15 ноември (починале)

список на статии на Викимедија
1028  Константин VIIIвизантиски цар.
1280  Свети Алберт Велики — доминикански епископ.
1630  Јохан Кеплер — германски астрономматематичар и физичар.
1670  Јан Амос Коменски — чешки образовен и верски водач.
1787  Кристоф Вилибалд Глук — германски композитор и диригент.
1802  Џорџ Ромнианглиски сликар-портретист.
1808  Мустафа IVотомански султан.
1832  Жан Батист Сеј — француски економист.
1916  Хенрик Шенкевич — полски писател и новинар, добитник на Нобеловата награда.
1976  Жан Габен — француски филмски и театарски глумец.
1983  Таки Хрисик — македонски композитор и музички педагог.
1993  Лучано Леџосицилијански мафијаш, инспирација за романот „Кум“ на Марио Пузо.
2009  Павле — српски патријарх.
2012  Владимир Ангеловски — македонски глумец.
2020  Иван Кожариќ — хрватски вајар.
2023  Жарко Лаушевиќ — југословенски и српски глумец.