Кристоф Вилибалд Глук

германски композитор

Кристоф Вилибалд Глук (Ербах, Баварија, 2 јули 1714 - Виена, 15 април 1787) бил германски оперски композитор и диригент. Ја реформира операта, проповедајќи враќање кон грчката уметност и на тој начин го покажа патот кон музичката драма. Негова позната опера е „Орфеј“[1],[2].

Глук, детален портрет од страна на Џозеф Даплесис

НаводиУреди

  1. Christoph Willibald Gluck
  2. „CHRISTOPH WILLIBALD GLUCK (1714 - 1787)“. Архивирано од изворникот на 2020-08-10. Посетено на 2021-02-02.