Голема Мечка (соѕвездие)

Голема Мечка (лат. Ursa Major) — соѕвездие видливо преку целата година во најголемиот дел од северната полутопка. Латинскиот назив значи голема мечка. Во него доминира најпознатата група ѕвезди познати кои се корисен показател на север, и кои имаат митолошко значење во бројни култури низ светот.

Голема Мечка
лат. Ursa Major
КратенкаUMa
ГенитивноUrsae Majoris
Ректасцензија10.67 ч.
Деклинација+55.38°
Површина1280 (°)² (3-то)
Главни ѕвезди7, 20
Бајерови/Флемстидови
ѕвезди
93
Ѕвезди со планети8
Ѕвезди посјајни од 3,00m6
Ѕвезди во полупречник од 10,00 пс (32,62 сг)12
Најсјајна ѕвездаε UMa (Alioth) (1.7124m)
Најблиска ѕвездаLalande 21185
сг,  пс)
Месјеови објекти7
Метеорски дождовиAlpha Ursa Majorids
Leonids-Ursids
Соседни
соѕвездија
Змеј
Жирафа
Линкс
Мал Лав
Лав
Береникина Коса
Ловачки Кучиња
Воловар
Видливо на ширина од +90° до −30°.
Најдобро се гледа во 21:00 ч. во текот на месец април.
Плуг

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди

Наводи

уреди