Челна коска (латински: os frontale) — непарна коска на черепот.

Челна коска
Frontal bone lateral3.png
Позиција на челната коска (во зелено)
Податоци
Назнаки
Латинскиos frontale
TAA02.1.03.001
FMAFMA:52734

СтруктураУреди

На неа има два дела: вертикален дел - лушпа (лат. squama) и хоризонтален дел. Со своите орбитални делови учествува во градбата на орбитата. Во внатрешноста има челен синус (лат. sinus frontalis).