Фарски јазик

(Пренасочено од Фарски)

Фарски (føroyskt) е северен германски јазик од германската група на јазици. Јазикот е зборуван од околу 48,000 на Фарските Острови и околу 12,000 луѓе во Данска. Тој е еден од трите островски јазици во Северна Европа, произлезени од стариот норвешки јазик што се зборувал во Скандинавија за време на Викинзите. Другите два јазици се исландски јазик и норнски јазик (изумрен).

Фарски јазик
føroyskt
Изговорфорст
Застапен воФарски Острови, Данска
Говорници60,000–80,000  
Јазично семејство
ПисмоФарска азбука
Статус
Службен воФарски Острови
Јазични кодови
ISO 639-3