Машка кошаркарска репрезентација на Грузија

Машката кошаркарска репрезентација на Грузија е репрезентацијата кој ја претставува државата на меѓународните кошаркарски натпреварувања. Грузија е член на ФИБА Европа, има едно учество на Евробаскетот, а нема учества на светските и олимписките собири. До 1991 година Грузија била дел од СССР.

Грузија საქართველო

Грузија

Ранг листа на ФИБА: T-75та
Член на ФИБА од: 1992
ФИБА зона ФИБА Европа
Национална федерација: Грузиска кошаркарска федерација
Тренер: СрбијаСАД Игор Кокошков
Олимписки игри
Учества нема
Медали 0
Светско првенство
Учества нема
Медали 0
Евробаскет
Учества 1
Медали 0
Дресови
Светли jersey
Team colours
Светли
Темни jersey
Team colours
Темни


Состав уреди

Составот на Грузија во 2011 година бил:

позиција почетни резервни резервни клупа неактивни
центар Заза Пачулија Ѓорги Шермадини Ника Метревели
напад Владимир Боиса Николоз Цитишвили Ѓорги Шарабиѕе
напад Виктор Саникиѕе Торнике Шенгелија Анатоли Боиса Леван Пацација
бек Манучар Маркоишвили Маркез Хајнес Лаша Паргалава Таурин Грин
бек Џорџ Цинцаѕе Ѓорги Гамкрелиѕе

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди