Битка кај Одрин (1205)

битка во Четвртата крсоносна војна одиграна во 1205 г.


Крстоносни војни
Портал:Крстоносни војни

Битката кај Одрин се одвила на 14 април 1205 година помеѓу крстоносците од Латинското Царство предводени од Балдуин I и бугарите предводени од Калојан.

Битка кај Одрин

Само што била освоена византиската престолнина, Цариград во 1204 година и создавање на Латинското Царство, крстоносците се свртиле и кон Балканот. Во пролетта на 29 март 1205 година, крстоносците го опседнале Одрин Адријанопол). Со започнувањето на противнападот, крстоносците претрпиле пораз. Битката била победничка за бугарите, а од страна на крстоносците биле убиени околу 300 рицари, а самиот император бил заробен и убиен.