Јан Амос Коменски

Јан Амос Коменски (чешки: Jan Amos Komenský) — чешки образовен и верски водач. Го претпочитал учењето на латински за да се олесни учењето на европската култура, но нагласувал учење за нешта, а не за граматика. Неговата Janua Linguarum Reserata (1631), учебник што опишува корисни факти за светото на латински и чешки, го револуционизирала учењето на латински и била преведена на 16 јазици. Тој, исто така, создал еден од првите илустрирани учебници, Orbis Sensualium Pictus (1658).[1]

Јан Амос Коменски
Роден(а)28 март 1592(1592-03-28)
Починал(а)15 ноември 1670(1670-11-15) (возр. 78)
Амстердам, Холандска Република
ЗанимањеУчител, едукатор, филозоф и писател

Наводи

уреди
  1. Британика Енциклопедиски Речник. Топер, Скопје, 2005, Книга 5