Отоманска династија

Отоманската династија (турски: Osmanlı Hânedanı) е кралска династија која владеела со Отоманското Царство од 1299 до 1922 година. Првиот нејзин владетел бил Осман I, од каде доаѓа и самото име на династијата. Основач на династијата бил Орхан I, кој се прогласил за султан. Пред ова, племето или фамилијата била позната како Согути. Осман никогаш не се нарекувал султан, туку тој ја имал титулата бег.

Отоманска династија
Coat of Arms of Ottoman Empire
ЗемјаОтоманско Царство
Прпадносттуркиски народи, Османлии
Основана1299
ОсновачОсман I
Тековен владетелБајазит Осман
Последен владетелМехмед VI (султан)
Абдул Меџит II (калиф)
ТитулиСултан
Калиф
Распад1922
Крај на владеењето19 ноември, 1922; Укинување на империјата и калифатот, и основање на Република Турција

Султанот ја имал апсолутната власт во империјата, кој бил на функцијата регент, шеф на државата и владата, и покрај тоа што Големиот везир имал голема улога во управувањето.