Големо Куче (соѕвездие)

Големо Куче (лат. Canis Major, CMa) — соѕвездие, вклучено во 48-те соѕвездија од списокот на астрономот Птоломеј, од I век, и сè уште се вбројува меѓу 88-те современи соѕвездија. Најчесто се претставува како едно од кучињата што го следат ловецот Орион (вид. и Мало Куче). Во соѕвездието Големо Куче се наоѓа ѕвездата Сириус, најсјајната ѕвезда на ноќното небо, позната и како „кучешка ѕвезда“.

Големо Куче
лат. Canis Major
КратенкаCMa
ГенитивноCanis Majoris
Ректасцензија7 ч.
Деклинација−11.03° to −33.25°[1]°
Површина380 (°)² (43-то)
Главни ѕвезди8
Бајерови/Флемстидови
ѕвезди
32
Ѕвезди со планети2
Ѕвезди посјајни од 3,00m5
Ѕвезди во полупречник од 10,00 пс (32,62 сг)1
Најсјајна ѕвездаСириус (α CMa) (−1,46m)
Најблиска ѕвездаСириус (α CMa)
сг,  пс)
Месјеови објекти1
Метеорски дождовинема
Соседни
соѕвездија
Еднорог
Зајак
Гулаб
Крма
Видливо на ширина од +60° до −90°.
Најдобро се гледа во 21:00 ч. во текот на месец февруари.

Поврзано

уреди

Литература

уреди

Наводи

уреди
  1. „Canis Major, Constellation Boundary“. The Constellations. Посетено на 15 November 2012.

Надворешни врски

уреди