Педаединица мерка за должина која се користи кај многу словенски народи. Го претставува растојанието помеѓу врвот од палецот и врвот од малиот прст кога дланката е наполно раширена,[1] кое е еднакво на 17,78 см.

Илустрација на педа

Педата се делела на 4 вршоци (1 вршок = ~ 4,44 см)

ПоврзаноУреди

НаводиУреди