Википедија:Уредувачки маратони 2016

Споделено знаење
Уредувачки маратони
Кратенки:
ВП:УМ

Во 2016 година е планирано да се организираат четири уредувачки маратони.

Прв маратонУреди

Егејска МакедонијаУреди

Првиот уредувачки маратон во 2016 година се одржал на 22 јануари (петок) во просториите на Македонската академија на науките и уметностите (видете карта со почеток во 12:00 часот. Темата гласеше „Егејска Македонија“, а истиот траел околу три часа. На маратонот учество земале тројца википедијанци.

Бр. Корисник Придонеси
1 Македонец
2 Bjankuloski06
3 Ehrlich91
  • (Н) — новосоздадена статија
  • (П) — подобрена статија
Галерија

Втор маратонУреди

АрхитектураУреди

Вториот уредувачки маратон во 2016 година се одржал на 16 април во просториите на Њу Менс Бизнис Акцелератор (видете карта) во Скопје со почеток од 10:00 часот. Темата гласеше „Архитектура“, а истиот траеше околу осум часа. Маратонот се одржал во рамки на работилницата „Архивики“, организирана од страна на архитектонското студио Архипункт во соработка со Споделено знаење и порталот Македонска архитектура (МАРХ), и на него учество земале заинтересирани лица на теми од областа на архитектурата, кои за време на уредувачкиот потфат беа помагани од страна на искусни википедијанци. На маратонот учествувале дваесет и тројца нови википедијанци, потпомогнати од четворица искусни, кои создале вкупно 41 нова и подобриле 8 постоечки статии. Списокот на учесници и уредувани статии е во продолжение:

Бр. Корисник Придонеси
1 Marija.ant
2 Ljubentrajanoski
3 MitevskaMonika
4 Teodora0396
5 Bdaskalov
6 Fil marh
7 PozzitIva
8 Anagrkovska
9 Ана Рафаиловска
10 Jana Brsakoska
11 PetkovskaD
12 Wikiarh9
13 Зерона
14 Pstamatovska
15 Dtodorchevska
16 MatejaNikolikj
17 Tmihajlovska
18 Iko Ilievski
19 Nadica90
20 Archiamundsens
21 Kolegula
22 Инана
23 Marija Pet
  • (Н) — новосоздадена статија
  • (П) — подобрена статија
Галерија

Трет маратонУреди

МедицинаУреди

На 1 октомври 2016 година се одржал уредувачки маратон во соработка со ЕМСА - организација на студенти по медицина и истражувања на тем од областа на медицината. Уредувачкиот маратон бил организиран во Сивус Бизнис Инкубаторот, а на него учествувале осум учесници, кои уредиле 9 статии.

Бр. Корисник Придонеси
1 MarijaTrajkovska
2 ViktorijaAtanasova
3 Sapkovm
4 Aleksandars96
5 Elena Vlasheva
6 Kamelija.janevska
Галерија

Четврти маратонУреди

МедицинаУреди

На 20 декември 2016 година се одржал уредувачки маратон во соработка со ЕМСА - организација на студенти по медицина и истражувања на тем од областа на медицината. Уредувачкиот маратон бил организиран во Сивус Бизнис Инкубаторот, а на него учествувале четри учесници, кои подобриле 3 статии.

Бр. Корисник Придонеси
1 Elena Vlasheva
2 ViktorijaAtanasova
3 MarijaTrajkovska
Галерија

ПоврзаноУреди