Список на спирални галаксии

список на статии на Викимедија

Ова е нецелосен список на спирални галаксии, кои се галаксии characterized by a central испакнатина на стари ѕвезди од Население II опружени со вртечки диск од помлади ѕвезди од Население I. Спиралната галаксија ги одржува своите спирални краци благодарение на опошаното во теоријата за густинските бранови.

Спирални галаксииУреди

Ознака Слика Класификација Соѕвездие Привидна величина
Комета   S Вајар
ESO 97-G13, Шестар   S Шестар 11
ESO 269-57   SB(r)a Кентаур 12.49[1]
ESO 510-G13   Sa: pec sp Водна Змија 13.4
IC 342 SAB(rs)cd Жирафа 9.1
IC 442 S Жирафа 13.8
IC 1296 SBbc Лира 14.8
ISOHDFS 27   S
IC 2163   SB(rs)c pec Големо Куче 11.6
IC 4970   SA0- pec Паун 12.7
LEDA 100170, Двингелу 1 SB(s)cd Касиопеја 8.3
M31, Андромеда   SA(s)b Андромеда 4.36
M33, Триаголник   SA(s)cd Триаголник 6.3
M51a, Вртлог   SA(s)bc pec Ловечки Кучиња 9.0
M58   SAB(rs)b Девица 10.5
M61 SAB(rs)bc Девица 10.2
M63, Сончоглед   SA(rs)bc Ловечки Кучиња 9.3
M64, Црно Око   (R)SA(rs)ab Береникина Коса 9.4
M65   SAB(rs)a Лав 10.3
M66   SAB(s)b Лав 9.7
M74 SA(s)c Риби 9.95
M77 (R)SA(rs)b Кит 9.6
M81 SA(s)ab Голема Мечка 7.9
M83   SAB(s)c Водна Змија 8.2
M88 SA(rs)b Береникина Коса 10.4
M90   SAB(rs)ab Девица 10.3
M91   SBb(rs) Береникина Коса 11.0
M94   SA(r)ab Ловечки Кучиња 9.0
M95   SB(r)b Лав 11.4
M96 SAB(rs)ab Лав 10.1
M98   SAB(s)ab Береникина Коса 11
M99, Вртимушка во Коса   SA(s)c Береникина Коса 10.4
M100   SAB(s)bc Береникина Коса 10.1
M101, Вртимушка   SAB(rs)cd Голема Мечка 8.3
M104, Сомбреро   SA(s)a Девица 9.0
M106   SAB(s)bc Ловечки Кучиња 9.1
M108   SB(s)cd Голема Мечка 10.7
M109   SB(rs)bc Голема Мечка 10.6
Мафеј 2   SAB(rs)bc Касиопеја 16.0
Млечен Пат   SBa
NGC 1 SA(s)b Пегаз 13.65
NGC 2 Sab Пегаз +15.0
NGC 17   Sc Кит 15.3
NGC 47 SB(rs)bc Кит 13.5
NGC 247   SAB(s)d Кит 9.9
NGC 253, Вајар   SAB(s)c Вајар 8.0
NGC 300   SA(s)d Вајар 9.0
NGC 514   SAB(rs)c Риби 12.2
NGC 625   SB(s)m Феникс 11.7
NGC 772   SA(s)b Јарец 11.1
NGC 891   SA(s)b Андромеда 10.8
NGC 1032 S0/a Кит 12.6
NGC 1042 SAB(rs)cd Кит 14.0
NGC 1055   SBb:II-III: spindle Кит 11.6
NGC 1087 SAB(rs)c Кит 12.2
NGC 1090 SB(rs)bc Кит[2] 12.5
NGC 1097   R'_1:)SB(r'l)bSy1 Печка 10.2
NGC 1232   SAB(rs)c Еридан 10.9
NGC 1300   (R')SB(s)bc Еридан 11.4
NGC 1365   (R')SBb(s)b Печка 10.3
NGC 1512   SB(r)ab Часовник 11.1
NGC 1532 SB(s)b pec Еридан 10.7
NGC 1637   SAB(rs)c Еридан 11.5
NGC 2207   SAB(rs)bc pec Големо Куче 12.2
NGC 2403   SAB(s)cd Жирафа 8.9
NGC 2442   SAB(s)bc pec Летечка Риба 11.2
NGC 2541 SA(s)cd Рис[3] 12.3
NGC 2683   SA(rs)b Рис 10.6
NGC 2715 SABc Жирафа[4] 12[5]
NGC 2841   SA(r)b Голема Мечка 10.1
NGC 2903   SB(s)d Лав 9.7
NGC 2976   SAc pec Голема Мечка 10.8
NGC 2997   SA(s)c Пумпа 10.1
NGC 3054 SAB(r)bc Водна Змија 12.6
NGC 3079   SB(s)c Голема Мечка 11.5
NGC 3109   SB(s)m Водна Змија 10.4
NGC 3184   SA(s)b Голема Мечка 9.6
NGC 3223 Пумпа 12
NGC 3310   SAB(r)bc pec Голема Мечка 11.2
NGC 3314   SBbc/SAab Водна Змија 12.5
NGC 3370   SA(s)c Лав 12.3
NGC 3486 Sb Мал Лав[6] 11.0[6]
NGC 3521 SABbc Лав[6] 10[6]
NGC 3596 SAB(rs)c Лав 12.0
NGC 3628   SAb pec Лав 14.0
NGC 3877 Sc Голема Мечка 12.1
NGC 3949   SA(s)bc Голема Мечка 11.5
NGC 3953   SB(r)bc Голема Мечка 10.8
NGC 3982   SAB(r)b Голема Мечка 12.0
NGC 4013   SAb Голема Мечка 19.2
NGC 4027 SB(s)dm Гавран 11.7
NGC 4088 SAB(rs)bc Голема Мечка 11.2
NGC 4216   SAB(s)b Девица 11.0
NGC 4314   SBa [7] Береникина Коса
NGC 4395   SA(s)m Ловечки Кучиња[6] 10.6
NGC 4414   SA(rs)c Береникина Коса 11.0
NGC 4565   SA(s)b Береникина Коса 10.42
NGC 4618   SB(rs)m Ловечки Кучиња 11.2
NGC 4625   SAB(rs)m pec Ловечки Кучиња 13.2
NGC 4631   SB(s)d Ловечки Кучиња 9.8
NGC 4725   SAB(r)ab pec Береникина Коса 10.1
NGC 4911   Sb [7] Береникина Коса Unknown
NGC 4945   SB(s)cd Кентаур 9.3
NGC 5005   SAB(rs)bc Ловечки Кучиња 10.6
NGC 5033   SA(s)c Ловечки Кучиња 10.8
NGC 5068 SB(s)d Девица 10.5
NGC 5078   SA(s)a Водна Змија 11.8
NGC 5091 Sb pec sp Кентаур 13.9
NGC 5164 SBb Голема Мечка 14.1
NGC 5257 SAB(s)b pec Девица 12.9
NGC 5258 SA(s)b pec Девица 12.9
NGC 5474   SA(s)cd pec Голема Мечка 11.3
NGC 5624 S Девица 14.6
NGC 5713   SAB(rs)bc pec Девица 12.1
NGC 5921   SB(r)bc Змиска Глава 11.5
NGC 6744   SAB(r)bc Паун 9.14
NGC 6745   S Лира 13.3
NGC 6872   SAB(rs)c Паун 12.7
NGC 6946   SAB(rs)cd Кефеј 9.6
NGC 7217 (R)SA(r)ab Пегаз 11.0
NGC 7318 60п SB(s)bc pec Пегаз 14.4 / 13.9
NGC 7331   SA(s)b Пегаз 10.4
NGC 7479   SB(s)c Пегаз 11.6
NGC 7742   SA(r)b Пегаз 12.4
NGC 7752 SAB(rs)bc Пегаз 12.8
NGC 7793   SA(s)d Вајар 10.0
NGC 7814   SA(S)ab Пегаз 11.6
UGC 10214, Полноглавец   SB(s)c pec Змеј 14.4

НаводиУреди

  1. VizieR Service at Centre de Données astronomiques de Strasbourg. "VizieR Detailed Page". Retrieved December 27, 2006.
  2. Normandin, George (2002). "Barred Spiral Galaxy NGC 1090". Retrieved Dec. 26, 2006
  3. Matthews, Doug & Betts, Charles (2003). "NGC 2541". Retrieved Dec. 26 2006.
  4. Frommert, Hartmut. "NGC 2715". Retrieved on December 26, 2006.
  5. Centre de Données astronomiques de Strasbourg. "VizieR Detailed Page". Retrieved on December 26, 2006.
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 Celestia version 1.4.1. Laurel, Chris, 2006.
  7. 7,0 7,1 SIMBAD service at Centre de Données astronomiques de Strasbourg. "SIMBAD". Retrieved on April 9, 2013.

ПоврзаноУреди