Европско првенство во кошарка 1989

(Пренасочено од Евробаскет 1989)

Европското првенство во кошарка 1989 или Евробаскет 1989 е 26. европско првенство во кошарка. Првенството се одржало во Југославија од 20 до 25 јуни. На првенството учествувале 8 тима, а шампион била репрезентацијата на Југославија.

Фаза по групи

уреди

Група A

уреди
  Холандија   Шпанија 76-78
  Италија   СССР 84-87
  СССР   Холандија 109-56
  Шпанија   Италија 76-97
  Холандија   Италија 66-89
  СССР   Шпанија 108-96
место тим натпревари победи порази резултати бодови кош. раз.
1.   СССР 3 3 0 304:236 6 +68
2.   Италија 3 2 1 270:229 5 +41
3.   Шпанија 3 1 2 250:281 4 -31
4.   Холандија 3 0 3 198:276 3 -78

Група B

уреди
  Франција   Бугарија 125-78
  Југославија   Грција 103-68
  Грција   Франција 80-74
  Бугарија   Југославија 78-98
  Грција   Бугарија 103-73
  Франција   Југославија 89-106
место тим натпревари победи порази резултати бодови кош. раз.
1.   Југославија 3 3 0 307:235 6 +72
2.   Грција 3 2 1 251:250 5 +1
3.   Франција 3 1 2 272:264 4 +8
4.   Бугарија 3 0 3 229:310 3 -81

Разигрување за 5 - 8 место

уреди
Тим 1 Тим 2 резултати
  Франција   Холандија 91-91 aet. 107-100
  Бугарија   Шпанија 85-108

Разигрување за 1 - 4 место

уреди
Тим 1 Тим 2 резултати
  Југославија   Италија 97-80
  Грција   СССР 81-80

Финална фаза

уреди
место тим 1 тим 2 рез.
7 место   Холандија   Бугарија 86-91
5 место   Франција   Шпанија 87-95
3 место   Италија   СССР 76-104
финале   Југославија   Грција 98-77

Конечен редослед

уреди
  1.   Југославија
  2.   Грција
  3.   СССР
  4.   Италија
  5.   Шпанија
  6.   Франција
  7.   Бугарија
  8.   Холандија

Наводи

уреди