Европско првенство во кошарка 2013

(Пренасочено од Евробаскет 2013)

Европското првенство во кошарка 2013 или Евробаскет 2013 е 38 европски шампионат во организација на ФИБА Европа. Шампионатот ќе се одржи во Словенија од 4 до 22 септември и на него ќе учествуваат 24 европски селекциии.[1]

Европско првенство во кошарка 2013
38 европско првенство во кошарка
EuroBasket 2013 logo.jpg
Мрежно место
http://www.eurobasket2013.org/en/
Детали за турнирот
ДомаќинСловенија
Датуми4–22 Септември
Тимови24 (од 51 федерации)
Сали(во 4 градови)
2011
2015 >

Како потенцијални кандидати за одржување на шампионатот се пријавиле Босна и Херцеговина, Хрватска, Чешка, Германија, Италија и Словенија. Кандидатурите требало да бидат поднесени до 31 август 2010 година.[2] На 5 септември 2010 година било објавено дека само држави поднеле кандидатура, Италија и Словенија.[3] Подоцна, Италија се повлекла[4] и Словенија ја добила организацијата. На 24 март 2011 година било објавено дека домаќини на првата фаза ќе бидат градовите Цеље, Јесенице, Копер и Љубљана. Љубљана ќе биде домаќин на финалната фаза.

Избор на домаќинУреди

Босна и Херцеговина, Хрватска, Чешка, Германија, Италија и Словенија беа потенцијални кандидати за домаќин на Еуробаскетот. Земјите кои беа заинтересирани требаа да ја достават својата кандидатура до 31 Август 2010. На 5 Септември 2010, беше известено дека само две земји го сториле тоа, Италија и Словенија. На 15 Октомври 2010, Италија се откажа, па Кошаркарска Федерација на Словенија остана единствена организатор.

Официјалната одлука за беше соопштена на семинарот на ФИБА Европа во Минхен на 5 Декември 2010.

ФорматУреди

ФинансирањеУреди

Лого, официјална песна и маскотаУреди

ГрадовиУреди

На 24 март 2011 година било официјално потврдено дека прелиминарната рунда ќе се одржувала во Ново Место, Јесенице, Копер и Птуј, а финалната фаза ќе се одржи во Љубљана. Одлуката била променета со откажувањето на Ново Место и Птуј, а наместо нив домаќини ќе бидат Цеље и Љубљана.[5]

местоположба слика град арена капацитет статус рунда
150px Љубљана Арена Стожице 12,480 отворена во 2010 втора и елиминациона фаза
Јесенице Сала Подмежакла 5,500 во изградба прелиминарна фаза
Копер Сала Бонифика 4,500 во реконструкција прелиминарна фаза
  Љубљана Сала Тиволи 6,000 отворена во 1965 прелиминарна фаза
150px Цеље Арена Златорог 5,150 отворена во 2003 прелиминарна фаза

Квалификувани тимовиУреди

 
Карта на земјите учесници.
турнир датум број на тимови тимови
домаќин 1   Словенија
Учесници на Олимписките игри 2012 и
Светски олимписки квалификациски турнир во кошарка 2012
28 јули – 12 август 2012
2 јули – 8 јули 2012
7   Франција
  Обединето Кралство
  Грција
  Литванија
  Македонија
  Русија
  Шпанија
Квалификувани преку квалификациите 14 август – 11 септември 2012 16   Босна и Херцеговина
  Белгија
  Хрватска
  Чешка
  Финска
  Грузија
  Германија
  Израел
  Италија
  Латвија
  Црна Гора
  Полска
  Србија
  Шведска
  Турција
  Украина

Извлекување групиУреди

1 шешир 2 шешир 3 шешир 4 шешир 5 шешир 6 шешир

  Шпанија
  Франција
  Русија
  Македонија

  Литванија
  Грција
  Словенија
  Обединето Кралство

  Италија
  Хрватска
  Германија
  Црна Гора

  Финска
  Полска
  Украина
  Босна и Херцеговина

  Грузија
  Белгија
  Латвија
  Турција

  Чешка
  Србија
  Израел
  Шведска

Прелиминарна фазаУреди

Најдобрите три пласирани тимови од секоја група продолжуваат во втората фаза. Сите селекции се поделени на четири групи.

Група AУреди

Тимови кои се квалификувани за елиминационата фаза.


тим о.н. поб. пор. д. кош. п. кош. просек поени
  Франција 4 3 1 321 279 +42 7
  Украина 4 3 1 291 284 +7 7
  Белгија 4 2 2 279 288 −9 6
  Обединето Кралство 4 2 2 292 309 −17 6
  Германија 4 1 3 310 320 −10 5
  Израел 4 1 3 288 300 −12 5


РезултатиУреди

Израел - Велика БританијаУреди
4 септември 2013
14:30
извештај Израел   71 – 75   Обединето Кралство Пдж  Сала Тиволи, Љубљана
Гледачи: 750
Судии: Сретен Радовиќ (ХРВ), Марек Цмикиевич (ПОЛ), Давид Берекашвили (ГРУ)
Четвртини: 17–22, 13–12, 22–13, 14–19Пдж: 5–9
Пое: Афик Нисим 17
Ско: Лиор Елијаху 14
Аси: Јогев Охајон 7
Пое: Кајл Џонсон 22
Ско: Кјерон Акара 13
Аси: Ендру Суливан 2
Франција - ГерманијаУреди
4 септември 2013
21:00
извештај Франција   74 – 80   Германија    Сала Тиволи, Љубљана
Гледачи: 2,400
Судии: Л. Ламоника (ИТА), Д. Јавор (СЛО), Р. Нуран (ТУР)
Четвртини: 14–27, 25–16, 17–14, 18–23
Пое: Т. Паркер 18
Ско: Н. Батум 5
Аси: Н. Батум, Б. Дијао 5
Пое: Р. Бензинг 19
Ско: Т. Плајс 7
Аси: Х. Шафарцик 11
Белгија - УкраинаУреди
4 септември 2013
17:45
извештај Белгија   57 – 58   Украина    Сала Тиволи, Љубљана
Гледачи: 740
Судии: Христос Христодулу (ГРЦ), Висенте Булто (ШПА), Сергеј Круг (РУС)
Четвртини: 12-11, 24-15, 12-14, 9-18
Пое: Кристоф Бегин] 14
Ско: Аксел Хербел 9
Аси: Џонатан Табу 4
Пое: Илхор Зајцев 16
Ско: Сергиј Гладир 7
Аси: Олександр Мишула 4
Украина - ИзраелУреди
5 септември 2013
14:30
извештај Украина   74 – 67   Израел    Сала Тиволи, Љубљана
Гледачи: 790
Судии: Х. Христодулу (ГРЦ), Д. Јавор (СЛО), Д. Беркашвили (ГРУ)
Четвртини: 19–13, 16–13, 18–20, 21–21
Пое: С. Гладир 17
Ско: В. Кравцов 8
Аси: О. Мишула 5
Пое: А. Нисим 12
Ско: Л. Елијаху 5
Аси: Ј. Халперин 4
Германија - БелгијаУреди
5 септември 2013
17:45
извештај Германија   73 – 77 OT   Белгија Пдж  Сала Тиволи, Љубљана
Гледачи: 1,460
Судии: С. Радовиќ (ХРВ), В. Булто (ШПА), Р. Нуран (ТУР)
Четвртини: 16–14, 10-21, 15-13, 22-15, Пдж: 10-14
Пое: Р. Бензинг 24
Ско: Т. Плајс 9
Аси: Х. Шафарцик 7
Пое: С. Масот, Џ. Табу 15
Ско: А. Хервел 9
Аси: Џ. Табу 5
Велика Британија - ФранцијаУреди
5 септември 2013
21:00
извештај Обединето Кралство   65 – 88   Франција    Сала Тиволи, Љубљана
Гледачи: 1,200
Судии: Л. Ламоника (ИТА), П. Мантила (ФИН), С. Круг (РУС)
Четвртини: 14–26, 23–19, 11–26, 17–17
Пое: Д. Кларк 16
Ско: М. Хенсон 7
Аси: Д. ван Острум 3
Пое: Н. Батум 17
Ско: А. Аџинса 11
Аси: Т. Паркер 5
Германија - УкраинаУреди
6 септември 2013
14:30
извештај Германија   83 – 88   Украина    Сала Тиволи, Љубљана
Гледачи: 1,580
Судии: С. Радовиќ (ХРВ), П. Матила (ФИН), Д. Берекашвили (ГРУ)
Четвртини: 16–15, 14–24, 27–25, 26–24
Пое: Х. Шагарцик 22
Ско: Т. Плајс 11
Аси: Х. Шагарцик 11
Пое: С. Гладир 25
Ско: И. Зајцев 7
Аси: Е. Јетер 6
Франција - ИзраелУреди
6 септември 2013
21:00
извештај Франција   82 – 63   Израел    Сала Тиволи, Љубљана
Гледачи: 1,990
Судии: Х, Христодулу (ГРЦ), В. Булто (ШПА), М. Цмкиевич (ПОЛ)
Четвртини: 20–14, 18–15, 27–14, 17–20
Пое: А. Аџинса 13
Ско: А. Аџинса 6
Аси: Т. Паркер 7
Пое: Л. Елијаху, О. Каспи 14
Ско: Л. Елијаху 5
Аси: Ј. Охајон 4
Белгија - Велика БританијаУреди
6 септември 2013
17:45
извештај Белгија   76 – 71   Обединето Кралство    Сала Тиволи, Љубљана
Гледачи: 1,300
Судии: Л. Ламоника (ИТА), Д. Јавор (СЛО), С. Круг (РУС)
Четвртини: 23–19, 10–19, 22–17, 21–16
Пое: С. Масот 15
Ско: А. Хервел 10
Аси: С. ван Росом 5
Пое: Д. Кларк 19
Ско: Д. Кларк 9
Аси: Д. ван Острум 2
Украина - ФранцијаУреди
8 септември 2013
17:45
извештај Украина   71 – 77   Франција    Сала Тиволи, Љубљана
Гледачи: 2,200
Судии: Л. Ламоника (ИТА), В. Булто (ШПА), С. Круг (РУС)
Четвртини: 16–14, 20–21, 15–16, 20–26
Пое: Е. Јетер 20
Ско: К. Нартиажко 10
Аси: тројца играчи по 2
Пое: Т. Паркер 28
Ско: А. Аџинса 11
Аси: Н. Батум, Т. Паркер 2
Велика Британија - ГерманијаУреди
8 септември 2013
14:30
извештај Обединето Кралство   81 – 74   Германија    Сала Тиволи, Љубљана
Гледачи: 1,620
Судии: Х. Христодулу (ГРЦ), П. Мантила (ФИН), М. Цмикиевич (ПОЛ)
Четвртини: 16–23, 26–15, 17–18, 22–18
Пое: Е. Лоренс 23
Ско: М. Хесон 11
Аси: четири играчи по 2
Пое: Т. Плајс 20
Ско: Т. Плајс 14
Аси: Т. Плајс 3
Израел - БелгијаУреди
8 септември 2013
21:00
извештај Израел   87 – 69   Белгија    Сала Тиволи, Љубљана
Гледачи: 1,010
Судии: С. Радовиќ (ХРВ), Д. Јавор (СЛО), Р. Нуран (ТУР)
Четвртини: 19–15, 22–18, 32–13, 14–23
Пое: А. Нисим 23
Ско: Ј. Охајон 7
Аси: Л. Елијаху 6
Пое: М. де Зеув 14
Ско: А. Хервеле 7
Аси: С. ван Росом 5
Велика Британија - УкраинаУреди
9 септември 2013 Обединето Кралство     Украина    Сала Тиволи, Љубљана
Белгија - ФранцијаУреди
9 септември 2013 Белгија     Франција    Сала Тиволи, Љубљана
Германија - ИзраелУреди
9 септември 2013 Германија     Израел    Сала Тиволи, Љубљана

Група BУреди

Тимови кои се квалификувани за елиминационата фаза.


тим о.н. поб. пор. д. кош. п. кош. просек поени
  Литванија 4 3 1 275 259 +16 7
  Србија 4 3 1 295 283 +12 7
  Латвија 4 2 2 289 294 −5 6
  Босна и Херцеговина 4 2 2 280 287 −7 6
  Македонија 4 1 3 290 293 −3 5
  Црна Гора 4 1 3 293 306 −13 5


РезултатиУреди

Србија-ЛитванијаУреди
4 септември 2013
21:00
извештај Србија   63 – 56   Литванија    Сала Подмежакла, Јесенице
Гледачи: 4,720
Судии: Х. Артега (ШПА), Е. Могулкоч (ТУР), С. Петек (СЛО)
Четвртини: 20–10, 13–17, 18–14, 12–15
Пое: Н. Крстиќ 20
Ско: Н. Крстиќ 9
Аси: Н. Недовиќ, С. Марковиќ 3
Пое: М. Калнјетис 17
Ско: М. Кузминскас 6
Аси: М. Калнјетис 3
Македонија - Црна ГораУреди
4 септември 2013
17:45
извештај Македонија   80 – 81   Црна Гора    Сала Подмежакла, Јесенице
Судии: Герино С. (ИТА), Срѓан Дозај (ХРВ), Томаш Травицки (ПОЛ)
Четвртини: 24-25, 22-20, 21-19, 13-17
Пое: Б. Мекејлеб 23
Ско: П. Антиќ, П. Самарџиски 6
Аси: В. Илиевски 5
Пое: Т. Рајс, С. Шеховиќ 16
Ско: Б. Дубљевиќ 6
Аси: Т. Рајс 4
Латвија - Босна и ХерцеговинаУреди
4 септември 2013
14:30
извештај Латвија   86 – 75   Босна и Херцеговина    Сала Подмежакла, Јесенице
Гледачи: 1.620
Судии: Елијас Коромилас (ГРЦ), Роберт Виклицки (ЧЕШ), Апостолос Калпакас (ШВЕ)
Четвртини: 20-20, 23-13, 19-24, 24-18
Пое: Роландс Фрејманис 24
Ско: Јанис Блумс 6
Аси: Јанис Стелниекс 8
Пое: Нихад Ѓедовиќ 19
Ско: Мирза Телетовиќ, Зак Рајт 8
Аси: Зак Рајт 2
Босна и Херцеговина - СрбијаУреди
5 септември 2013
17:45
извештај Босна и Херцеговина   67 – 77   Србија    Сала Подмежакла, Јесенице
Судии: С. Дожај (ХРВ), Е. Могулкоч (ТУР), А. Махлин (РУС)
Четвртини: 16–28, 15–17, 18–19, 18–13
Пое: Н. Ѓедовиќ 17
Ско: Н. Ѓедовиќ 7
Аси: Н. Ѓедовиќ 5
Пое: С. Марковиќ 15
Ско: Н. Бјелица 11
Аси: Н. Н. Недовиќ 6
Црна Гора - ЛатвијаУреди
5 септември 2013
14:30
извештај Црна Гора   72 – 73   Латвија    Сала Подмежакла, Јесенице
Гледачи: 1.600
Судии: Герино С. (ИТА), А. Калпакас (ШВЕ), С. Петек (СЛО)
Четвртини: 17–17, 20–20, 15–17, 20–19
Пое: Т. Рајс 24
Ско: С. Шеховиќ, Б. Секулиќ 6
Аси: Т. Рајс 5
Пое: К. Јаниченокс 15
Ско: Р. Фрејманис 7
Аси: Ј. Блумс 5
Литванија - МакедонијаУреди
5 септември 2013
21:00
извештај Литванија   75 – 67   Македонија    Сала Подмежакла, Јесенице
Гледачи: 4,020
Судии: Х. Артеага (ШПА), Е. Коромилас (ГРЦ), Р. Виклицки (ЧЕШ)
Четвртини: 20–15, 19–18, 18–17, 18–17
Пое: М. Калнјетис 17
Ско: Ј. Валанчиунас 7
Аси: М. Калнјетис 5
Пое: В. Илиевски 13
Ско: П. Антиќ 8
Аси: В. Илиевски 4
Црна Гора - Босна и ХерцеговинаУреди
6 септември 2013
14:30
извештај Црна Гора   70 – 76   Босна и Херцеговина    Сала Подмежакла, Јесенице
Гледачи: 2,320
Судии: Х. Артеага (ШПА), Е. Могулкоч (ТУР), А. Махлин (РУС)
Четвртини: 17–13, 20–21, 22–15, 11–27
Пое: Б. Дуљевиќ 16
Ско: С. Шеховиќ] 14
Аси: Т. Рајс 4
Пое: М. Телетовиќ 18
Ско: М. Телетовиќ] 11
Аси: Н. Ѓедовиќ 5
Македонија - СрбијаУреди
6 септември 2013
21:00
извештај Македонија   89 – 75   Србија    Сала Подмежакла, Јесенице
Гледачи: 5,500
Судии: Герино С. (ИТА), А. Калпакас (ШВЕ), С. Петек (СЛО)
Четвртини: 29–17, 19–15, 22–13, 19–30
Пое: Б. Мекејлеб 27
Ско: П. Антиќ 14
Аси: П. Антиќ 3
Пое: Д. Анѓушиќ 19
Ско: Н. Крстиќ 11
Аси: С. Марковиќ 3
Латвија - ЛитванијаУреди
6 септември 2013
17:45
извештај Латвија   59 – 67   Литванија    Сала Подмежакла, Јесенице
Гледачи: 3,000
Судии: С. Дожај (ХРВ), Р. Виклицки (ЧЕШ), Т. Травицки (ПОЛ)
Четвртини: 17–22, 14–17, 14–13, 14–15
Пое: Р. Куксикс 13
Ско: Ј. Стелнјекс 6
Аси: Ј. Стелнјекс 3
Пое: Ј. Валанчиунас 11
Ско: Ј. Валанчиунас10
Аси: М. Калнјетис 6
Босна и Херцеговина - МакедонијаУреди
8 септември 2013
14:30
извештај Босна и Херцеговина   62 – 54   Македонија    Сала Подмежакла, Јесенице
Гледачи: 4,700
Судии: Герино С. (ИТА), Р. Виклицки (ЧЕШ), А. Калпакас (ШВЕ)
Четвртини: 16–15, 13–13, 12–17, 21–9
Пое: М. Телетовиќ 22
Ско: З. Рајт 12
Аси: Н. Ѓедовиќ 6
Пое: Б. Мекејлеб 19
Ско: П. Антиќ 6
Аси: В. Илиевски 5
Литванија - Црна ГораУреди
8 септември 2013
21:00
извештај Литванија   77 – 70   Црна Гора Пдж  Сала Подмежакла, Јесенице
Гледачи: 3,000
Судии: Х. Артега (ШПА), С. Дожај (ХРВ), А. Махлин (РУС)
Четвртини: 19–19, 13–15, 19–13, 12–16Пдж: 14–7
Пое: К. Лавринович 24
Ско: Ј. Валанчиунас 10
Аси: М. Калнјетис 7
Пое: Т. Рајс 19
Ско: Б. Дубљевиќ 6
Аси: М. Бјелица 3
Србија - ЛатвијаУреди
8 септември 2013
17:45
извештај Србија   80 – 71   Латвија    Сала Подмежакла, Јесенице
Гледачи: 3,200
Судии: Е. Коромилас (ГРЦ), Е. Могулкоч (ТУР), Т. Травицки (ПОЛ)
Четвртини: 28–15, 10–13, 14–23, 22–18
Пое: Н. Крстиќ 25
Ско: Н. Калиниќ 11
Аси: Н. Недовиќ 4
Пое: К. Јаниченокс] 18
Ско: К. Берзинш 9
Аси: Ј. Блумс 3
Литванија - Босна и ХерцеговинаУреди
9 септември 2013 Литванија     Босна и Херцеговина    Сала Подмежакла, Јесенице
Латвија - МакедонијаУреди
9 септември 2013 Латвија     Македонија    Сала Подмежакла, Јесенице
Црна Гора- СрбијаУреди
9 септември 2013 Црна Гора     Србија    Сала Подмежакла, Јесенице

Група CУреди

Тимови кои се квалификувани за елиминационата фаза.
тим о.н. поб. пор. д. кош. п. кош. просек поени
  Шпанија 4 3 1 286 210 +76 7
  Словенија 4 3 1 286 273 +13 7
  Хрватска 4 3 1 267 288 −21 7
  Чешка 4 2 2 263 269 −6 6
  Грузија 4 1 3 307 311 −4 5
  Полска 4 0 4 258 316 −58 4


РезултатиУреди

Чешка - СловенијаУреди
4 септември 2013
21:00
извештај Чешка   60 – 62   Словенија    Арена Златорог, Цеље
Гледачи: 4,650
Судии: Б. Рижик (УКР), О. Естерон (ИЗР), А. Милоевиќ (МКД)
Четвртини: 19–21, 13–15, 14–15, 14–11
Пое: Ј. Весели 17
Ско: Ј. Велш 5
Аси: Ј. Весели 7
Пое: Ј. Балажич 11
Ско: Ј. Балажич, М. Бегиќ 8
Аси: Г. Драгиќ 9
Шпанија - ХрватскаУреди
4 септември 2013
17:45
извештај Шпанија   68 – 40   Хрватска    Арена Златорог, Цеље
Гледачи: 3,430
Судии: О. Латисевс (ЛАТ), П. Обрадовиќ (БИХ), Г. Цици (АЛБ)
Четвртини: 24-9, 9-11, 16-17, 19-3
Пое: Р. Фернандез 15
Ско: М. Гасол 11
Аси: Р. Рубио 7
Пое: Б. Богдановиќ 12
Ско: Б. Богдановиќ 7
Аси: Д. Драпер 2
Грузија - ПолскаУреди
4 септември 2013
14:30
извештај Грузија   84 – 67   Полска    Арена Златорог, Цеље
Гледачи: 850
Судии: M. Јовчиќ (СРБ), Ф. Роча (ПОР), Крис Додс (ШКО)
Четвртини: 20–14, 19–8, 16–15, 29–30
Пое: Виктор Саникиѕе 23
Ско: Гиорги Шермадини 9
Аси: Гиорги Цицаѕе 7
Пое: Марќин Гортат 12
Ско: Марќин Гортат 8
Аси: Лукас Кошарек 7
Полска - ЧешкаУреди
5 септември 2013
17:45
извештај Полска   68 – 69   Чешка    Арена Златорог, Цеље
Судии: П. Обрадовиќ (БИХ), Г. Цици (АЛБ), Х. Додс (ШКО)
Четвртини: 25–12, 13–22, 11–16, 19–19
Пое: М. Игнерски 17
Ско: М. Гортат 9
Аси: Л. Кошарек 5
Пое: Ј. Весели 23
Ско: Ј. Весели 14
Аси: Ј. Велш 7
Хрватска - ГрузијаУреди
5 септември 2013
14:30
извештај Хрватска   77 – 76   Грузија    Арена Златорог, Цеље
Гледачи: 1,000
Четвртини: 17–15, 18–19, 15–18, 27–24
Пое: Д. Драпер 16
Ско: К. Симон 6
Аси: А. Томиќ 7
Пое: Г. Цинцаѕе 25
Ско: Г. Шермадини 9
Аси: Г. Цинцаѕе 4
Словенија - ШпанијаУреди
5 септември 2013 извештај Словенија   78 – 69   Шпанија    Арена Златорог, Цеље
Гледачи: 5,200
Судии: Ф. Рока (ПОР), М. Јовчиќ (СРБ), Ј. Лауринавичиус (ЛИТ)
Четвртини: 9–14, 16–19, 27–18, 26–18
Пое: Г. Драгиќ 18
Ско: Г. Драгиќ 6
Аси: Г. Драгиќ 7
Пое: М. Гасол 17
Ско: М. Гасол 7
Аси: С. Љуљ 5
Хрватска - ПолскаУреди
7 септември 2013
17:45
извештај Хрватска   74 – 70   Полска    Арена Златорог, Цеље
Гледачи: 3,500
Судии: М. Јовчиќ (СРБ), Ј. Лауринавичиус (ЛИТ), О. Естерон (ИЗР)
Четвртини: 24–12, 17–20, 21–17, 12–21
Пое: Б. Богдановиќ 23
Ско: А. Томиќ 9
Аси: Р. Укиќ, К. Симон 6
Пое: М. Игнерски 22
Ско: М. Игнерски 12
Аси: Л. Кошарек 6
Шпанија - ЧешкаУреди
7 септември 2013
14:30
извештај Шпанија   60 – 39   Чешка    Арена Златорог, Цеље
Гледачи: 2,150
Судии: Б. Рижик (УКР), Ф. Рока (ПОР), А. Милојевиќ (МКД)
Четвртини: 18–7, 15–18, 14–12, 13–2
Пое: Р. Фернандец 14
Ско: М. Гасол 10
Аси: Х. Калдерон 4
Пое: П. Пумпрла, Ј. Весели 7
Ско: Ј. Весели 14
Аси: тројца играчи по 2
Грузија - СловенијаУреди
7 септември 2013
21:00
извештај Грузија   68 – 72   Словенија    Арена Златорог, Цеље
Гледачи: 4,580
Судии: О. Латисевс (ЛАТ), П. Обрадовиќ (БИХ), К. Додс (ШКО)
Четвртини: 19–13, 13–31, 14–10, 22–18
Пое: Р. Хикман 19
Ско: В. Саникиѕе 13
Аси: Г. Цинцаѕе 6
Пое: Д. Лорбек 18
Ско: Б. Нахбар 9
Аси: Г. Драгиќ 4
Полска - ШпанијаУреди
8 септември 2013
14:30
извештај Полска   53 – 89   Шпанија    Арена Златорог, Цеље
Гледачи: 2,200
Судии: О. Ларисевс (ЛАТ), П. Обрадовиќ (БИХ), К. Додс (ШКО)
Четвртини: 5–25, 8–24, 17–27, 23–13
Пое: П. Замојски 11
Ско: тројца играчи по 6
Аси: тројца играчи по 2
Пое: М. Гасол, Р. Рубио 15
Ско: М. Гасол 6
Аси: Р. Рубио 5
Словенија - ХрватскаУреди
8 септември 2013
21:00
извештај Словенија   74 – 76   Хрватска Пдж  Арена Златорог, Цеље
Гледачи: 4,640
Судии: Ф. Рока (ПОР), Б. Рижик (УКР), А. Милојевиќ (МКД)
Четвртини: 20-17, 21-18, 16-20, 8-10Пдж: 9–11
Пое: Г. Драгиќ 23
Ско: 3 играчи по 8
Аси: Г. Драгиќ 5
Пое: Б. Богдановиќ 24
Ско: А. Томиќ 15
Аси: 3 играчи по 3
Чешка - ГрузијаУреди
8 септември 2013
17:45
извештај Чешка   95 – 79   Грузија    Арена Златорог, Цеље
Гледачи: 1,290
Судии: М. Јовчиќ (СРБ); Ј. Лауринавичиус (ЛИТ), Г. Цици (АЛБ)
Четвртини: 26–15, 28–20, 21–19, 20–25
Пое: Ј. Весели 27
Ско: Ј. Весели 10
Аси: Т. Саторански 7
Пое: Г. Цинцаѕе, М. Маркоишвили 20
Ско: Г. Шермадини 9
Аси: Г. Цинцаѕе 6
Словенија - ПолскаУреди
9 септември 2013 Словенија     Полска    Арена Златорог, Цеље
Грузија - ШпанијаУреди
9 септември 2013 Грузија     Шпанија    Арена Златорог, Цеље
Хрватска - ЧешкаУреди
9 септември 2013 Хрватска     Чешка    Арена Златорог, Цеље

Група DУреди

Тимови кои се квалификувани за елиминационата фаза.


тим о.н. поб. пор. д. кош. п. кош. просек поени
  Италија 4 4 0 309 260 +49 8
  Грција 4 3 1 315 264 +51 7
  Финска 4 3 1 272 260 +12 7
  Турција 4 1 3 278 309 −31 5
  Шведска 4 1 3 266 309 −43 5
  Русија 4 0 4 285 323 −38 4


РезултатиУреди

Шведска - ГрцијаУреди
4 септември 2013
17:45
извештај Шведска   51 – 79   Грција    Сала Бонифика, Копер
Гледачи: 1.050
Судии: J. Кокаинис (ЛАТ), А. Зураповиќ (БИХ), Р. Гелер (БЕЛ)
Четвртини: 13-15, 8-24, 14-20, 16-20
Пое: Џ. Тејлор 16
Ско: Ј. Кјелбом 5
Аси: тројца играчи по 2
Пое: В. Спанулис 13
Ско: Л. Маврокефалидис 9
Аси: Л. Кајмакоглу 3
Русија - ИталијаУреди
4 септември 2013
21:00
извештај Русија   69 – 76   Италија    Сала Бонифика, Копер
Гледачи: 3,700
Судии: Р. Лоремозер (ГЕР), С. Шемеш (ИЗР), И. Драгоевиќ (ЦГР)
Четвртини: 18–25, 11–17, 13–14, 27–20
Пое: А. Швед 17
Ско: А. Швед 5
Аси: С. Монија 5
Пое: Л. Датоме 25
Ско: М. Кусин 9
Аси: М. Белинели 5
Турција - ФинскаУреди
4 септември 2013 извештај Турција   55 – 61   Финска    Сала Бонифика, Копер
Гледачи: 1.530
Судии: И. Белосавиќ (СРБ), Џ. Бисанг (ФРА), С. Зашчук (УКР)
Четвртини: 8–10, 11–22, 19–17, 17–12
Пое: Ендер Арслан 12
Ско: Керем Ѓонлум 7
Аси: Ендер Арслан 5
Пое: Сасу Салин, Петери Копинен 12
Ско: Петери Копинен 9
Аси: тројца играчи по 3
Финска - ШведскаУреди
5 септември 2013
14:30
извештај Финска   81 – 60   Шведска    Сала Бонифика, Копер
Гледачи: 1,960
Четвртини: 27–27, 21–4, 19–15, 14–14
Пое: Џ. Ли 14
Ско: Т. Коти 8
Аси: П. Копонен 6
Пое: Џ. Тејлор 19
Ско: Џ. Тејлор 6
Аси: Ј. Јеребко 4
Италија - ТурцијаУреди
5 септември 2013
17:45
извештај Италија   90 – 75   Турција    Сала Бонифика, Копер
Судии: А. Зураповиќ (БИХ), Ј. Кокаинис (ЛАТ), Р. Гелер (БЕЛ)
Четвртини: 22–19, 22–15, 30–23, 16–18
Пое: П. Арадори 23
Ско: Н. Мели 10
Аси: Т. Диенер 4
Пое: О. Ашик, Х. Туркоглу 12
Ско: Е. Прелџиќ 8
Аси: тројца играчи по 4
Грција - РусијаУреди
5 септември 2013
21:00
извештај Грција   80 – 71   Русија    Сала Бонифика, Копер
Гледачи: 2,500
Судии: И. Белошевиќ (СРБ), М. Циулин (РОМ), Џ. Бисанг (ФРА)
Четвртини: 16–21, 25–13, 21–13, 18–24
Пое: В. Спанулис, К. Кајмакоглу 11
Ско: Ј. Бурусис, Л. Маврокефалидис 6
Аси: Н. Зисис 6
Пое: А. Швед 17
Ско: С. Карасев 7
Аси: А. Швед 4
Италија - ФинскаУреди
7 септември 2013
17:45
извештај Италија   62 – 44   Финска    Сала Бонифика, Копер
Судии: И. Белошевиќ (СРБ), М. Сиулин (РОМ), Џ. Босанг (ФРА)
Четвртини: 14–17, 17–9, 15–8, 16–10
Пое: Л. Датоме 10
Ско: Л. Датоме, А. Синсиарини 8
Аси: П. Арадори 5
Пое: тројца играчи по 8
Ско: Т. Коти 7
Аси: пет играчи по 1
Русија - ШведскаУреди
7 септември 2013
14:30
извештај Русија   62 – 81   Шведска    Сала Бонифика, Копер
Гледачи: 1,630
Судии: С. Шемеш (ИЗР), Ј. Кокаинис (ЛАТ), И. Драгоевиќ (ЦГР)
Четвртини: 15–18, 14–16, 16–18, 17–29
Пое: А. Швед 15
Ско: Е. Валиев 6
Аси: В. Фриѕон, А. Понкрашов 4
Пое: Џ. Тејлор 25
Ско: Ј. Јеребко 13
Аси: Џ. Тејлор 4
Турција - ГрцијаУреди
7 септември 2013
21:00
извештај Турција   61 – 84   Грција    Сала Бонифика, Копер
Судии: Р. Лотермозер (ГЕР), А. Зураповиќ (БИХ), Р. Гелер (БЕЛ)
Четвртини: 16–21, 19–20, 14–23, 12–20
Пое: Е. Илјасова 13
Ско: К. Ѓонлум 8
Аси: Е. Арслан 5
Пое: Ј. Бурусис 21
Ско: К. Кајмакоглу 6
Аси: Н. Зизис 11
Финска - РусијаУреди
8 септември 2013
14:30
извештај Финска   86 – 83   Русија 2OT  Сала Бонифика, Копер
Гледачи: 2,370
Судии: Р. Лорермозер (ГЕР), М. Циулин (РОМ), И. Драгоевиќ (ЦГР)
Четвртини: 16–18, 15–12, 10–16, 26–21, Пдж: 8–8, 11–8
Пое: Ш. Хаф 20
Ско: Т. Кото, С. Салин 10
Аси: П. Копонен 11
Пое: А. Швед 25
Ско: В. Фриѕон 10
Аси: В. Фриѕон, А. Швед 6
Грција - ИталијаУреди
8 септември 2013
17:45
извештај Грција   72 – 81   Италија    Сала Бонифика, Копер
Гледачи: 3,170
Судии: И. Белошевиќ (СРБ), Р. Гелер (БЕЛ), С. Зашчук (УКР)
Четвртини: 16–16, 22–20, 18–27, 16–18
Пое: Н. Зисис 16
Ско: А. Фоцис 5
Аси: К. Слукас, Н. Зисис 4
Пое: М. Белинели 23
Ско: М. Белинели 7
Аси: А. Синсијарини 4
Шведска - ТурцијаУреди
8 септември 2013
21:00
извештај Шведска   74 – 87   Турција    Сала Бонифика, Копер
Гледачи: 1,290
Судии: А. Зураповиќ (БИХ), Џ. Бисанг (ФРА), С. Шемеш (ИЗР)
Четвртини: 17–17, 18–23, 23–27, 16–20
Пое: Џ. Тејлор 18
Ско: К. Грант, Ј. Кјелбом 5
Аси: К. Грант 4
Пое: Е. Арслан 22
Ско: К. Ѓонлум 6
Аси: Е. Прелџиќ 10
Грција - ФинскаУреди
9 септември 2013 Грција     Финска    Сала Бонифика, Копер
Турција - РусијаУреди
9 Септември 2013 Турција   Русија      Сала Бонифика, Копер
Италија - ШведскаУреди
9 септември 2013 Италија   Шведска      Сала Бонифика, Копер

Втора фазаУреди

Овие групи се создаваат од трите најдобро пласирани тимови во групитѕ A, B, C и D.

Група EУреди

тим о.н. поб. пор. д. кош. п. кош. просек поени
A1 0 0 0 0 0 0 0
B1 0 0 0 0 0 0 0
A2 0 0 0 0 0 0 0
B2 0 0 0 0 0 0 0
A3 0 0 0 0 0 0 0
B3 0 0 0 0 0 0 0


B3 - A1Уреди

11 септември 2013 B3 A1    Арена Стожице, Љубљана

B2 - A2Уреди

11 септември 2013 B2 A2    Арена Стожице, Љубљана

A3 - B1Уреди

11 септември 2013 A3 B1    Арена Стожице, Љубљана

A1 - B2Уреди

13 септември 2013 A1 B2    Арена Стожице, Љубљана

B3 - A3Уреди

13 септември 2013 B3 A3    Арена Стожице, Љубљана

A2 - B1Уреди

13 септември 2013 A2 B1    Арена Стожице, Љубљана

B1 - A1Уреди

15 септември 2013 B1 A1    Арена Стожице, Љубљана

A2 - B3Уреди

15 септември 2013 A2 B3    Арена Стожице, Љубљана

B2 - A3Уреди

15 септември 2013 B2 A3    Арена Стожице, Љубљана

Група FУреди

тим о.н. поб. пор. д. кош. п. кош. просек поени
C1 0 0 0 0 0 0 0
D1 0 0 0 0 0 0 0
C2 0 0 0 0 0 0 0
D2 0 0 0 0 0 0 0
C3 0 0 0 0 0 0 0
D3 0 0 0 0 0 0 0


D3 - C1Уреди

12 септември 2013 D3 C1    Арена Стожице, Љубљана

D2 - C2Уреди

12 септември 2013 D2 C2    Арена Стожице, Љубљана

C3 - D1Уреди

12 септември 2013 C3 D1    Арена Стожице, Љубљана

C1 - D2Уреди

14 септември 2013 C1 D2    Арена Стожице, Љубљана

D3 - C3Уреди

14 септември 2013 D3 C3    Арена Стожице, Љубљана

C2 - D1Уреди

14 септември 2013 C2 D1    Арена Стожице, Љубљана

D1 - C1Уреди

16 септември 2013 D1 C1    Арена Стожице, Љубљана

C2 - D3Уреди

16 септември 2013 C2 D3    Арена Стожице, Љубљана

D2 - C3Уреди

16 септември 2013 D2 C3    Арена Стожице, Љубљана

Елиминациона фазаУреди

Четвртфинале Полуфинале Финале
                   
18 септември – Арена Стожице        
 E1  
20 септември – Арена Стожице
 F4    
   
18 септември – Арена Стожице
       
 F2  
22 септември – Арена Стожице
 E3    
   
19 септември – Арена Стожице
     
 E2  
20 септември – Арена Стожице
 F3    
    Трето место
19 септември – Арена Стожице
       
 E4      
 F1        
22 септември – Арена Стожице


5 место
  Полуфинале петто место
             
19 септември – Арена Стожице
   
   
 
21 септември – Арена Стожице
     
   
седмо место
20 септември – Арена Стожице 21 септември – Арена Стожице
     
       

ЧетвртфиналеУреди

E1 - F4Уреди

18 септември 2013 E1 F4    Арена Стожице, Љубљана

F2 - E3Уреди

18 септември 2013 F2 E3    Арена Стожице, Љубљана

E2 - F3Уреди

19 септември 2013 E2 F3    Арена Стожице, Љубљана

F1 - E4Уреди

19 септември 2013 F1 E4    Арена Стожице, Љубљана

Класификација од 5 до 8Уреди

ГЧФ1 - ГЧФ2Уреди

19 септември 2013 ГЧФ1 ГЧФ2    Арена Стожице, Љубљана

ГЧФ3 - ГЧФ4Уреди

20 септември 2013 ГЧФ3 ГЧФ4    Арена Стожице, Љубљана

ПолуфиналеУреди

ПЧФ1 - ПЧФ2Уреди

20 септември 2013 ПЧФ1 ПЧФ2    Арена Стожице, Љубљана

ПЧФ3 - ПЧФ4Уреди

20 септември 2013 WQF3 WQF4    Арена Стожице, Љубљана

7 местоУреди

21 септември 2013 ГПФ1 ГПФ2    Арена Стожице, Љубљана

5 местоУреди

21 септември 2013 ППФ1 ППФ2    Арена Стожице, Љубљана

3 местоУреди

22 септември 2013 ГПФ1 ГПФ2    Арена Стожице, Љубљана

ФиналеУреди

22 септември 2013 ППФ1 ППФ2    Арена Стожице, Љубљана

НаводиУреди

  1. FIBA Europe Board Expands EuroBasket Field FIBA Europe, 31 May 2010.
  2. Ten countries express interest in hosting Eurobasket Fiba Europe, 18 May 2010.
  3. http://www.fibaeurope.com/coid_UugdBuwMJw2kTQqfxS4311.container_frontpage.articleMode_on.html
  4. http://www.fip.it/News.asp?IDNews=3015
  5. "Official: Eurobasket will be played in Ljubljana, Jesenice, Koper and Celje". RTV Slovenija (словенечки). Укажано повеќе од еден |work= и |journal= (help)

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди