013 12 2013
  Хрватска 4 место на Евробаскет 2013 19 септември 2013 12 2013
  Литванија 3 место на Евробаскет 2013 19 септември 2013 13 2013
  Србија 7 место на Евробаскет 2013 21 септември 2013 12 2013
  Финска вајлд карта за Светско првенство во кошарка 2014 1 февруари 2014 13 2013
  Грција вајлд карта за Светско првенство во кошарка 2014 1 февруари 2014 25 2013
  Турција вајлд карта за Светско првенство во кошарка 2014 1 февруари 2014 22 2013
  Белгија 2 фаза на квалификации за европското првенство во кошарка 2015 24 август 2014 16 2013
  Израел 2 фаза на квалификации за европското првенство во кошарка 2015 24 август 2014 16 2013
  Латвија 2 фаза на квалификации за европското првенство во кошарка 2015 24 август 2014 16 2013
  Босна и Херцеговина 2 фаза на квалификации за европското првенство во кошарка 2015 24 август 2014 16 2013
  Грузија 2 фаза на квалификации за европското првенство во кошарка 2015 27 август 2014 3 2013
  Чешка 2 фаза на квалификации за европското првенство во кошарка 2015 27 август 2014 4 2013
  Германија 2 фаза на квалификации за европското првенство во кошарка 2015 27 август 2014 23 2013
  Холандија 2 фаза на квалификации за европското првенство во кошарка 2015 27 август 2014 15 1989
  Полска 2 фаза на квалификации за европското првенство во кошарка 2015 27 август 2014 27 2013
  Македонија 2 фаза на квалификации за европското првенство во кошарка 2015 27 август 2014 5 2013
  Италија 2 фаза на квалификации за европското првенство во кошарка 2015 27 август 2014 36 2013
  Русија 2 фаза на квалификации за европското првенство во кошарка 2015 27 август 2014 12 2013
  Исланд 2 фаза на квалификации за европското првенство во кошарка 2015 27 август 2014 1

Пределиминарна фаза

уреди

Најдобрите четири екипи од секоја група напредуваат во нокаут фазата.[8]

     Екипи кои напредуваат во нокаут фазата
     Екипи кои се елиминирани

Група А

уреди

Домаќин: Монпелје, Франција

Табела ОН Поб. Пор. ДП ПП КР Бод.
  Франција 3 3 0 247 207 +40 6
  Израел 3 2 1 239 225 +14 5
  Полска 3 2 1 216 212 +4 5
  Финска 3 1 2 234 255 -21 4
  Босна и Херцеговина 3 1 2 204 233 -29 4
  Русија 3 0 3 231 239 -8 3
5 септември
15:00
Извештај   Полска 68 – 64   Босна и Херцеговина    Парк арена, Монпелје
Судии: Фернандо Роха  , Ренауд Гелер  , Јургис Лауринавициус  
Четвртини: 16:18, 24:12, 18:23, 10:11
Пое: Вачински 15
Ско: Кулиг 8
Дод: Понитка 6
Пое: Стипановиќ 20
Ско: Милошевиќ 7
Дод: Ренфро 5
5 септември
17:30
Извештај   Израел 76 – 73   Русија    Парк арена, Монпелје
Судии: Матеј Балтаузер  , Синиша Херцег  , Апостолос Калпакес  
Четвртини: 18:21, 11:18, 21:10, 26:24
Пое: Каспи 21
Ско: Каспи 9
Дод: Охајон 5
Пое: Хвостов, Воронцевич 15
Ско: Воронцевич 13
Дод: Хвостов, Воронцевич 5
5 септември
21:00
Извештај   Франција 97 – 87   Финска    Парк арена, Монпелје
Гледачи: 10.407
Судии: Олегс Латисевс  , Спиридон Гонтас  , Игор Драгоевиќ  
Четвртини: 24:22, 21:15, 23:23, 13:21
Пое: Паркер 23
Ско: Ловерњ, де Коло 7
Дод: де Коло 6
Пое: Вилсон 21
Ско: Марфи 11
Дод: Копонен 7

6 септември
15:00
Извештај   Русија 79 – 82   Полска    Парк арена, Монпелје
Судии: Олегс Латисевс  , Синиша Херцег  , Антони Синтерниклас  
Четвртини: 22:19, 18:23, 16:18, 23:22
Пое: Зубков 21
Ско: Зубков 7
Дод: Хвостов 5
Пое: Вачињски 23
Ско: Гортат 6
Дод: Слотер 5
6 септември
17:30
Извештај   Финска 66 – 79   Израел    Парк арена, Монпелје
Судии: Фернандо Рока  , Спиридон Гонтас  , Ренод Гелер  
Четвртини: 13:25, 18:21, 23:16, 12:17
Пое: Марфи 24
Ско: Марфи 9
Дод: Копонен 5
Пое: Елијаху 22
Ско: Фишер 11
Дод: Елијаху 6
6 септември
21:00
Извештај   Босна и Херцеговина 54 – 81   Франција    Парк арена, Монпелје
Гледачи: 10.212
Судии: Матеј Болтаузер  , Апостолос Калпакас  , Јургис Лауринавичијус  
Четвртини: 15:17, 11:20, 10:30, 18:14
Пое: Стипановиќ, Кикановиќ 10
Ско: Албијаниќ 6
Дод: Шутало 4
Пое: Ловерњ, Де Коло 12
Ско: Ловерњ, Де Коло 7
Дод: Дијао 6

7 септември
15:00
Извештај   Финска 81 – 79   Русија    Парк арена, Монпелје
Судии: Матеј Болтаузер  , Игор Драгоевиќ  , Јургис Лауринавичијус  
Четвртини: 16:20, 20:18, 27:26, 18:15
Пое: Марфи 19
Ско: Коти, Марфи 7
Дод: Копонен 6
Пое: Фридзон 22
Ско: Воронцевич 11
Дод: Хвостов, Воронцевич 5
7 септември
17:30
Извештај   Израел 84 – 86   Босна и Херцеговина    Парк арена, Монпелје
Гледачи: 6.288
Судии: Фернандо Роха  , Олегс Латисевс  , Антони Синтерниклас  
Четвртини: 29:16, 16:19, 15:25, 15:15
Пое: Каспи 29
Ско: Фишер 8
Дод: Мекел 7
Пое: Гордиќ 22
Ско: Стипановиќ 18
Дод: Ренфро 8
7 септември
21:00
Извештај   Франција 69 – 66   Полска    Парк арена, Монпелје
Гледачи: 10.016
Судии: Спиридон Гонтас  , Синиша Херцег  , Ренауд Гелер  
Четвртини: 14:14, 16:12, 22:21, 17:19
Пое: Паркер 16
Ско: Де Коло 8
Дод: Дијао 5
Пое: Вачињски 18
Ско: Гортат 11
Дод: Кожарек, Слотер 3

9 септември
15:00
Извештај   Босна и Херцеговина   Финска    Парк арена, Монпелје
9 септември
17:30
Извештај   Полска   Израел    Парк арена, Монпелје
9 септември
21:00
Извештај   Русија   Франција    Парк арена, Монпелје

10 септември
15:00
Извештај   Финска   Полска    Парк арена, Монпелје
10 септември
17:30
Извештај   Босна и Херцеговина   Русија    Парк арена, Монпелје
10 септември
21:00
Извештај   Израел   Франција    Парк арена, Монпелје

Venue: Berlin, Germany

FIBA EuroBasket 2015 Group B

5 September 2015
Италија     Турција
Шпанија     Србија
Германија     Исланд
6 September 2015
Исланд     Италија
Србија     Германија
Турција     Шпанија
8 September 2015
Србија     Исланд
Шпанија     Италија
Германија     Турција
9 September 2015
Исланд     Шпанија
Турција     Србија
Италија     Германија
10 September 2015
Турција     Исланд
Германија     Шпанија
Србија     Италија

Venue: Zagreb, Croatia

FIBA EuroBasket 2015 Group C

5 September 2015
Македонија     Грција
Хрватска     Словенија
Грузија     Холандија
6 September 2015
Холандија     Македонија
Словенија     Грузија
Грција     Хрватска
8 September 2015
Словенија     Холандија
Хрватска     Македонија
Грузија     Грција
9 September 2015
Холандија     Хрватска
Грција     Словенија
Македонија     Грузија
10 September 2015
Грција     Холандија
Грузија     Хрватска
Словенија     Македонија

Venue: Riga, Latvia

FIBA EuroBasket 2015 Group D

5 September 2015
Белгија     Латвија
Литванија     Украина
Чешка     Естонија
6 September 2015
Естонија     Белгија
Украина     Чешка
Латвија     Литванија
7 September 2015
Украина     Естонија
Литванија     Белгија
Чешка     Латвија
9 September 2015
Естонија     Литванија
Латвија     Украина
Белгија     Чешка
10 September 2015
Латвија     Естонија
Чешка     Литванија
Украина     Белгија

Knockout stage

уреди

FIBA EuroBasket 2015 knockout stage

Round of 16

уреди
12 September 2015 B2 A3    Stade Pierre-Mauroy, Lille

12 September 2015 C1 D4    Stade Pierre-Mauroy, Lille

12 September 2015 A1 B4    Stade Pierre-Mauroy, Lille

12 September 2015 D2 C3    Stade Pierre-Mauroy, Lille

13 September 2015 B1 A4    Stade Pierre-Mauroy, Lille

13 September 2015 C2 D3    Stade Pierre-Mauroy, Lille

13 September 2015 A2 B3    Stade Pierre-Mauroy, Lille

13 September 2015 D1 C4    Stade Pierre-Mauroy, Lille

Quarterfinals

уреди
15 September 2015 WEF1 WEF2    Stade Pierre-Mauroy, Lille

15 September 2015 WEF3 WEF4    Stade Pierre-Mauroy, Lille

16 September 2015 WEF5 WEF6    Stade Pierre-Mauroy, Lille

16 September 2015 WEF7 WEF8    Stade Pierre-Mauroy, Lille

Olympic qualifying playoff games

уреди
17 September 2015 LQF1 LQF2    Stade Pierre-Mauroy, Lille

18 September 2015 LQF3 LQF4    Stade Pierre-Mauroy, Lille

Semifinals

уреди
17 September 2015 WQF1 WQF2    Stade Pierre-Mauroy, Lille

18 September 2015 WQF3 WQF4    Stade Pierre-Mauroy, Lille

Third place game

уреди
20 September 2015 LSF1 LSF2    Stade Pierre-Mauroy, Lille
20 September 2015 WSF1 WSF2    Stade Pierre-Mauroy, Lille

Наводи

уреди
  1. Ukraine to host Eurobasket 2015, Eurosport (18 December 2011)
  2. http://www.sportbusiness.com/sportbusiness-international/ukraine-gives-hosting-rights-eurobasket-2015
  3. Clarification on 'Hosts withdrawal' claims; FIBA Europe, 19 March 2014
  4. http://www.sportbusiness.com/sportbusiness-international/fiba-europe-removes-u-18-event-ukraine-eurobasket-remains-now
  5. „- FIBA Europe“. Архивирано од изворникот на 2014-08-12. Посетено на 2014-08-28.
  6. 6,0 6,1 „- FIBA“. Архивирано од изворникот на 2014-08-12. Посетено на 2014-08-28.
  7. FIBA Europe.com (1-09-2013). „Estona book flight to Ukraine“. Посетено на 2-09-2013. Проверете ги датумските вредности во: |access-date=, |date= (help)
  8. „Schedule“. Архивирано од изворникот на 2014-12-25. Посетено на 2014-12-13.

Надворешни врски

уреди